x !
Arkistoitu opetusohjelma 2008–2009
Selaat vanhentunutta opetusohjelmaa. Voimassa olevan opetusohjelman löydät täältä.
Teknisen viestinnän erikoistumisohjelma

Periodit

I Periodi (1.9.2008 – 17.10.2008)
II Periodi (27.10.2008 – 12.12.2008)
III Periodi (7.1.2009 – 6.3.2009)
IV Periodi (16.3.2009 – 15.5.2009)

Teknisen viestinnän erikoistumisohjelma on kokonaislaajuudeltaan 80 opintopistettä. Sen voi suorittaa yksivuotisena tai kaksivuotisena:

Yksivuotinen ohjelma: syventävät opinnot 40 op.                Kaksivuotinen ohjelma: syventävät opinnot 40 op ja tutkielmaopinnot 40 op.

Käännöstieteen englannin, englantilaisen filologian, käännöstieteen saksan ja Saksan kielen ja kulttuurin kanssa on sovittu, että opiskelija voi suorittaa tutkielmaopinnot joko pääaineessaan tai vaihtoehtoisesti teknisessä viestinnässä. Jos opiskelija suorittaa tutkielmaopintonsa teknisessä viestinnässä, maisterintutkielmaseminaari TRENST13 suoritetaan tekniseen viestintään ja pro gradu -tutkielma pääaineeseen teknisen viestinnän aihealueesta.

Mikäli pro gradu -tutkielma tehdään teknisen viestinnän aihealueesta, ohjausvastuu on tällöin teknisen viestinnän lehtorilla ja käännöstieteen englannin professorilla.

Lisätietoa saa pääaineiden opetussuunnitelmista. Erikoistumisohjelma sijoittuu muilta osin maisterin tutkintoon kuuluviin vapaasti valittaviin opintoihin.

Tavoitteet ja toteutus

Tekninen viestintä on monitieteinen ala, joka yhdistelee aineksia mm. kieli- ja käännöstieteistä, psykologiasta, graafisesta suunnittelusta ja käytettävyystutkimuksesta. Teknisellä viestinnällä tarkoitetaan prosessia, jossa luodaan, suunnitellaan ja välitetään teknistä informaatiota. Sen tavoitteena on ohjata ja kuvailla tieteellisiä tai teollisia prosesseja ja mekanismeja.

Teknisen viestinnän erikoistumisohjelma perehdyttää teknisen viestinnän tieteellisiin ja ammatillisiin erityispiirteisiin, kehityslinjoihin ja trendeihin. Se tutustuttaa englannin- ja suomenkielisen teknisen dokumentaation konventioihin, dokumentoinnin osa-alueisiin ja prosesseihin, termityöhön sekä dokumentaation eri mediohin ja kuvalliseen ilmaisuun.

Kaksivuotisen ohjelman tavoitteena on antaa opiskelijalle valmiudet teknisen viestinnän asiantuntijatehtäviin ja jatkotutkimukseen. Teknisen viestijän työtehtäviin kuuluvat mm. käyttäjäryhmien analysoiminen, tiedonhaku sekä erilaisten teknisten dokumenttien suunnitteleminen, kirjoittaminen ja päivittäminen eri kohderyhmille.

Ohjelma toteutetaan tiiviissä yhteistyössä yritysten kanssa: yhteistyömuotoja ovat vierailuluennot, työharjoittelu, yrityskäynnit ja yritysten tarpeisiin tehtävät tutkielmat.

Kurssit TRENST1-TRENST12 suoritetaan ensimmäisenä vuonna ja tutkielmaopinnot (TRENST13 ja ENGFS5b/TRENSM5b tai muun pääaineen tutkielmakoodi) toisena vuonna. Suurin osa kursseista pidetään suomeksi. Kurssien yhteydessä mainittu kirjallisuus on lainattavissa teknisen viestinnän omasta pienkirjastosta teknisen viestinnän lehtorin huoneesta.

Haku

Teknisen viestinnän ohjelma aloitetaan joka toinen vuosi ja siihen on keväisin erillinen haku. Edellytyksenä ohjelmaan valitsemiseksi on, että opiskelija on kirjoilla Tampereen yliopistossa ja hän on suorittanut aineopinnot käännöstieteen englannissa tai englantilaisessa filologiassa. Jos hakijan aineopinnot ovat loppuvaiheessa, valintaa harkitaan tapauskohtaisesti. Etusija annetaan niille käännöstieteen englannin ja englantilaisen filologian pääaineopiskelijoille, jotka ovat suorittaneet HuK-tutkinnon. Näiden kriteerien lisäksi valinnassa otetaan huomioon hakuun kuuluva englanninkielinen essee. Mikäli hakijalla on muu pääaine kuin käännöstieteen englanti tai englantilainen filologia, valintaa harkitaan tapauskohtaisesti ottaen huomioon kokonaishakijamäärä. Hakiessaan opiskelijalla tulee olla realistiset mahdollisuudet valmistua maisteriksi kahden vuoden kuluessa eli HuK-tutkinto tulisi olla suoritettu tai viimeistelyvaiheessa. Ohjelmaan valitaan 20 opiskelijaa joka toinen vuosi. Valituille tehdään syyslukukauden alussa henkilökohtainen opintosuunnitelma, jonka toteutumista seurataan säännöllisesti.

Teknisen viestinnän ohjelmasta saa tarkempia tietoja verkko-osoitteesta http://www.uta.fi/FAST/TC/esittely.html

Kanslerinrinne 1, 33014 Tampereen yliopisto

Puh. 3551 6120 (lehtori)

Lehtori: SUOJANEN Tytti, FL, virkavapaana; ABDALLAH Kristiina, FM, tavatt. to 10-11 Pinni B4063.

Opetus syyslukukaudella 2008

Periodi (1.9.2008 – 17.10.2008)
Periodi (27.10.2008 – 12.12.2008)

Syventävät opinnot

TRENST1 Tekninen dokumentointi su 5 op Jatkuu aiemmalta periodilta
TRENST5 Johdatus WWW-tekniikoihin 3 op Jatkuu aiemmalta periodilta
TRENST6 Rakenteinen ja modulaarinen dokumentaatio 3 op Jatkuu aiemmalta periodilta
TRENST10 Teknisen viestinnän lopputentti 5 op Jatkuu aiemmalta periodilta

Opetus kevätlukukaudella 2009

Periodi (7.1.2009 – 6.3.2009)

Syventävät opinnot

TRENST10 Teknisen viestinnän lopputentti 5 op Jatkuu aiemmalta periodilta
TRENST9 Online-ohjeet 2 op
Periodi (16.3.2009 – 15.5.2009)

Syventävät opinnot

TRENST10 Teknisen viestinnän lopputentti 5 op Jatkuu aiemmalta periodilta
TRENST2 Tekninen dokumentointi en 5 op Jatkuu aiemmalta periodilta
TRENST9 Online-ohjeet 2 op Jatkuu aiemmalta periodilta
TRENST8 Terminologia ja tekniikan kieli 2 op Jatkuu aiemmalta periodilta