Hyppää pääsisältöön
Tampereen yliopiston opiskelijan käsikirja

Muualla suoritettujen opintojen ja osaamisen hyväksilukeminen

 

Ohjetta ja tiedekuntakohtaisia tarkennuksia ja ohjeita päivitetään syys-lokakuun aikana.

 

Milloin hyväksilukua voi hakea?

Hyväksilukeminen on mahdollista, kun sinulla on aiemmin hankittua osaamista, joka vastaa tutkintosi osaamistavoitteita. Voit hakea hyväksilukua muissa korkeakouluissa suoritettujen opintojen tai muulla tavoin hankitun osaamisen perusteella. Hyväksilukeminen tehdään korvaamalla oman yliopiston opetussuunnitelman mukaisia opintoja tai sisällyttämällä sellaisenaan.

Hyväksilukua voi hakea läsnäoleva opiskelija, jolla on opiskeluoikeus Tampereen yliopistoon. Hyväksilukua voi hakea missä vaiheessa opintoja tahansa, mutta suosittelemme hyväksilukujen hakemista heti opintojen alussa.

Hyväksilukuhakemuksen voi tehdä, kun muualla suoritetut opinnot on suoritettu hyväksytysti. Opintoluonnoksen avulla voit lisätä opintoja suunnitelmaasi jo etukäteen ja suunnitella esimerkiksi vaihto-opintoja. Katso miten teet opintoluonnoksen (kohta Opintoluonnos).

Hyväksilukuun liittyvissä kysymyksissä voit olla yhteydessä oman tutkinto-ohjelmasi koulutusasiantuntijaan. Ole yhteydessä koulutusasiantuntijaan erityisesti silloin, kun aiempia opintoja on runsaasti, hyväksiluettavan osaamisen kokonaisuus on haastava etkä tunnista selkeitä korvaavuuksia tai olet epävarma korvaavuuksien jälkeen ylijäävästä osaamisesta ja opintopisteistä. Koulutusasiantuntijalta saat tarkempia ohjeita ja arvion tilanteesta.

Mitä voi hyväksilukea?

Hyväksilukea voi muissa suomalaisissa tai ulkomaisissa korkeakouluissa suoritettuja opintoja sekä muulla tavoin hankittua osaamista. Hyväksiluku voidaan tehdä valmiiseen tutkintoon kuuluvista opinnoista tai keskeneräiseen tutkintoon kuuluvista opinnoista. Muulla tavoin hankittu osaaminen voi olla peräisin esimerkiksi työkokemuksesta, luottamustoimesta, harrastuksesta, täydennyskoulutuksesta tai vapaasta sivistystyöstä. Hyväksilukeminen edellyttää, että hyväksiluettavat opinnot tai muulla tavoin hankittu osaaminen vastaavat tutkintosi ja sen sisältämien opintojen osaamistavoitteita.

Mitä ei voi hyväksilukea: 

  • Opinnäytettä ja kypsyysnäytettä ei voi hyväksilukea. Jos olet aiemmassa korkeakoulututkinnossa suorittanut kypsyysnäytteen kielen osalta, kypsyysnäytteen kielen tarkastusta ei tarvitse suorittaa.
  • Alemmasta korkeakoulututkinnosta ei voida hyväksilukea opintoja samaan koulutukseen kuuluvaan ylempään korkeakoulututkintoon.
  • Opiskelijavalinnan perusteena olleesta tutkinnosta ei voida tehdä opintojen hyväksilukuja, ellei opinto ole opiskelijan opiskeluoikeuteen liittyvän opetussuunnitelman mukaan pakollinen.
  • Digitaaliset yleistaidot, teema 1 -jaksoa ei voi korvata. Teemoista 2 ja 3 voi hakea hyväksilukea aiemmilla, alle kymmenen vuotta vanhoilla suorituksilla. Katso tarkemmat ohjeet ko. opintojakson lisätiedoista Sisusta tai verkko-opinto-oppaasta. Teemojen 2 ja 3 osaamisen voi osoittaa myös näyttökokeella, lisätietoja tästä saa vastuuopettajalta.

Opinnollistaminen liittyy läheisesti hyväksilukemiseen. Opinnollistamisella tarkoitetaan opintojen aikana hankitun osaamisen tunnistamista, arvioimista ja tunnustamista opintopisteinä. Opinnollistaminen eroaa aiemmin hankitun osaamisen hyväksilukemisesta siten, että opinnollistamisesta sovitaan ennen osaamisen hankkimista. Lähtökohtana on opetussuunnitelman mukaisen opintojakson osaamistavoitteiden toteutuminen vaihtoehtoisella tavalla (esimerkiksi työtä tai akateemista toimintaa opinnollistamalla). Opinnollistamisesta voit olla yhteydessä opintojakson vastuuopettajaan. Lisätietoa opinnollistamisesta löydät Osaamisen hyväksiluku -sivulta.

Korvaavuushakemus - milloin haetaan korvaavuutta?

