x !
Arkistoitu opetussuunnitelma 2007–2009
Selaamasi opetussuunnitelma ei ole enää voimassa. Tarkista tiedot voimassa olevasta opetussuunnitelmasta.
MUSEP1 Johdanto 3 op
Vastuutaho
Museologian opintokokonaisuus
Edeltävät opinnot
Opintokokonaisuuteen valittavilta opiskelijoilta edellytetään pääaineen aineopintojen suorittamista. Jos pääaine ei ole historia, valittavalla tulee olla aineopinnot ainakin yhdellä seuraavalla alalla tai vaihtoehtoisesti perusopinnot kahdella seuraavalla alalla tai niitä vastaavilla aloilla: antropologia, arkeologia, klassillinen arkeologia, etnologia, etnomusikologia, folkloristiikka, kansatiede, kulttuurihistoria, historia, perinteentutkimus ja taidehistoria.

Yleiskuvaus

Museologia tutkii perinteen säilyttämistä. Museologiassa ei tarkastella vain museoita vaan katsotaan laajemmin, miten ihminen hahmottaa ajallista ja alueellista ympäristöään identiteettinsä osana. Mielenkiinnon kohteena ovat ne kulttuuriset prosessit, joiden avulla jotain on haluttu tai halutaan säilyttää. Museot ovat keskeinen osa julkista historiaa, kansalaisten historiakuvan määrittäjä.

Museologia on teoriaa ja käytäntöä kulttuuriperinnön säilyttämisestä, tutkimisesta sekä kommunikaatiosta. Museotyön arkea lähellä oleva tutkimus pohtii museotyön menetelmiä. Teoreettinen museologia kytkeytyy humanistisiin tieteisiin, kuten historiaan, kulttuurien- ja taiteentutkimukseen sekä yhteiskunta-, kasvatus- ja informaatiotieteisiin.

Vuoden 2006 alussa voimaan astuneen museoasetuksen mukaan uusiin museovirkoihin edellytetään museologian perusopintoja tai museoalan työkokemusta. Museologian opinnot antavat tarvittavat valmiudet työskennellä erityyppisissä museoissa sekä näkökulmia museotyön kehittämiseen. Opinnot antavat valmiuksia toimia myös kulttuuritapahtumien tuottajana. Harjoittelujakson avulla opiskelija saa alan työkokemusta ja työelämän yhteyksiä.

Osaamistavoitteet

Johdantokurssin tavoitteena on käsitellä kulttuuriperinnön perustaa ja moninaisuutta sekä museotoiminnan ideologista pohjaa. Lisäksi kurssilla perehdytään museolaitoksen historiaan, merkitykseen yhteiskunnassa ja ajankohtaisiin tutkimuskysymyksiin.

Sisältö

Museologia tieteenä ja kulttuuriperinnön käsite.

Kirjallisuus:
Heinonen-Lahti, Museologian perusteet. Suomen museoliitto 2001 (soveltuvin osin).
Opas paikallismuseon hoitoon. Museovirasto 2006 (soveltuvin osin).
Museotyön ammattieettiset säännöt. ICOM – Suomen komitea ry 2005.

Toteutustavat

Kurssi suoritetaan luentokurssilla ja siihen liittyvällä kirjallisuuskuulustelulla, jonka tarkemmasta suorittamisesta sovitaan opettajien kanssa.

Opetuskieli

suomi

Arviointi ja arviointiperusteet

Numerolla 1-5.
Kirjallisuuskuulustelu

Suositellut suoritusajankohdat

Opetus järjestetään joka toinen tai kolmas vuosi. Erillinen haku on opetusta edeltävänä lukukautena keväällä tai syksyllä. Hausta ilmoitetaan historiatieteen laitoksen ilmoitustauluilla ja kotisivuilla.

Kirjallisuus/Oppimateriaali

Heinonen-Lahti, Museologian perusteet. Suomen museoliitto 2001 (applicable sections). Opas paikallismuseon hoitoon. Museovirasto 2006 (applicable sections). Museotyön ammattieettiset säännöt. ICOM – Suomen komitea ry 2005.
2007–2008
Opintojakso opetusohjelmassa
Opetusohjelma ei ole enää voimassa. Tarkista tiedot voimassa olevasta opetusohjelmasta.
-
Historiatieteen ja filosofian laitos