x !
Arkistoitu opetussuunnitelma 2008–2010
Selaamasi opetussuunnitelma ei ole enää voimassa. Tarkista tiedot voimassa olevasta opetussuunnitelmasta.
Hallintotiede, turvallisuushallinto
Kuvaukseen liitetty tiedosto:
Tutkinnon rakenne (rtf 16 kB.)

TURVALLISUUSHALLINNON MAISTERIOHJELMA


MAISTERIN TUTKINNON TARKOITUS JA LUONNE

Syksyllä 1998 käynnistyi maassamme ensimmäinen poliisialan maisterin tutkinto. Sisäasiainministeriön solmimat sopimukset Tampereen ja Turun yliopistojen kanssa merkitsivät järjestelyä, jossa poliisin päällystötutkinnon suorittaneet voivat jatkaa opintojaan näissä yliopistoissa. Kolmen erillisen yksikön läheisessä yhteistyössä valmistelema koulutuskokonaisuus oli aikanaan varsin ainutlaatuinen ratkaisu. Jälkikäteen arvioiden se ennakoi yliopistojen 1.8.2005 voimaan tullutta tutkintorakenneuudistusta. Yliopistosektorin tutkinnot uudistuivat yleiseurooppalaisen kaksiportaisen tutkintojärjestelmän mukaisesti erillisiksi kandidaatin ja maisterin tutkinnoiksi.  Kandidaatin tutkinnon suorittaminen kestää 3 vuotta ja sen jälkeen tehtävä maisterin tutkinto 2 vuotta. Myös opintojen mitoitusjärjestelmä muuttuu opintoviikkomitoituksesta (ov) opintopistemitoitukseen (op).

Tampereen yliopistossa turvallisuushallintoa opiskellaan kauppa- ja hallintotieteiden tiedekunnassa erillisessä maisteriohjelmassa, jossa pääaineena on hallintotiede. Maisterin tutkinnon kokonaislaajuus on uuden järjestelmän mukaisesti 120 opintopistettä. Sen pohjana olevat, hallintotieteiden kandidaatin tutkintoa vastaavat opinnot suoritetaan Poliisiammattikorkeakoulussa. Uudessa poliisin koulutusjärjestelmässä poliisin päällystötutkinto suoritetaan poliisiammattikorkeakoulussa ja maistereiksi kouluttaudutaan yliopistossa.  Maisterin tutkinto nostaa poliisijohdon koulutustasoa ja luo samalla edellytykset poliisialaan kohdistuvan tutkimuksen voimistamiseen ja laaja-alaistamiseen. Maisterin tutkinto antaa johtotehtävien ohella kelpoisuuden myös erilaisiin vaativiin turvallisuusalan kehittämis- ja asiantuntijatehtäviin.

Uudet opiskelijat valitaan erillisvalinnalla.  Tällä hetkellä uusia opiskelijoita otetaan 8. Sisäänoton määrästä päätetään vuosittain. Mikäli kiintiö ei täyty poliisin päällystötutkinnon suorittaneista, myös muut opiskelijat voivat kandidaatin tutkinnon suorittamisen jälkeen pyrkiä tälle tutkintolinjalle.

Turvallisuushallinnon maisterin opintojen laajuus on 120 op, johon sisältyy 40 opintopisteen laajuinen pro gradu –tutkielma kypsyyskokeineen. Varsinaisten turvallisuushallinnon opintojen laajuus on 114 op. Lisäksi tutkintoon kuuluu 6 op muita (pääainetta tukevia) opintoja, joiden sisällöstä ja suorittamistavasta sovitaan henkilökohtaisessa opintosuunnitelmassa (hops).

Koska kyseessä on tutkinto, jota suorittamaan tulevat ammattinsa jo valinneet, kokeneet ja useasti esimiestehtävissä toimivat henkilöt, varsin suuri osa opinnoista keskittyy itsenäiseen tieteellisen tiedon tuottamiseen jollakin poliisialan hallinnon ja johtamisen erityisalueella. Opinnoissa lähdetään siitä, että tärkeimmät poliisialaan liittyvät oikeudelliset ja poliisitaktiset asiat jo tunnetaan. Opinnot on myös suunniteltu joustavasti ja siten, että tutkinto voidaan suorittaa kolmessa-neljässä lukukaudessa.

Ennen 1.8.2005 turvallisuushallinnon linjalla aloittaneilla opiskelijoilla on oikeus suorittaa hallintotieteiden maisterin tutkintonsa loppuun vanhan tutkintojärjestelmän mukaisesti tai siirtyä uuden tutkintojärjestelmän mukaiseen tutkintoon. Opiskelija siirtyy kuitenkin jatkamaan opintojaan uuden asetuksen mukaan, jollei hän ole suorittanut tutkintoaan 31. 7.2008  mennessä.

 


Johtamistieteiden laitos