Korvaavuutta haetaan, kun muualla suoritetut opinnot tai muulla tavoin hankittu osaaminen vastaa opintosuunnitelmassasi olevan opintojakson tai useamman opintojakson osaamistavoitteita. Jos korvaavuus myönnetään, saat suorituksen opintosuunnitelmassasi olevasta opintojaksosta.

Esimerkki:

  1. Opintosuunnitelmassasi on opintojakso Yrityksen johtamisen perusteet (5 op).
  2. Olet aiemmin suorittanut toisessa korkeakoulussa opintojakson*, jonka osaamistavoitteet ovat vastaavanlaiset tai sinulla on muulla tavoin hankittua osaamista, jonka perusteella olet saavuttanut vastaavat osaamistavoitteet.
  3. Voit hakea korvaavuutta Sisussa. Jos korvaavuus myönnetään, saat suorituksen opintojaksosta Yrityksen johtamisen perusteet (5 op).

*korvaavia opintojaksoa voi olla useampi kuin yksi, jos niiden osaamistavoitteet yhdessä vastaavat korvattavan opintojakson osaamistavoitteita.

Korvaavuus merkitään opintosuoritusrekisteriin korvattavan opintojakson opintopistemäärän mukaisesti. Korvattavan opintojakson ja muualla suoritetun opintojakson välillä hyväksytään enintään yhden opintopisteen vajaus. Vastaavasti korvaavuutta ei kirjata laajempana kuin korvattavan opintojakson laajuus on opetussuunnitelmassa.

Esimerkki:

  • Jos opiskelija on tehnyt neljän opintopisteen laajuisen opintosuorituksen, joka korvaa viiden opintopisteen laajuisen opintosuorituksen, kirjataan hyväksiluettu suoritus viiden opintopisteen laajuisena.
  • Jos opiskelija on tehnyt kuuden opintopisteen laajuisen opintosuorituksen, joka korvaa viiden opintopisteen laajuisen opintosuorituksen, kirjataan hyväksiluettu suoritus viiden opintopisteen laajuisena.

Näin haet korvaavuutta

  1. Lisää opintojakso opintosuunnitelmaasi.
  2. Tarkista Sisusta korvattavan opintojakson tiedoista välilehdeltä Vastaavuudet ja korvaavuudet, onko korvaavuuden hakemiselle annettu tarkentavia ohjeita. Tarkista myös mahdolliset tiedekuntakohtaiset tarkennukset sivun alaosasta.
  3. Pyydä opintojakson vastuuopettajalta puoltolausunto ennen hakemuksen jättämistä. Vastuuopettajan nimen löydät Sisusta opintojakson tiedoista. Käytä viestin lähettämiseen TUNI-sähköpostiosoitettasi ja otsikoi viestisi selkeästi. Jos opintosuoritusote sisältää henkilötunnuksen, suosittelemme että lähetät sähköpostin salattuna viestinä (ks. intraohje). Lähetä sähköpostitse vastuuopettajalle 
    1. opintosuoritusote, 
    2. suorittamiesi opintojen kuvaus (sis. osaamistavoitteet), joiden perusteella haet korvaavuutta sekä
    3. korvattavan opintojakson tiedot.
  4. Puoltolausunnon saatuasi täytä korvaavuushakemus Sisussa opintojakson välilehdeltä Vastaavuudet ja korvaavuudet.
    1. Jos haet korvaavuutta suoritetun opinnon perusteella, liitä hakemukseen seuraavat liitteet: opintosuoritusote (suomeksi ja englanniksi), opintojakson kuvaus ja vastuuopettajalta saamasi puolto (sähköposti). 
    2. Jos haet korvaavuutta muulla tavoin hankitun osaamisen perusteella, liitä korvaavuushakemukseen: todistus hankitusta osaamisesta (esim. työtodistus) sekä vastuuopettajan puolto (sähköposti).
  5. Hyväksytyn päätöksen jälkeen saat ilmoituksen ja suoritus näkyy opintosuunnitelmassasi.

Huomiot ja lisätiedot

  • Varmista ennen korvaavuushakemuksen lähettämistä, että vastuuopettajan puollosta ilmenee selkeästi, minkä opintojakson korvaavuutta opettaja puoltaa ja millä osaamisella kyseinen opintojakso korvataan.
  • Jos haet useamman opintojakson korvaavuutta, tee jokaisesta hakemus erikseen.
  • Opintokokonaisuuden korvaamisesta on lisätietoa sivun alaosassa kohdassa Opintokokonaisuuden hyväksilukeminen.
  • Katso myös tarkentavat Sisu-ohjeet sivun alaosasta kohdasta Sisu-ohje: korvaavuuden hakeminen
  • Kielikeskuksen opintojen korvaavuuksista ei tarvitse hakea vastuuopettajan puoltoa. Katso myös Viestintä- ja kieliopintojen hyväksilukeminen sekä Viestintä- ja kieliopintojen hyväksilukeminen korvaamalla.

Sisällyttämishakemus - milloin haetaan sisällyttämistä?

