Lääketieteen lisensiaatin tutkinto-ohjelma, 360 op
- Kuvaus
- Rakenne ja opinnot
Tampereen yliopiston lääketieteen tiedekunnan tavoitteena on kouluttaa lääkäreitä, joilla on humaani suhtautuminen potilaisiin. Lääketieteen lisensiaatilla on hyvät kliiniset ja vuorovaikutus- ja viestintätaidot ja kyky kehittää uutta, ratkaista ongelmia, hankkia, arvioida ja omaksua tietoa kriittisesti. Hän kykenee seuraamaan aktiivisesti alansa kansainvälistä kehitystä ja ymmärtää sen vaikutukset ja mahdollisuudet. Opiskelijalla on valmistuessaan sellaiset tiedolliset, taidolliset ja psykososiaaliset valmiudet ja työelämätaidot, että hän pystyy työskentelemään menestyksellisesti niin sairaalassa kuin perusterveydenhuollossa asiantuntijana, uuden kehittäjänä ja innovoijana sekä työryhmän jäsenenä tai johtajana. Opiskelijalla on valmistuessaan riittävät valmiudet tutkimustyön tekemiseen ja jatkokouluttautumiseen sekä kyky ja motivaatio jatkuvaan oppimiseen. Opiskelija ymmärtää, että tieto on jatkuvasti uusiutuvaa.
Lääketieteen opiskelija osaa hyvän tieteellisen käytännön ja eettisesti kestävän opiskelun periaatteet ja osaa pohtia lääkärin ammattiin liittyviä eettisiä kysymyksiä. Opintojen edetessä hän ymmärtää lääkärin työn tietoperustaa eli kliinisen toiminnan suhdetta tieteelliseen tutkimukseen: mihin lääketieteellistä tutkimusta tarvitaan ja miten sitä käytetään ja mikä on sen vaikuttavuus. Hän ymmärtää terveydenhuoltoon liittyviä eettisiä, taloudellisia ja yhteiskunnallisia ulottuvuuksia myös globaalista näkökulmasta ja ymmärtää kestävän kehityksen periaatteet.
Opiskelija hahmottaa lääketieteellisen tutkimuksen yleiset periaatteet, erityisesti lääketieteellisen tiedon erityispiirteet, tieteellisen tutkimusongelman määrittelyn ja tieteellisen päättelyn prosessin. Hän ymmärtää ja tunnistaa tutkimuksen eettisiä kysymyksiä. Valmistuessaan opiskelijalla on valmiudet itsenäiseen, kriittiseen ja tieteellisesti perusteltuun ratkaisujen tekoon, tieteellisen tiedon luomiseen sekä tulosten suulliseen ja kirjalliseen ilmaisemiseen. Hän tuntee diagnostisen prosessin periaatteet, lääketieteellisten hoitomuotojen moninaisuuden sekä niiden mahdollisuudet ja rajoitukset. Opiskelija ymmärtää näyttöön perustuvan hoidon periaatteet, tuntee näyttöön perustuvaan hoitoon liittyvät tiedonhaun periaatteet ja osaa soveltaa niitä käytännössä.
Lääketieteen lisensiaatin tutkinto-ohjelman opinnot toteutetaan tiiviissä yhteydessä terveyden- ja sairaanhoidon organisaatioissa ensimmäisen vuosikurssin ensimmäisestä jaksosta alkaen. Opiskelijalla on valmistuessaan kyky kommunikoida hyvän hoitosuhteen edellyttämällä tavalla potilaiden ja omaisten kanssa. Tämän lisäksi hän osaa toimia yhteistyössä ja kommunikoida suullisesti ja kirjallisesti sosiaali- ja terveydenhuollon eri ammattiryhmien välillä. Hän osaa hyödyntää tieto- ja viestintätekniikkaa työssään Hän osaa keskeiset potilaiden tutkimisessa ja hoidossa tarvittavat menetelmät ja toimenpiteet. Opiskelija osaa soveltaa opintojen aikana kertyneitä tietoja ja taitoja käytännön työssä ja ylläpitää ja kehittää niitä koko työuransa ajan.
Lääketieteen lisensiaatin tutkinto on sekä akateeminen että selkeästi ammattiin johtava tutkinto. Suurin osa opinnoista on kaikille yhteisiä ja pakollisia. Ensimmäisten 3,5 vuoden opinnoissa on integroitu useiden oppialojen sisältöä samalle jaksolle ja teoria ja käytännön oppiaines opitaan rinnakkain.
Keskeinen opiskelumuoto on pienryhmässä tapahtuva oppiminen oman tutoropettajan johdolla. Ongelmat on suunniteltu niin, että niitä käsittelemällä opitaan jakson tavoitteiden kannalta keskeiset asiat. Ryhmän tapaamiskertojen välillä opiskelijat hankkivat itsenäisesti lisää tietoja. Opiskelussa käytetään aktivoivia oppimismenetelmiä, pääasiassa ongelmalähtöistä oppimista. Kliinisten taitojen harjoittelu tukee oppimista alusta lähtien. Maassamme ainutlaatuinen yliopiston, ammattikorkeakoulun ja sairaanhoitopiirin yhteinen Taitokeskus tarjoaa oivallisen tilaisuuden harjoitella kliinisiä taitoja mm. simulaatioiden avulla.
Teorian ja käytännön mielekäs yhdistäminen on tutkinnon tärkeimpiä tavoitteita. Tutkinnon kliinisessä vaiheessa opiskelijat harjoittelevat potilaan hoitoa sairaalan eri klinikoilla ja terveyskeskuksissa opettajien ohjauksessa. Kuuden viikon harjoittelu Seinäjoen keskussairaalassa ja Etelä-Pohjanmaan terveyskeskuksissa perehdyttää opiskelijat terveydenhuollon yhteistyöhön. Tutkintoon kuuluu lisäksi noin 4 kk harjoittelua lukukausien ulkopuolella. Tampereen lääkärikoulutuksessa painotetaan mm. varhaisia potilaskontakteja, työssä tarvittavien vuorovaikutustaitojen kehittämistä, potilasturvallisuutta sekä lääketieteen eettisiä kysymyksiä.
Yliopistolain 794/20049 14 § 2 momentin mukaan koulutus on järjestettävä siten, että opiskelija voi suorittaa tutkinnon päätoimisesti opiskellen kuudessa vuodessa
- Lääketieteet