Hyppää pääsisältöön

Oma esittely

Olen liikuntagerontologian dosentti (Jyväskylän yliopisto, 2016) ja terveystieteiden tohtori. Terveystieteiden tohtoriksi väittelin 2006 Jyväskylän yliopistossa ja väitöskirjani aiheena oli lihasvoiman ja kävelynopeuden periytyvyys iäkkäillä naiskaksosilla (Genetics of Skeletal Muscle Characteristics and Maximal Walking Speed among Older Female Twins). 

Vuodesta 2008 alkaen olen työskennellyt tutkijana Tampereen yliopistossa gerontologian ryhmässä. Gerontologian yliopistonlehtorin tehtävässä toimin vuosina 2015–2020. 

Osaamisalueiden kuvaus

Tutkimusaiheeni ja kiinnostuksen kohteeni on iäkkäiden henkilöiden fyysinen toimintakyky, fyysinen aktiivisuus, näitä tekijöitä ylläpitävät ja niihin yhteydessä olevat tekijät. Laajemmasta perspektiivistä katsottuna olen kiinnostunut siitä, miten iäkkään ihmisen toimintakykyä ja aktiivisuutta pystytään ylläpitämään ja kohentamaan niin, että itsenäinen ja turvallinen elämä omassa toimintaympäristössä on mahdollista. Erityisesti itseäni kiinnostaa elinympäristön ja toimintakyvyn välinen yhteys.

Olen mukana useissa ikääntymistä koskevissa tutkimushankkeissa. Vanheneminen ja sosiaalinen hyvinvointi (Aging and Social Wellbeing, SoWell) tutkimushankkeessa, selvitetään yksilö- ja ryhmähaastatteluiden sekä laajan kyselyn avulla mitä ikääntyneet ihmiset ajattelevat omasta hyvinvoinnistaan, mitkä ovat hyvinvoinnin keskeisiä osatekijöitä ja edellytyksiä. Lisäksi halutaan tietää mm. millaisia ovat ikääntyvien ihmisten valinnanmahdollisuudet omassa arjessaan ja millaisin keinoin he pyrkivät edistämään hyvää elämää vanhetessa? 

Lisäksi olen aktiivisesti mukana Tervaskannot 90+ tutkimushankkeessa. Tervaskannot 90+ (Vitality 90+) on pitkäikäisyyteen ja vanhoista vanhimpien elämään, hyvinvointiin, terveyteen ja toimintakykyyn keskittyvä monivuotinen tutkimushanke. Aineistoa on kerätty monipuolisilla menetelmillä mm. toistuvien postikyselyiden (vuosina 2001, 2003, 2007, 2010, 2014, 2018 ja 2022), haastatteluiden ja toimintakykymittausten sekä verinäytteiden ja rekisteritietojen avulla. 

Ikäystävällisyyden laatuindikaattorit Suomessa: kuntien ja hyvinvointialueiden varautuminen väestön ikääntymiseen- hankkeessa selvitämme miten ja millä menetelmillä kunnat ja hyvinvointialueet arvioivat oman alueensa väestön ikääntymiseen varautumista ja ikäystävällisyyden edistämistä. Lisäksi hankkeen tavoitteena on kerätyn tiedon perusteella esittää perusteltuja jatkokehittämishanke-ehdotuksia mm. siitä, miten kuntien ja hyvinvointialueiden ikääntymiseen varautumisessa ja ikäystävällisyydessä käytettyjä arviointimenetelmiä tulisi edelleen kehittää ja miten niiden antamaa tietoa pystytään käyttämään osana tiedolla johtamista. Selvityshankkeen toteuttajina ovat Tampereen yliopisto ja Ikäinstituutti. Hanke on Valtioneuvoston kanslian rahoittama kolmivuotinen selvityshanke (2023-2025, VNTEAS). Lisätietoa hankkeesta löytyy osoitteesta: Ikäystävällisyyden laatuindikaattorit Suomessa: kuntien ja hyvinvointialueiden varautuminen väestön ikääntymiseen | Tieto käyttöön (tietokayttoon.fi)

 

Tutkimusyksikkö

Gerontologian tutkimuskeskus (GEREC)