Sisällyttämistä haetaan, kun muualla suoritetut opinnot tai muulla tavoin hankittu osaaminen eivät kohtaa minkään opintosuunnitelmassasi olevan opintojakson osaamistavoitteiden kanssa, mutta sopivat kuitenkin tutkintoosi. Sisällyttäessä aiemmin suoritetut opinnot tai osaaminen liitetään osaksi tutkintoasi sellaisenaan.

Esimerkki:

  1. Olet suorittanut toisessa korkeakoulussa opintojakson Poliittinen maantiede (6 op), jonka osaamistavoitteita vastaavaa opintojaksoa ei ole opintosuunnitelmassasi. Haluat kuitenkin saada suorittamasi opintojakson osaksi nykyistä, keskeneräistä tutkintoasi.
  2. Voit hakea sisällyttämistä Sisussa. Jos sisällyttäminen hyväksytään, aiemmin suorittamasi opintojakso Poliittinen maantiede (6 op) sijoitetaan tutkintoosi sellaisenaan alkuperäisellä nimellä ja opintopisteillä.

Näin haet sisällyttämistä

Tarkista ensin tämän sivun alaosasta mahdolliset tiedekuntakohtaiset tarkennukset.

Opintojakson sisällyttäminen vapaasti valittaviin opintojaksoihin:

  • Lisää opintoluonnos opintosuunnitelmaasi.
  • Avaa opintoluonnos ja täytä sisällyttämishakemus. Lisää hakemukseen liitteiksi: 
    • opintosuoritusote (suomeksi ja englanniksi),
    • suorittamasi opinnon sisältökuvaus
  • Hyväksytyn päätöksen jälkeen saat ilmoituksen ja suoritus näkyy aiemmin tekemäsi opintoluonnoksen paikalla.

Opintojakson sisällyttäminen muuhun opintokokonaisuuteen kuin vapaasti valittaviin opintojaksoihin:

  • Jos haluat sisällyttää opintojakson muuhun opintokokonaisuuteen kuin vapaasti valittaviin opintojaksoihin (esim. aineopinnot tai syventävät opinnot), tarvitset sille hyväksynnän.
  • Keskustele opintokokonaisuuden vastuuopettajan kanssa ja varmista, että sijoitus on mahdollinen. Tarvittaessa voit olla yhteydessä myös oman tutkinto-ohjelmasi koulutusasiantuntijaan. Yhteystiedot: Ohjaustahot ja yhteystiedot: Tiedekuntakohtaiset palvelut.
  • Saatuasi sijoittamiselle hyväksynnän, lisää opintoluonnos oikeaan kohtaan opintosuunnitelmassasi ja täytä sisällyttämishakemus. Liitä hakemukseen vastuuopettajalta saamasi puolto hyväksynnälle.
  • Opintokokonaisuus on opintosuunnitelmassa opintoluonnoksen lisäämisen jälkeen todennäköisesti tilassa ”sääntöjen vastainen”. Avaa vapaan muokkauksen tila valinta-avustimen kautta ja hae poikkeukselle hyväksyntää (Kokonaisuuden sisällön hakemus). Lisää tieto vastuuopettajan puollosta hakemuksen perusteluihin.

Lisätietoja

  • Katso myös tarkentavat Sisu-ohjeet kohdasta Sisu-ohje: sisällyttämisen hakeminen.
  • Opintokokonaisuuden sisällyttämisestä on lisätietoa sivun alaosassa kohdassa Opintokokonaisuuden hyväksilukeminen.
  • Sisällyttämistä voi hakea opintoluonnoksen käyttämisen sijasta myös opintojen rakenne -näkymän kolmen pisteen valikon kautta. Tässä tapauksessa saamasi suoritus pitää vielä sijoittaa osaksi opintosuunnitelmaasi Sisun muistilistatoiminnon tai vapaan muokkauksen tilan kautta. Ks. lisätiedot Sisun opintosuunnitelmaa koskevista ohjeista.

Hyväksiluettavien opintojen arviointi

Hyväksiluetuista opinnoista annetaan pääsääntöisesti arvosana asteikolla 1–5 alkuperäisen arvioinnin mukaisesti. Jos muualla suoritetut opinnot tai korvattava opintojakso on arvioitu jollain muulla arviointiasteikolla, annetaan hyväksiluettavalle opinnolle arvosana asteikolla hyväksytty/hylätty. Jos useampi opintojakso tallennetaan samaan suoritukseen tai hyväksiluettavat opinnot ovat suoritettu ulkomailla, annetaan arvosanaksi hyväksytty.

Mistä voi kysyä apua?

Hyväksilukuihin liittyviin kysymyksiin saat apua tutkinto-ohjelmasi koulutusasiantuntijalta.

Hyväksilukemisen periaatteet

Hyväksiluvuissa noudatetaan Tampereen yliopiston tutkintosäännön yleisiä hyväksiluvun periaatteita sekä tutkintosääntöä täsmentävää ohjetta opintojen ja muun osaamisen hyväksilukemisesta Tampereen yliopistossa 1.8.2020 alkaen.

 

 

Julkaistu: 25.2.2019
Päivitetty: 4.11.2024