Anna Leppänen keskittyi väitöstutkimuksessaan erityisesti poliisitoimintaan ja poliisin rooliin.
– Merkittävä osa tietoverkkorikoksista ei päädy poliisin tietoon ja jää rikosprosessin ulkopuolelle. Osin syynä ovat verkostojen toimijoiden erilaiset viitekehykset ja tavoitteet, toteaa Leppänen.
Tutkimuksessa tunnistettiin kolme pääviitekehystä: tietoturvapoikkeamien hallinnan, rikostutkinnan ja kansallisen turvallisuuden suojelemisen näkökulma.
Näkökulmien erilaiset tavoitteet vaikuttavat yhteistyön ja tiedonvaihdon lähtökohtiin sekä käytettyihin käsitteisiin.
– Eli sama tapaus voidaan nähdä kolmen eri viitekehyksen kautta ja siitä voidaan puhua esimerkiksi tietoturvatermein tai rikostermein, Leppänen selventää.
– Jos uhriksi joutuneelle organisaatiolle riittää tapauksen sisäinen käsittely tietoturvaloukkauksena ja järjestelmien saaminen takaisin toimintakuntoon, se ei välttämättä koe tarpeelliseksi tehdä rikosilmoitusta, hän jatkaa.
Kansallista turvallisuutta puolestaan suojataan usein kulisseissa välttäen julkisuutta, mikä voi olla ristiriidassa rikosprosessin julkisuuden kanssa.
Yhteistyö rakentaa kokonaiskuvaa
Leppänen korostaa toimijoiden näkökulmien yhteensovittamista kokonaiskuvan saamiseksi, sillä tietoverkkorikoksen tekijöitä ja motiivia on usein vaikea tunnistaa.
– Olisi tärkeä pystyä erottamaan ne vakavimmat tapaukset ja toisaalta viestittää, että myös verkossa tehdyistä rikoksista jää kiinni ja joutuu vastuuseen, Leppänen toteaa.
Empiirinen artikkeliväitöskirja perustuu pääosin haastatteluihin ja rekisteriaineistoihin.
Väitöstilaisuus perjantaina 30. elokuuta
HM Anna Leppäsen hallintotieteen alaan kuuluva väitöskirja Networked responses to cyber-dependent crime: developing policing in a changing security environment tarkastetaan julkisesti Tampereen yliopiston johtamisen ja talouden tiedekunnassa perjantaina 30.8.2023 kello 12 alkaen, Pinni A -rakennuksen Paavo Koli -salissa (Kanslerinrinne 1, Tampere). Vastaväittäjänä toimii kriminologian yliopistonlehtori Matti Näsi Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutista (Helsingin yliopisto). Kustoksena toimii turvallisuushallinnon apulaisprofessori Elias Pekkola Johtamisen ja talouden tiedekunnasta.