Skip to main content
You are browsing the curriculum of a past academic year (2021–2022).
Do you want to change to the ongoing academic year?
Teaching schedule, curriculum year 2021–2022

Working Life Interaction, Lectures

Lectures (Finnish)
29.10.2021 – 12.12.2021
Active in period 2 (24.10.2021–31.12.2021)
Opintojaksoesitellään työelämän vuorovaikutukseen ja sen säännönmukaisuuksiin kohdistuvaa tutkimusta sekä tiedon soveltamista työelämän kehittämiseen.

Avoimen yliopiston opiskelijoiden kiintiö on 5 opiskelijaa.

Participation in teaching (Finnish, English)

Yleiskuvaus

Kurssilla tarkastellaan työelämän vuorovaikutusta sosiaalitieteellisestä näkökulmasta. Kurssin lähtökohtana on kahden- ja monenkeskisen toiminnan prosessien ymmärtäminen ja kuvaaminen etnometodologisen teorian avulla. Kurssin aikana opetellaan tunnistamaan ja jäsentämään olennaisissa työelämän toiminnoissa, esimerkiksi jaetussa päätöksenteossa ja työyhteisöjen sosiaalisten suhteiden muodostumisessa, vaikuttavia kaikille yhteisiä säännönmukaisia toimintatapoja ja niiden reunaehtoja.

Vuorovaikutusprosesseja tutkitaan mm. seuraavien sisällöllisten teemojen kautta: ammattilaisen ja asiakkaan välinen vuorovaikutus, työyhteisön jäsenten keskinäinen vuorovaikutus ja jaettu päätöksenteko. Teemojen avulla kurssilla tutustutaan yhteistoiminnan taustalla vaikuttaviin tiedollisiin, emotionaalisiin sekä valtasuhteisiin liittyviin oikeuksiin ja velvoitteisiin.

Kurssilla painotetaan teoreettisen, metodisen ja tutkimukseen perustuvan tiedon hyödyllisyyttä ja soveltamismahdollisuuksia käytännön työelämätilanteiden jäsentämisessä, arvioinnissa ja kehittämisessä. Kurssilla omaksuttua tietoa voidaan käyttää hyödyksi esimerkiksi projektien suunnittelussa, muutostilanteissa tai uusien toimintatapojen implementoinnissa.

Kurssin vastuuopettajien lisäksi työelämän vuorovaikutusprosessien tutkimukseen perehtyneet vierailijat esittelevät kurssilla omaa tuoretta tutkimustaan.

Osaamistavoitteet

Jakson suoritettuaan opiskelija osaa eritellä työelämän vuorovaikutusprosessien kannalta keskeisiä tietoon, valtaan ja emootioihin liittyviä käsitteitä ja ajattelumalleja. Opiskelija osaa soveltaa etnometodologista vuorovaikutuksen tutkimuksen näkökulmaa työelämän vuorovaikutustilanteisiin ja hahmottaa ammatillisen ja työyhteisön vuorovaikutuksen säännönmukaisuuksia. Lisäksi opiskelija osaa analysoida ja arvioida kriittisesti käytännön työelämän vuorovaikutustilanteita kurssilla opittujen käsitteiden ja mallien avulla.

Study methods
Learning environments
Grading
Required performances

Common

Lecture:
Teachers
Location

Method of attainment
Participation in teaching
Language of instruction
Finnish, English
Responsible organisation
Faculty of Social Sciences
Persons responsible
Responsible teacher:
Johanna Ruusuvuori
Responsible teacher:
Melisa Stevanovic
Primary course unit
Other course units
Other course units