x !
Arkistoitu opetussuunnitelma 2011–2012
Selaamasi opetussuunnitelma ei ole enää voimassa. Tarkista tiedot voimassa olevasta opetussuunnitelmasta.
Kunnallistalous
Kuvaukseen liitetty tiedosto:
Liite (pdf 191 kB.)

Taloudellisessa mielessä kunnalla on kaksi päätehtävää: kunta tuottaa ja järjestää palveluja kuntalaisille (kunta konsernina) ja kunta edistää alueensa talouselämää (kunta paikallistalouden toimijana).

Kuntien tuottamat ja järjestämät palvelut rahoitetaan pääosin verovaroin. Kun verovarat eivät riitä kaikkiin tarpeisiin, seuraa tästä valintojen tekeminen: mitä ja millä tavoin kunta järjestää palveluja ja miten kunta priorisoi palvelut? Talousnäkökulma eli rajallisten voimavarojen kohdentaminen eri tarkoituksiin, on läsnä joka päivä ja lähes kaikessa kunnan toiminnassa. Keskeinen väline on kunnan budjetti, jossa on arvioitavana koko kunnan toiminta: mitä laajennetaan, supistetaan tai suunnataan uudelleen. Kunta-asiantuntijan on ehdottomasti ymmärrettävä kunnan budjetointi ja sen yhteydet koko kunnalliseen toimintaan.

Talouden ohjaamisessa tarvitaan paljon erilaista osaamista ja tietämistä sisältöasioista ja asiayhteyksistä, kuten esimerkiksi, miten voimavarojen lisäys parantaa erikoissai­raanhoitopalveluja. Talouden opiskelu antaa erityisesti niitä välineitä, joilla taloutta ymmärretään ja hallitaan. Tällaisia välineitä tarjoaa laskentatoimi, joka tuottaa keskeisen informaation kunnan johtamiseen. Se tuottaa tietoa siitä, miten "kunnalla menee", onko toiminta yli- vai alijäämäistä tai onko kunnan toiminta tehokasta. Se tuottaa myös tietoa siitä, millä tavalla kunnan olisi edullisinta järjestää eri toiminnot, esim. lasten päivähoito tai millaisia taloudellisia vaikutuksia hyvällä tai huonolla terveydenhuollolla on.

Kunnallistalouden opetuksessa toinen näkökulma on paikallistalouden näkökulma, sillä kunta on tärkeä alueensa talouselämän kehittäjä ja päätöksentekijä. Kunnat luovat edellytyksiä yritystoiminnalle, kolmannen sektorin toimijoille sekä kotitalouksille. Tällainen toiminta on tärkeätä siitäkin syystä, että kuntaan syntyy työpaikkoja. Elinkeinotoiminnan vilkkaus näkyy myös kuntalaisten arkipäivässä. Tämän vuoksi kunnallistalouden opiskelijoille tarjotaan runsaasti yrityksen laskentatoimen ja kansantaloustieteen opintoja. Monipuoliset talousopinnot, jota on syytä korostaa, mahdollistavat kunnallistalouden opiskelijoiden sijoittumisen kunta-alan ohella moniin yrityssektorin tehtäviin. Kunta-alan opiskelijan on tarpeen täydentää opintojaan myös muilla kunnallisalan oppiaineilla, asetettua minimimäärää  laajemmin.


Johtamiskorkeakoulu