Hyppää pääsisältöön

Kuuden yliopiston MAGICS-infrastruktuurille yli viiden miljoonan euron rahoitus Suomen Akatemialta

Julkaistu 11.12.2024
Tampereen yliopisto
Magics-infrastruktuuri, kuvituskuva
MAGICS-tutkimusinfrastruktuuri on hyväksytty mukaan Suomen Akatemian kansallisten tutkimusinfrastruktuurien tiekartalle vuosille 2025–2028.

MAGICS-konsortio tutkii ja kehittää teknologioita, jotka parantavat etävuorovaikutusta, koulutuksen saavutettavuutta ja kulttuurista osallistumista sekä näiden käyttöä taiteellisessa toiminnassa. MAGICSin perustivat vuonna 2020 Aalto-yliopisto, Tampereen yliopisto ja Taideyliopisto, ja vuonna 2024 verkostoon liittyi kolme muuta yhteistyökumppania – Lapin yliopisto, Turun ammattikorkeakoulu ja Jyväskylän yliopisto.  

MAGICS-infrastruktuurin pääsy tiekartalle vahvistaa sen pyrkimyksiä tukea korkealaatuista tieteellistä ja taiteellista tutkimusta ja käytäntöjä sosiaalisesti kestävän digitalisaation ja virtualisoinnin alalla. Infrastruktuuri laajenee nyt merkittävästi, mukana ovat huippuluokan laajennetun todellisuuden teknologiat ja ihmisen käyttäytymisen mittaukset luonnollisissa olosuhteissa. MAGICS tukee vahvasti poikkitieteellistä tutkimusta.   

Suomen tutkimusinfrastruktuurien tiekartta määrittelee merkittävät pitkän aikavälin kansalliset tutkimusinfrastruktuurit, jotka ovat osa Suomen tutkimusekosysteemiä. Tutkimusinfrastruktuureilla tarkoitetaan välineitä, laitteistoja, tietoverkkoja, tietokantoja, aineistoja ja palveluita, jotka mahdollistavat tutkimustyön, edistävät tutkimusyhteistyötä sekä vahvistavat tutkimus- ja innovaatiokapasiteettia ja osaamista. 
 

Tiekartalla MAGICS erottuu Suomen ainoana infrastruktuurina, joka todella yhdistää taiteen ja tieteen uuteen tutkimukseen ja innovaatioihin. 

MAGICS-infrastruktuurin varajohtaja ja Tampereen yliopiston vastuuhenkilönä toimiva professori Roope Raisamo tutkimuskeskus TAUCHIsta.  Raisamo on erityisen iloinen, sitä että MAGICS-hanke on laajentunut niin valtakunnallisesti kuin Tampereen yliopiston sisällä. 
 
– Tampereen yliopistossa MAGICSin uusi rahoitus tulee olemaan merkittävä panostus yliopistotason infrastruktuurina toimivan Human-Centered Research Hubin tarjoamiin laitteistoihin. Tampereen yliopistossa mukana on nyt neljä tiedekuntaa (informaatioteknologian ja viestinnän tiedekunta, yhteiskuntatieteiden tiedekunta, kasvatustieteiden ja kulttuurintiedekunta sekä johtamisen ja talouden tiedekunta).  

– Rahoitus mahdollistaa esimerkiksi uudet XR-tilat ja siirrettävät XR-tutkimusympäristöt opetuksen ja oppimisen tutkimukseen, sanoo Raisamo.  
 
– Hienoa, että olemme saaneet mukaan kolme uutta kumppaniorganisaatiota.  Esimerkiksi Lapin yliopisto osallistuu MAGICS-infrastruktuuriin muotoilun, taiteen ja teknologian rajapinnassa.  
 

Uusia mahdollisuuksia tutkimuksen, innovoinnin ja taiteen vahvistamiseen  

Uuden rahoituksen avulla MAGICS-konsortio pystyy investoimaan edistyksellisiin laajennetun todellisuuden teknologioihin, mobiileihin laboratorioihin ja multimodaalisiin mittausjärjestelmiin.  

Uutta tutkimusta ja innovaatioita tuetaan käyttäytymis- ja kokemustutkimuksessa, ihmisen ja koneen välisessä vuorovaikutuksessa, tekoälyn hyödyntämisessä muotoilussa, taiteissa ja humanistisissa tieteissä, digitaalisissa ilmentymissä, kestävissä ympäristöissä (arkkitehtuuri ja muotoilu), digitaalisesti lisätyssä oppimisessa, immersiivisissä virtuaalitodellisuuksissa ja metaversumi-teknologioissa.  

Esimerkkejä uusista infrastruktuuri- ja teknologiainvestoinneista ovat Aalto-yliopiston MAGICS-elokuvateatteri kollektiivisten kokemusten tutkimiseen, Taideyliopiston tekoälyllä parannellut esiintymistilat, teolliset laajennetun todellisuuden metaversumiratkaisut Turun ammattikorkeakoulussa, Lapin yliopiston liikuteltava laajennetun todellisuuden studio sekä laajennetun todellisuuden tilat opetuksen ja oppimisen tutkimukseen Tampereen ja Jyväskylän yliopistoissa.  

Uuden rahoituksen myötä MAGICSin on mahdollista käynnistää hankkeita, jotka vahvistavat Suomen asemaa maailman johtavana muutostutkimuksen ja taiteellisen innovaation maana. 

 

Lisää yhteistyömahdollisuuksia  yrityksille ja muille yhteistyökumppaneille  

Uudet MAGICS-tilat ovat akateemisten, teollisuuden ja yhteiskunnallisten kumppanien käytettävissä. MAGICS on sitoutunut infrastruktuurien avoimen käytön kehittämiseen, mikä tarjoaa yrityksille ja muille yhteistyökumppaneille mahdollisuuksia hyödyntää ainutlaatuisia palveluita yhteishankkeissa, avoimissa hauissa ja teollisessa käytössä.  

Tieteen ja innovoinnin lisäksi MAGICS tarjoaa uusia ja ainutlaatuisia tiloja taiteen luomiseen, tutkimiseen ja opettamiseen. Uudet mobiilit anturit, näyttö- ja moniaistiset teknologiat sekä etäläsnäololaitteet tarjoavat mahdollisuuksia taiteellisten käytäntöjen edistämiseen. MAGICS on myös sitoutunut vahvistamaan jo olemassa olevaa vahvaa yhteistyötään taiteilijoiden ja kulttuuriorganisaatioiden kanssa.  

MAGICS tekee myös aktiivisesti yhteistyötä päättäjien, johtavien yritysten ja suuren yleisön kanssa muovatakseen tulevaisuutta, jossa digitalisaatiota ja virtualisaatiota kehitetään sosiaalisesti kestävällä tavalla ihmisten hyvinvoinnin lisäämiseksi. Uuden rahoituksen myötä MAGICS on valmis käynnistämään edelläkävijähankkeita, jotka määrittelevät uudelleen tekniikan ja yhteiskunnan välisen suhteen ja asettavat Suomen globaaliksi johtajaksi mullistavassa tutkimuksessa ja taiteellisessa innovaatiotoiminnassa.  

 

Lisätiedot:
Roope Raisamo
roope.raisamo [at] tuni.fi