x !
Arkistoitu opetusohjelma 2013–2014
Selaat vanhentunutta opetusohjelmaa. Voimassa olevan opetusohjelman löydät täältä.
SUKK Suomen kielen ja kulttuurin opintokokonaisuus 30-34 op, lähiopetus, Tampere, syksy 2013 - kevät 2014

Opetusmuoto

Lähiopetus

Paikkakunta

TAMPERE

Maksu

300 euroa

Maksunkuvaus

Opintomaksu laskutetaan kahdessa erässä: ensimmäinen erä (250 e) syyslukukaudella 2013 ja toinen erä (50 e) kevätlukukauden 2014 alussa.

Ilmoittautuminen opintoihin on sitova.

Jos et voi aloittaa opintoja, ilmoittautuminen pitää perua viimeistään ma 23.9.2013. Jos opinnot perutaan tämän jälkeen, tai mikäli perumista ei tehdä lainkaan, peritään koko opintomaksu.

Lasku lähetetään opintojen alettua.

Lisätietoa opintomaksujen laskutus- ja maksuehdoista.

Ilmoittautuminen

Kielitaitoa mittaavassa lähtötasokokeessa menestymisen perusteella opintoihin valitaan 3 opiskelijaa.

Kokeessa testataan opiskelijan suomen kielen kieliopin osaamista, kirjoittamis-, tekstinymmärtämis-, puhumis- ja puheenymmärtämistaitoa.
Lähtötasokokeen tavoitteena on todeta opiskelijan riittävä suomen kielen taitotaso (EVK:n taso B2, http://europass.cedefop.europa.eu/fi/resources/european-language-levels-cefr)

Lähtötasokokeeseen ilmoittautuminen alkaa to 15.8.2013 klo 10.00 verkossa olevalla hakulomakkeella. Ilmoittautuminen lähtötasokokeeseen on päättynyt.

Opintokokonaisuuden nimi ilmestyy lomakkeen koulutustiedot-valikkoon (SUKK-lähtötasokoe) vasta kun hakuaika alkaa.

Lähtötasokokeen kirjalliseen osaan otetaan 15 opiskelijaa ilmoittautumisjärjestyksessä.

Opiskelijalla pitää olla toimiva sähköpostiosoite käytössään. Ilmoita sähköpostiosoitteesi hakulomakkeessa.

Lähtötasokokeen kirjallinen osa järjestetään tiistaina 3.9.2013 klo 10.00-13.00, paikka: (Kalevantie 3) Linna K103.

Haastattelut (niille, jotka läpäisevät lähtötasokokeen kirjallisen osan) 5.9.2013. Haastatteluun pääsystä ilmoitetaan sähköpostitse.

Tiedon opiskelijaksi pääsystä saa heti haastatteluiden jälkeen.

Kuvaus

Huom! Opinnot perusopetuksen ryhmissä (päiväopetus).

Osaamistavoitteet

Opinnot suoritettuaan opiskelijalla on vahva B2-tason kielitaito. Hän tuntee suomen kieliopin perusteet ja osaa käyttää suomen kieltä monipuolisesti erilaisissa, erityisesti opiskeluun ja akateemiseen työelämään liittyvissä tilanteissa. Hän on tietoinen omasta kielitaidostaan, tunnistaa puutteet omassa kielentuottamisessaan ja pystyy korjaamaan niitä itsenäisesti. Hän tuntee ja osaa käyttää erilaisia kommunikointistrategioita ja osaa kehittää itse omaa kielitaitoaan.

Opintokokonaisuuden suoritettuaan opiskelija pystyy opiskelemaan omaa alaansa suomen kielellä yliopisto-opetuksessa ja paikkaamaan itse mahdollisia kielitaidossa esiintyviä puutteita, jotta ne eivät estä opinnoissa pärjäämistä. Hän tuntee myös akateemisen työelämän kielenkäyttövaatimukset ja hänellä on edellytykset niistä selviytymiseen.

Hän tuntee jonkin Suomen kulttuuriin tai yhteiskuntaan liittyvän aihealueen perusteet ja osaa kertoa niistä seikkaperäisesti suomen kielellä kirjallisesti tai suullisesti.

Sisältö
SUKK-opinnot ovat valinnainen opintokokonaisuus ja tarkoitettu niille opiskelijoille, joiden äidinkieli ei ole suomi ja joiden suomen kielen taito on suurin piirtein Eurooppalaisen viitekehyksen tasolla B2 (Kielitaitotaso B2 (Eurooppalainen viitekehys), joka on hankittu joko suomen kielen kursseilla tai muuten). Opintokokonaisuus sopii ulkomaisessa yliopistossa opiskelleelle henkilölle, joka haluaa parantaa akateemista suomen kielen taitoaan.

SUKK-opinnot koostuvat suomen kieleen sekä suomalaiseen kulttuuriin ja yhteiskuntaan liittyvistä opinnoista. Kielitaito-opinnoissa korostetaan kaikkia kielitaidon osa-alueita: puhumista, kirjoittamista ja tekstin- ja puheenymmärtämistä sekä kaikkiin edellisiin liittyvää rakenteiden ja sanaston hallintaa. Kulttuuri- ja yhteiskuntaopinnoissa opiskelijat voivat tehdä valintoja omien mieltymystensä mukaan (ks. tarkemmin SUKKP5-opintojaksoa). Opintokokonaisuuden kulttuuri- ja yhteiskuntaopinnot on integroitu osin kielitaito-opetukseen siten, että kielenkäyttöä tarkastellaan suomalaisen yhteiskunnan erilaisissa institutionaalisissa ja arkipäivän tilanteissa ja teksteissä, niin kirjoitetun kuin puhutunkin kielen näkökulmasta.

SUKK-opintokokonaisuuteen valitaan syksyllä 2013 järjestettävässä kielitaitoa mittaavassa lähtötasokokeessa 3 avoimen yliopiston opiskelijaa. Ks. kokeen sisällöstä tarkemmin kohta Ilmoittautuminen.

Pääsääntöisesti opinnot tulisi suorittaa yhden lukuvuoden aikana. Opinnot alkavat Kielioppi I -opintojaksolla (SUKKP1), joka sisältää johdatusosion SUKK:n opintoihin. Opintojakso Kielioppi II (SUKKP2) on suositeltavaa suorittaa vasta opintojakson Kielioppi I:n jälkeen. SUKKP1- ja SUKKP2-opintojaksoissa on pakollinen läsnäolo, eikä niitä voi pääsääntöisesti suorittaa kirjatentein. Opintojakso Puhuminen (SUKKP3) on suositeltavaa suorittaa ennen opintojaksoa Kirjoittaminen ja lukeminen (SUKKP4). Opintojakso Suomen kulttuuri (SUKKP5) on suositeltavaa suorittaa opintojen jälkimmäisellä puoliskolla. Ääntämisharjoitukset ovat vapaaehtoisia opintoja, joihin voi osallistua, jos suomen kielen ääntämisessä on harjoituksen tarvetta. Niitä voi suorittaa tarpeen mukaan yhdestä neljään opintopistettä.

Yhteyshenkilöt

Opetuksen käytännön järjestelyt (esim. opetuspaikat, tentit, laskutus): koulutussihteeri Marjo Lahti, sähköposti muotoa etunimi.sukunimi@uta.fi, 040-190 1820

Opetuksen suunnitteluun ja yleiseen opinto-ohjaukseen liittyen: opintokoordinaattori Tellervo Helenius, sähköposti muotoa etunimi.sukunimi@uta.fi, 050-4627352

Tarkemmat tiedot opetuksesta