Jatkoon! -päivässä kurkistetaan korkeakouluopiskelun arkeen
Kalevan lukion opiskelijat Senni Siiskonen ja Aino Mäkinen ovat erityisen kiinnostuneita sotealasta. Suuhygienistin tutkinto-ohjelma voisi olla Siiskoselle yksi varteenotettava vaihtoehto tulevaisuudessa.
– Päivästä jäi mieleen sote-alan esittely, varsinkin kaikki kuvat esityksissä. Alojen esittelyssä esiintyi nykyisiä opiskelijoita, joilta oli kiva kuulla ihan opiskeluelämästäkin. Kiinnostavinta oli nähdä opiskelijoiden omat lukujärjestykset, jotka erosivat paljon lukiosta, Siiskonen kertoo.
Hanna Puonti pohti, että toiminnallisuus voisi tehdä tapahtumasta entistä mielenkiintoisemman.
– Esimerkiksi liikunnalliset pisteet jäävät yleensä hyvin tapahtumista mieleen.
TAMKin toisen asteen yhteistyön koordinaattori ja opinto-ohjaaja Anja Salo kertoo, että nuoret haluavat Jatkoon! -päivässä kuulla opinnoista erityisesti opiskelijoilta itseltään.
– Esimerkiksi siitä, millainen polku on johtanut nykyiset opiskelijamme TAMKiin ja millaista ainekerhotoiminta ja muu sosiaalinen elämä on opintojen aikana.
Monipuolista yhteistyötä toisen asteen kanssa
Jatkoon! -päivällä on pitkät perinteet, mutta TAMK tekee ammattioppilaitosten ja lukioiden opinto-ohjaajien kanssa muutoinkin erittäin monipuolista yhteistyötä. Oppilaitosvierailuita järjestetään molemmin puolin. TAMKin opiskelijalähettiläät vierailevat ahkerasti kouluilla ja osaavat kertoa siitä, millaista korkeakouluopiskelu ja opiskelijaelämä konkreettisesti ovat. TAMKin opinto-ohjaajat vierailevat esimerkiksi vanhempainilloissa ja muissa tapahtumissa. Lisäksi avoin ammattikorkeakoulu järjestää 2. asteen oppilaille tutustumiskursseja. Näiden kurssien lisäksi TAMKissa on tarjolla myös väyläopintoja sekä lukiolaisille että ammatillisen 2. asteen opiskelijoille.
Helmikuussa 2025 on tuloillaan vuosittainen LAM-seminaari. Se kokoaa yhteen toimijoita, jotka tekevät tai ovat kiinnostuneita TAMKin ja toisen asteen yhteistyöstä. Seminaaria suunnittelee valmistelutyöryhmä, jossa on edustajia jokaisesta koulutusalasta. Ensi vuonna seminaarin kiertävässä vetovastuussa on Tredu ja tapahtumapaikkana Hervannan Hepolamminkadun toimipiste.
– Ohjelmassa on nimekkäitä puhujia ja keskustelua siitä, miten 50 prosenttia ikäluokista saataisiin koulutettua korkea-asteelle, Anja Salo kertoo.
”Suomi on klubi, jossa kaikki tuntevat toisensa”
Jatkoon! -päivässä TAMKin alumnisuhdekoordinaattori Kirsi Popova haastatteli varhaiskasvatuksen opettajaksi opiskellutta Anni Keisalaa, joka tunnetaan myös Suomen naisleijonien maalivahtina sekä nykyisin HPK:n maalivahtina. TAMK sai tänä syksynä huippu-urheilijamyönteisen korkeakoulun laatutunnuksen.
Toisessa alumnihaastattelussa oli muun muassa TEDx-puheistaan tunnettu kasvumarkkinoinnin asiantuntija Yulia Salorenko, joka kertoi opinnoistaan International Business -tutkinto-ohjelmassa.
– En ikinä unohda yhtä opettajaamme, joka jakoi meille opiskelijoille laatikollisen donitseja, istui opettajanpöydällä ja sanoi: ”Kuunnelkaa: tällaista meillä on uutisissa tänään.” Käsittelimme opinnoissamme paljon päivänpolttavia ilmiöitä maailmalla.
Salorenko painotti opiskeluajan käyttämistä varsinaisen opiskelun lisäksi ahkerasti muihin ihmisiin tutustumiseen.
– Eräs opiskelukaverini sanoi osuvasti, että Suomi ei ole maa, vaan klubi, jossa kaikki tuntevat toisensa. Verkostoituminen on erittäin tärkeää.
Ulkomailta Suomeen muuttaneena opiskelijana Salorenko on aina kokenut olonsa tervetulleeksi.
– Sopeutuminen on kaksisuuntainen prosessi, on myös oltava itse sopeutuvainen. En ole koskaan tuntenut itseäni ulkopuoliseksi, Suomi on minulle koti. TAMK vahvisti luottamustani siihen, että voin kasvattaa juureni tänne.
Kirjoittaja: Emmi Rämö