x !
Arkistoitu opetusohjelma 2011–2012
Selaat vanhentunutta opetusohjelmaa. Voimassa olevan opetusohjelman löydät täältä.
HISOS1A Selittäminen historiatieteessä 6 op
Periodit
I Periodi II Periodi III Periodi IV Periodi
Opetuskieli
suomi
Tyyppi
Syventävät opinnot
Suoritettavien opintojaksojen kuvaukset opinto-oppaissa
Historia
Yhteiskunta- ja kulttuuritieteiden yksikkö

Yleiskuvaus

Osaamistavoitteet ja sisältö

Opintojakson suoritettuaan opiskelija tuntee pääpiirteittäin keskeiset tieteellistä selittämistä koskevat lähtökohdat nimenomaisesti historiatieteen erityispiirteiden ja historiatieteen käytännön näkökulmasta. Niin ikään opiskelija tuntee pääpiirteet luonnontieteiden ja kulttuuritieteiden suhdetta koskevasta klassisesta keskustelusta ja uusimmasta keskustelusta sekä osaa arvioida historiatieteellisiä esityksiä ja tutkimusongelmia keskustelun kautta.

Vaadittavat opintosuoritukset

  1. osallistuminen luennoille, johon kuuluu erikseen sovittava tieteellisen esseen/artikkelin kirjoittamisen ohjaus vaihtoehtoisina ajankohtina 2-4 eri ryhmälle.
  2. harjoitustehtävä, johon kuuluu tieteellistä selittämistä koskevan tutkimusongelman lyhyt esittely jonkin teoksen/työn mukaan (1-2 liuskaa). Tämän voi tehdä myös kahden-kolmen hengen ryhmätyönä. Niin ikään halutessaan tässä käy esitellä oman pro gradu -työnsä kysymyksiä.
  3. essee kurssiin liittyvästä itse valitusta tai opettajan antamasta aiheesta. Osa esseistä käsitellään 9.5. kaksoistunnilla 14-18 (ruoka- ja kahvitaukojen kera). Esseet viimeistellään 31.5. mennessä. Esseen laajuus on noin 20.000 merkkiä (10 liuskaa). Esseen voi tehdä myös kahden-kolmen kirjoittajan yhteistyönä.

Kurssiaineisto

Kaikille jaettava/toimitettava aineisto

  1. C. P. Snow, The Two Cultures. Täyd. laitos 1964 (alkuper. 1959) Cambridge University Press.
  2. John Cornwell, Introduction. Teoksessa: Explanations. Styles of Explanation in Science. Toim. John Cornwell. Oxford University Press 2004.

Aineistot selitetään kurssilla ja niistä saa kysyä. Kurssille hyväksytyt voivat saada aineiston 12.3. alkaen.

Valinnainen aineisto

Valinnainen aineisto esitellään kurssin alussa. Aineisto sisältää jonkin selityksen historiantutkimuksen klassisista aiheista. Selityksen ehtoja ja rakentumista tarkastellaan keskustelussa. Opiskelija voi myös ehdottaa aineistoa mielenkiintonsa mukaan.

Lisätietoja

Luennot johdattavat keskusteluun ja aineiston tutkimiseen, jota tehdään myös luentotunneilla. Tekstejä ei tarvitse ymmärtää tai osata ?täydellisesti?; avainasia on kysymykset ja pohdinta.

Ilmoittautuminen

Opintojaksolle otetaan korkeintaan 30 opiskelijaa. Kurssille ilmoittaudutaan nettiopsun kautta 6.2.-9.3.2012 välisenä ajankohtana. Jos tilasta tulee puute, etusija on historian pääaineopiskelijoilla. Jos kurssille pääsyllä on opiskelijalle erityistä merkitystä, hän voi käydä erikseen selvittämässä asiaa vastaavalle opettajalle.

 

Tutkinto-opiskelijoiden ilmoittautuminen

Ilmoittautuminen Nettiopsussa on päättynyt

Opettajat

Marko Nenonen, Vastaava opettaja
marko.nenonen[ät]uta.fi

Opetus

14.3.2012 – 9.5.2012
Luento-opetus 16 tuntia
Luennot
Ke 14.3.2012 - 9.5.2012 viikoittain klo 16-18, Pinni B3111, Ei luentoa 4.4. eikä 3.5. Sen sijaan ke 9.5. on luento (45 min) sekä päätösseminaari klo 14—18 erikseen ilmoitettavassa paikassa.