x !
Arkistoitu opetusohjelma 2011–2012
Selaat vanhentunutta opetusohjelmaa. Voimassa olevan opetusohjelman löydät täältä.
Diskurssianalyysikurssi 3–4 op
Periodit
I Periodi II Periodi III Periodi IV Periodi
Opetuskieli
suomi
Tyyppi
Jatko-opinnot
Yhteiskunta- ja kulttuuritieteiden yksikkö

Yleiskuvaus

DISKURSSIANALYYSI (3-4 op)

Vastuuhenkilöt
YTT; dos. Eero Suoninen, YTM, Pekka Rantanen

Luennoijat
YTT; dos. Eero Suoninen, YTM, Pekka Rantanen

Sisältö

Kurssilla esitellään erilaisia tapoja tehdä diskurssianalyyttistä tutkimusta. Kurssi sopii niin vuorovaikutuksellisen aineiston, tekstiaineiston kuin haastatteluaineistonkin analysoinnin tueksi. Ryhmässä kuullaan asiantuntija-alustuksia ja jatko-opiskelijoiden esittelyjä omasta analyysityöstään.

Työskentelymuodot

Suoritukseen kuuluu kaikille pakollisena kahden ennalta valittavan suppeahkon tekstin lukeminen ja niiden diskurssianalyyttisen annin pohtiminen ja kuvaaminen yhden liuskan mittaisena reflektiivisenä kommentaarina, ennakkotehtävän kirjoittaminen oman aineiston pohjalta, asiantuntijaluennolle osallistuminen ja oppimispäiväkirjan kirjoittaminen. Lisäksi on mahdollista pitää opiskelija-alustus omasta tutkimustyöstään.

Kurssi on kaksipäiväinen. Luentoja on kunakin päivänä 4 tuntia ja seminaarityöskentelyä 3 tuntia.

Suoritusmuodot

Ennakkotehtävänä on kirjoittaa sivun mittainen kuvaus omasta tutkimusideasta ja käytettävästä aineistosta sekä nostaa jokin omaan tutkimukseen liittyvä ajankohtainen ajatus/haaste suhteessa diskurssianalyyttiseen metodologiaan. Ennakkotehtävä toimitetaan kurssin opettajalle viimeistään viikkoa ennen kurssia. Toinen ennakkotehtävä on kirjoittaa sivun mittainen tiivistys kahdesta tekstistä, jotka valitaan etukäteen saatavilla olevasta kurssilukemistolistasta.

Oppimispäiväkirjan pituus on 1?2 sivua. Siinä suhteutetaan kurssin antia ja ennakkotehtävien antia omaan tutkimukseen. Oman tutkimuksen ja kurssin herättämien ajatusten pohtiminen on erityisen keskeistä oppimispäiväkirjassa. Oppimispäiväkirja toimitetaan opettajille viikon sisällä kurssin päättymisestä.

Vapaaehtoinen opiskelija-alustus tarkoittaa 15 minuutin mittaista etukäteen valmisteltua esitystä omasta analyysityöstä diskurssianalyyttisen metodiikan näkökulmasta. Toivottavaa on, että alustus sisältää aineisto-otteella havainnollistettua pohdintaa. Alustuksen  pitäminen on vapaaehtoista ja niitä mahtuu kurssille enintään 8.

Sekä vapaaehtoisen että pakolliset osat suorittanut opiskelija saa kurssista neljä opintopistettä. Pelkkien pakollisten osien suorittamisesta saa kolmen opintopisteen suorituksen.

Osallistujamäärä on 20 jatko-opiskelijaa, joista enintään 8 voi pitää alustuksen. Osallistujat valitaan siten, että ilmoittautumisen yhteydessä pyydetään lyhyt perustelu, miksi kurssi olisi soveltuva kullekin osallistujalle (Tamcess- lomakkeen Lisätietoja ?kohtaan).  Jos rajaamista tarvitsee tehdä, niin valinta suoritetaan näiden kuvausten perusteella.

Ajankohta 25.-26.8.2011   

Paikka: ilmoitetaan myöhemmin 

Kohderyhmä  Soveltuu erityisesti diskurssianalyyttistä ja laadullista metodologiaa käyttäville tutkijoille.

Laajuus  3-4 op

Suoritustapa  Ennakkotehtävä, oppimispäiväkirja, aktiivinen osallistuminen kurssille  (yht 3 op); lisäksi vapaaehtoisesta alustuksesta 1 op

Opetustunnit  8 t luentoja, 6 t seminaaria

SITOVA ennakkoilmoittautuminen  31.5.2011 mennessä Yhteisten jatko-opintojen lomakkeella

https://elomake3.uta.fi/lomakkeet/827/lomake.html

Opettajat

Eero Suoninen, Pekka Rantanen, Vastaava opettaja