Opiskelijat ja tutkijat kehittävät yhdessä rakennus- ja kaupunkisuunnittelun visualisointia
Tampereen yliopiston ja Aalto-yliopiston yhteinen Visualising Our Future Public Realm (VOF) -tutkimusprojekti edistää ammattiarkkitehtien ja arkkitehtuurin tutkijoiden välistä yhteistyötä. Aalto-yliopiston koordinoimaan hankkeeseen osallistuu Tampereen yliopistolta Professori Fernando Nieton johtama SPREAD-tutkimusryhmä. Projektitutkijoina toimivat Simon Kay-Jones ja Rosana Rubio. Joulukuussa päättyvässä hankkeessa arkkitehtien ja akateemisen yhteisön välistä kommunikointia tuetaan ja suunnitteluprosessia tehostetaan digitaalisen työkalun avulla.
Professori Nieto korostaa, että VOF-hankkeen merkittävin tulos on kestävän kehityksen, arkkitehtuurin esittämisen ja työnkulkujen sisällyttäminen arkkitehtuurin suunnittelukäytäntöihin digitaalisten työkalujen avulla. Hänen mukaansa opiskelijoille - tulevaisuuden arkkitehdeille – oli tärkeää simuloida todellisia ammatillisia tilanteita osana projektia.
Nieto uskoo, että tutkimustulokset auttavat suomalaisia arkkitehtitoimistoja omaksumaan kestäviä käytäntöjä digitalisaation ja palvelumuotoilun avulla.
– Tavoitteenamme oli myös saada arkkitehtitoimistot mukaan akateemiseen keskusteluun ja toisaalta hyödyntää akateemisia näkemyksiä käytännön arkkitehtonisten haasteiden ratkaisemiseksi, hän sanoo.
VOF-hankkeessa edistettiin kestävää kehitystä tutkimalla uusia lähestymistapoja vihreään siirtymään sekä teoreettisella että käytännön tasolla. Tutkijat arvioivat kestävän arkkitehtuurin kulttuurisia ja sosiaalisia ulottuvuuksia ja analysoivat sen vaikutuksia rakennusten ulkonäköön, luonteeseen ja toiminnallisuuksiin.
Testialusta uusille digitaalisille visualisointityökaluille
Tampereen yliopiston arkkitehtuurin yksikkö järjestää vuosittain julkisten rakennusten suunnittelusta maisteritason opintojakson, jonka vetää professori Nieto. Opintojaksossa keskitytään suunnittelemaan monikäyttöisiän julkisia rakennuksia haastaviin kaupunkiympäristöihin.
Viime keväänä opintojakso kytkeytyi VOF-tutkimushankkeeseen. Opiskelijoiden tehtävänä oli suunnitella uusi kulttuuritila Tampereen Ratinaan täydentämään alueen olemassa olevia kaupallisia tiloja ja liikuntatiloja. Tavoitteena oli tarjota alueen asukkaille ja työntekijöille uudenlaisia tiloja kulttuuriseen ja luovaan toimintaan. Opiskelijat suunnittelivat pysäköintialueen tilalle kulttuurikeskittymän, johon sisältyi kirjasto, taidetila ja mediakeskus. Lisäksi tavoitteena oli parantaa alueen saavutettavuutta ja edistää sosiaalisia kohtaamisia.
Nieton mukaan opintojakso toimi testialustana tutkimuksen aikana kehitetyille uusille tavoille visualisoida julkisia rakennuksia. Yhteistyöstä hyötyi myös kehitystyöhön osallistunut arkkitehtitoimisto.
– Opintojakson aluksi opiskelijat testasivat hankekumppani SmartVizin kehittämän digitaalisen työkalun prototyyppiä. He tuottivat myös lyhyitä videoita, joissa he esittelivät suunnitteluehdotuksiaan osana projektin loppuvaiheen viestintää, Nieto sanoo.
Ilmastonmuutos edellyttää suunnittelutyön uudelleenajattelua
Ilmastokriisi luo uusia vaatimuksia myös arkkitehtuurille. Arkkitehtien on arvioitava uudelleen, millaisia strategioita, menetelmiä ja teknologioita he käyttävät suunnitellessaan, visualisoidessaan ja viestiessään suunnitelmiaan. Digitaaliset työkalut mahdollistavat myös yhteistyöhön perustuvan lähestymistavan suunnittelutyöhön, mikä auttaa vastaamaan ympäristökriisin kasvaviin vaatimuksiin ja yhteiskunnallisiin tarpeisiin.
Tulevaisuudessa Fernando Nieto näkee, että VOF-tutkimusprojekti voitaisiin jopa kaupallistaa. Hän uskoo, että konkreettisia toimia tarvitaan parantamaan suomalaisten arkkitehtitoimistojen ja konsulttiyritysten vientimahdollisuuksia. Tämä vaatii kuitenkin rahoitusta. Nieton tutkimusryhmä tutkii parhaillaan mahdollisuuksia jatkaa VOF-hanketta.
Katso galleria opiskelijatöistä.
Lue lisää VOF-hankkeesta englanniksi.