Poliisin johtamiskulttuuriin vaikuttaa merkittävästi johtajan persoonakohtaiset kyvyt tehdä johtamistyötä. Näin johtamiskulttuuri ei näyttäydy yhtenäisenä vaan pikemminkin persoonakohtaisena.
Hallintotieteiden maisteri Miia Lehtinen selvitti poliisin johtamiskulttuuriin vaikuttavia tekijöitä, avasi ilmiötä sekä löysi kehittämiskohteita. Esihenkilöiden rekrytointiin, johtamisen laatuun ja sen kehittämiseen tulisi Lehtisen mukaan kiinnittää nykyistä enemmän huomioita.
– Poliisiin tarvitaan johtamisen ammattilaisia. Johtaminen on vahvinta akuutissa operatiivisessa tilanteessa, jossa johtosuhteet ja toimintamallit ovat selvät. Suurimmat haasteet ovat päivittäisjohtamisessa, joka kaipaa selkeyttämistä ja keinoja erityisesti haastaviin henkilöstöjohtamisen tilanteisiin, Lehtinen kertoo.
Johtamiskulttuuria yhtenäistävänä tekijänä korostuu väitöstutkimuksessa vahva tulosjohtaminen. Tutkimustulokset vahvistavat julkisen hallinnon yleispiirteitä siitä, että toiminta on hierarkkista ja sitä johdetaan asiakeskeisesti.
– Hierarkiassa esihenkilöiden vastuut ja velvollisuudet ovat selvät. Hierarkia on toimiessaan johdonmukaista ja tehokasta päätöksentekoa. Mikäli hierarkian tasoilla on tehtäväänsä ammattitaidoton johtaja, heijastuu se tyytymättömyytenä hierarkian portailla molempiin suuntiin, Lehtinen toteaa.
Julkinen johtaminen tarvitsee ammattijohtajia
Tutkimuksen aineisto koostui teemahaastatteluista, jotka tehtiin kokeneille poliisin päällystössä toimiville esihenkilöille. Aineisto täydentyi Poliisiammattikorkeakoulun päällystöopiskelijoille toteutetuista työpajoista. Lisäksi tutkimuksessa hyödynnettiin poliisin henkilöstöbarometriaineistoa vuosilta 2015 ja 2018.
Lehtisen väitöstutkimuksesta saadaan käsitys poliisin johtamiskulttuurista ilmiötasolla sekä sen nykytilasta. Johtamiskulttuuria voidaan tulosten avulla kehittää.
– Ammatillisella poliisikulttuurilla on vahva vaikuttava ote poliisin toimintaan ja arvoihin. Sen ymmärtäminen on välttämätöntä johtamiskulttuurin kehittämisessä, Lehtinen kertoo.
Lehtinen toteaa tutkimuksensa johtopäätöksenä, että poliisin johtamiskulttuuri tulisi määrittää ja yhdenmukaistaa ja sen merkitys tulisi ymmärtää hierarkkisessa poliisiorganisaatiossa.
Tulevaisuudessa poliisin tulisikin tutkimuksen perusteella lisätä hierarkiatasojen välistä vuorovaikutusta, jotta käytännön työtä tekevät poliisit tulisivat kuulluiksi. Poliisin yhdenmukainen toiminta edellyttää selkeää ohjausta poliisin hierarkian huipulta Poliisihallitukselta.
– Väitöskirjan tuloksia voidaan hyödyntää myös laajemmin julkiseen hallinnon johtamiseen, jossa johtamisesta ja johtajien ammattitaidosta tulisi keskustella enemmän. Julkinen johtaminen tarvitsee ammattijohtajia, jotta toiminta on taloudellisesti järkevää ja tehokasta sekä ennen kaikkea henkilöstö voi hyvin ja sitoutuu työhönsä, väitöstutkija Lehtinen toteaa.
Miia Lehtinen asuu Lahdessa ja työskentelee poliisitarkastajana Poliisihallituksessa Espoon Otaniemessä.
Väitöstilaisuus lauantaina 23. marraskuuta
Hallintotieteiden maisteri Miia Lehtisen väitöskirja Johtajat vallankahvassa. Poliisin johtamiskulttuuri sen omasta näkökulmasta tarkastetaan julkisesti Tampereen yliopiston johtamisen ja talouden tiedekunnassa lauantaina 23.11.2024 klo 12 alkaen Päätalon luentosalissa D11 (Kalevantie 4). Vastaväittelijänä toimii professori Sanna Laulainen Itä-Suomen yliopistosta. Kustoksena toimii professori Noora Ellonen Tampereen yliopistosta.