Hyppää pääsisältöön
Selaat menneen lukuvuoden (2022–2023) opintotietoja.
Haluatko vaihtaa kuluvaan lukuvuoteen?
Opintojakso, lukuvuosi 2022–2023
POL.VO.326

Poliittinen johtaminen ja poliittiset prosessit, 10 op

Tampereen yliopisto
Essee on tietystä aiheesta tai aihepiiristä pohdiskellen ja arvioiden laadittu kirjoitelma. Opiskelijan tulee ensin olla yhteydessä opintojakson vastuuopettajaan, jonka kanssa opiskelija määrittelee korvaavalle esseesuoritukselle selkeän kysymyksenasettelun, lähdeaineiston ja esseen laajuuden. Esseen aiheen tulee sopia opintojakson osaamistavoitteisiin. Opiskelijan tulee käyttää esseessään tarkoituksenmukaista ja monipuolista lähdeaineistoa. Tekstin muotoseikkojen osalta on noudatettava hyviä tieteellisen kirjoittamisen käytäntöjä (ks. Opas kirjallisiin töihin, Politiikan tutkimuksen tutkinto-ohjelma, 2019). Kun esseen aiheesta ja lähdeaineistosta on sovittu, opiskelija voi ryhtyä kirjoitustyöhön. Opas kirjallisiin töihin löytyy opiskelijan oppaasta kohdasta ”Kirjallisten töiden ohjeet”. Tarkemmat kirjoitusohjeet esseille löytyy samaisesta oppaasta sivuilta 6-7 (arviontikriteerit liitteessä 5).
Kaikkien osuuksien suorittaminen on pakollista.

Poliittinen johtaminen ja poliittiset prosessit (Itsenäinen työskentely); englanti, suomi

Poliittinen johtaminen ja poliittiset prosessit (Osallistuminen opetukseen); englanti, suomi

Tyyppi
Osallistuminen opetukseen
Opetuskieli
englanti, suomi
Laajuus
5 op
Arvosteluasteikko
Yleinen asteikko, 0-5
Vastuuorganisaatio
Johtamisen ja talouden tiedekunta 100 %

Ohjelmassa oleva opetus

Toteutus

Luento-opetus, Agenda-Setting in Public Policy

Luento-opetus (englanti)
7.9.2022 – 14.10.2022
Aktiivinen periodissa 1 (1.8.2022–23.10.2022)
Toteutus

Luento-opetus, Poliittisten instituutioiden uudistaminen

Luento-opetus (suomi)
11.1.2023 – 16.2.2023
Aktiivinen periodissa 3 (1.1.2023–5.3.2023)
Toteutus

Luento-opetus, Puolueiden johtaminen: organisatoriset rajoitteet ja mahdollistajat

Luento-opetus (suomi)
6.3.2023 – 17.4.2023
Aktiivinen periodissa 4 (6.3.2023–31.5.2023)

Julkisuudessa puolueet typistyvät niiden johtajiin. He linjaavat puolueiden tavoitteita ja väittelevät niistä toisten puoluejohtajien ja toimittajien kanssa medioissa. Tästä voisi päätellä, että puoluejohtajat yksin ratkaisevat puolueiden keskeiset kysymykset.

Moderni puolue on kuitenkin laaja ja moniportainen organisaatio, jota ohjataan demokratian periaatteita heijastelevin säännöin, monenlaisten intressien ristipaineessa. Puolueiden sisäinen toimintakenttä on johtajilleen oleellisesti haastavampi kuin julkisuus antaa ymmärtää. Puoluejohtajat valitaan paikallistasoa edustavien delegaattien toimesta puoluekokouksissa – samassa paikassa, missä myös tehdään puolueiden keskeiset poliittiset linjaukset ja valitaan puoluejohdon toimia arvioivat laajemmat johtoelimet. Lakeja säätävien eduskuntaryhmien koostumuksen määrittää henkilöt, jotka puolueiden piirijärjestöt ovat nimittäneet ehdolle. Muun muassa nämä lukuisat toimijat paineistavat puoluejohtajia, kun he etsivät ratkaisuja.

Kurssilla käsitellään puolueiden johtamista puolueorganisaation tuottamien rajoitteiden ja mahdollistajien näkökulmasta. Analysoimme, minkälaisista osista puolueet koostuvat, minkälaisia tehtäviä osilla on ja minkälaisia vuorovaikutussuhteita niiden välillä voi olla. Kurssi esittää tästä näkökulmasta laajan yleiskuvauksen länsimaisten puolueorganisaatioiden synnystä, kehityksestä, nykytilasta ja haasteista. Teoreettisesti kurssi nojaa 1900-luvulla kehitettyihin puoluemalleihin. Empiirisissä esimerkeissä kurssi painottaa suomalaispuolueita.

Opinnäytetöitä silmällä pitäen kurssi pyrkii myös kehittämään opiskelijoiden menetelmällisiä valmiuksia. Luennoilla ja keskusteluissa keskitytään korostetusti tiedontuottamisen tapoihin, joiden avulla puolueiden johtamista ja organisointia koskevia tieteellisiä väitteitä on pyritty muodostamaan ja perustelemaan. Käsitellyissä lähestymistavoissa korostuu etenkin alaa perinteisesti hallinnut laadullinen tapaustutkimus, mihin oppiaineessamme tehdyt opinnäytetyötkin usein perustuvat.

OSAAMISTAVOITTEET

Kurssin käytyään opiskelija ymmärtää puolueiden johtamisen keskeiset organisatoriset periaatteet ja omaa monipuolisen tietämyksen etenkin suomalaisten puoluejärjestöjen historiallisesta kehityksestä. Opiskelija myös oppii nykypuolueiden johtamiseen liittyvät haasteet ja perustiedot alalla perinteisesti sovelletuista menetelmistä, etenkin laadullispainotteisesta tapaustutkimuksesta.

Työskentelytavat
Oppimisympäristöt

Yhteiset

Luennot:
Opettajat
Sijainti