x !
Arkistoitu opetusohjelma 2016–2017
Selaat vanhentunutta opetusohjelmaa. Voimassa olevan opetusohjelman löydät täältä.
HISA1B Tampereen teollistumisen paikat ja tarinat (1918-2000) 5 op
Myös avoimen yliopisto-opetuksen opiskelijoille
Periodit
I Periodi II Periodi II Periodi IV Periodi
Opetuskieli
suomi
Tyyppi
Aineopinnot
Suoritettavien opintojaksojen kuvaukset opinto-oppaissa
Historian tutkinto-ohjelma
Historia
Yhteiskunta- ja kulttuuritieteiden yksikkö

Yleiskuvaus

Kurssilla ”Tampereen teollistumisen paikat ja tarinat” tutkitaan teollisuuskaupungin muuttumista pitkällä aikavälillä kaupungissa sijainneiden suurimpien teollisuuslaitosten näkökulmasta. Syksyllä 2016 keskityttiin ajanjaksoon 1820–1917 ja nyt keväällä 2017 vuosiin 1918–2000.

Tarkoituksena on perehdyttää opiskelijat historiantutkimuksen erilaisiin aineistoihin: Tilastoihin, narratiivisiin lähteisiin, karttoihin, kirjallisuuteen, valokuviin ja muistitietoon. Kurssille tulevat opiskelijat perehtyvät jokainen yhden tamperelaisen tehtaan tarinaan, ja laativat siitä esityksen, sekä yhdistävät esitykseen erilaisista lähderyhmistä löydettyjä dokumentteja.

Kurssi ei sisällä tenttiä tai luentopäiväkirjaa vaan sillä pääsee itse tutkimaan ja kirjoittamaan sekä saa palautetta omista teksteistään.

Kurssi sisältää luentoja mm. kaupungin ja kaupunkilaisten historiasta. Arkistovierailujen kautta päästään lähteiden äärelle. Pääpaino on kuitenkin tekemällä ja tutkimalla oppimisessa.

Kurssi tekee yhteistyötä Vapriikin kuva-arkiston ja Tampereen kaupungin arkiston ja Tampereen yliopiston Kansanperinteen arkiston kanssa, joiden arkisto- ja kuvamateriaalit ovat kurssilaisten käytössä.

Tutkinto-opiskelijoiden ilmoittautuminen

Ilmoittautuminen Nettiopsussa on päättynyt

Opettajat

Jarmo Peltola, Vastaava opettaja
jarmo.peltola[ät]tuni.fi
Jouni Keskinen, Vastaava opettaja
jouni.keskinen[ät]tuni.fi

Opetus

9.1.2017 – 6.3.2017
Luento-opetus 14 tuntia
Ma 9.1.2017 - 6.3.2017 viikoittain klo 12-14, Linna K110

Arviointi

Numerolla 1-5.

Arviointiperusteet

Osallistuminen opetukseen luennoilla ja vierailuilla sekä harjoitustyö.

Lisätiedot

Kurssi sisältää muutamia luentoja Tampereen teollistumisen historiasta ja teollisuushistorian lähteistä sekä niiden käytöstä. Pääpaino on kuitenkin tekemällä ja tutkimalla oppimisessa.  Arkistovierailujen (Vapriikin kuva-arkisto, Tampereen kaupungin arkisto) kautta opiskelijat saatetaan aiheen ja lähteiden äärelle. Osallistuminen luennoille ja vierailuille on osa kurssin suoritusta.

Tämän jälkeen opiskelijat laativat yksin tai parin kanssa käsikirjoituksen. Opiskelijoita pyritään erityisesti ohjaamaan erilaisten lähteiden käyttöön. Kurssin yhteisen osan loputtua kolmannen periodin lopussa, opiskelijoille tarjotaan henkilökohtaista ohjausta ennen harjoitustyön lopullista palautuspäivää.

Kurssille otetaan max. 15 opiskelijaa. Yhteiset kokoontumiset 3 periodissa ma klo 12–14, jonka jälkeen harjoitustyön viimeistely ohjatusti.