Löydä harjoittelija Tampereen yliopistosta
Mitä harjoittelu on?
Harjoittelu muistuttaa monin paikoin määräaikaista työsuhdetta. Erityisesti palkallisissa harjoitteluissa työsuhdetta koskevat samat työnantajan ja työntekijän oikeudet ja velvollisuudet kuin muitakin työsuhteita.
Harjoittelulla on kuitenkin joitain erityispiirteitä:
- Kesto. Harjoittelulla on yleensä vaadittu vähimmäiskesto, usein 3 kuukautta.
- Tavoitteellisuus. Yliopiston tutkinto-ohjelmat asettavat opiskelijan harjoittelulle oppimistavoitteet, joiden pohjalta opiskelija pohtii ja määrittelee omia tavoitteitaan. Myös työnantaja voi olla mukana tässä tavoitteiden asettamisessa. Harjoittelijan on tarkoitus saada työkokemusta omalta alalta ja soveltuvista työtehtävistä. Hänen tulee päästä hyödyntämään opinnoissa saatuja tietoja ja taitoja sekä saada mahdollisuus oppia uutta.
- Rajatut tehtävät. Harjoittelijan työtehtävät tulee suunnitella niin, että hän pystyy tekemään ne ohjatusti harjoittelun keston aikana. Itse tehtävät voivat olla monenlaisia alasta ja työnantajan tarpeista riippuen. Sopivia tehtäviä voi miettiä myös yhdessä palkattavan harjoittelijan kanssa.
- Ohjaus ja palaute. Harjoittelijalla tulee pääsääntöisesti olla yksi tai useampi työnantajaa edustava nimetty ohjaaja. Ohjaajan keskeinen tehtävä on tukea harjoittelijan oppimis- ja työskentelyprosessia antamalla palautetta ja ohjaamalla annetuissa tehtävissä.
Mieti ennen harjoittelijan etsimistä
- Harjoittelijan työtehtävä(t) ja tiimi.
- Harjoittelijan ohjaaja. Ohjaaja vastaa harjoittelun sisällöstä, on tavoitettavissa, neuvoo työtehtävissä ja antaa palautetta.
- Osaaminen joka harjoittelijalla täyty olla ennen harjoittelun aloittamista.
- Kielitaitovaatimukset ja harjoittelupaikkailmoituksen kieli (suomi tai englanti). Yliopistostamme löytyy niin suomea äidinkielenään tai erinomaisella tasolla puhuvia, suomea harjoittelevia kuin täysin muunkielisiä opiskelijoita. Harkitse, millaista kielitaitoa harjoittelija tarvitsee ja kerro mahdollisista kielivaatimuksista ilmoituksessa selkeästi.
- Palkka. Muista lisätä palkkatieto ilmoitukseen. Huomioithan, että Tampereen yliopisto ei julkaise harjoitteluilmoituksia, joissa palkka alittaa Kelan työssäoloehdon täyttävän vähimmäispalkan (1 399 €/kk vuonna 2024).
- Harjoittelun alustava ajankohta ja kesto.
- Työn joustavuus ja saavutettavuus, esimerkiksi etätyö, osa-aikaisuus, joustava työaika ja tilojen esteettömyys. Kerro jouston mahdollisuuksista ilmoituksessasi.
Näin jätät ilmoituksen
Tavoitat potentiaaliset harjoittelijat jättämällä ilmoituksen JobTeaser-palveluun. Palvelun käyttäminen on työnantajille maksutonta. Yliopistojen julkaisuehdoista voit tarvittaessa tarkistaa, että ilmoituksesi on sopiva JobTeaseriin.
- 1
Luo yrityksellesi rekrytointitili JobTeaseriin
Jos käytät JobTeaseria ensimmäistä kertaa, mene JobTeaserin kirjautumissivulle, syötä sähköpostiosoitteesi ja paina "Kirjaudu sisään / rekisteröidy". Täytä ensin omat tietosi ja sen jälkeen yrityksesi nimi ja toimiala. Sen jälkeen rekrytointitili on valmis ja voit jättää ensimmäisen ilmoituksesi.
- 2
Jätä ilmoitus
Panosta ilmoitukseen: kerro ainakin yllä olevassa listassa mainitut asiat. Näin varmistat, että saat mahdollisimman hyviä hakemuksia. Aarresaari-verkoston ansiosta voit jättää ilmoituksen yhdellä kertaa useampaan suomalaiseen yliopistoon.
- 3
Seuraa halutessasi ilmoituksen tavoittavuutta
Oman tilisi kautta voit seurata ilmoituksiesi julkaisua yliopistoissa ja klikkausmääriä.
- 4
Vastaanota hakemukset
Jos valitsit ilmoituksen jättövaiheessa, että hakemukset tulevat JobTeaseriin, voit käsitellä ne siellä.
Löydä kansainvälinen harjoittelija
Korkeakouluissamme opiskelee ihmisiä joka puolelta maailmaa. Kansainvälinen harjoittelija tuo mukanaan uutta ajattelua ja osaamista sekä auttaa yritystäsi laajentamaan kansainvälisiä verkostoja. Tarjoamme tukea ja ohjausta kansainvälisten opiskelijoiden palkkaamiseen.
Monimuotoisuuden ja yhdenvertaisuuden huomioiminen hyödyttää myös työnantajaa
Turvallista ja tasa-arvoista työelämää tehdään yhteistyössä. Tampereen yliopisto haluaa toimia niin, että opiskelijat ovat yhdenvertaisessa asemassa opinnoissaan, mukaan lukien opintoihin kuuluvat työharjoittelut. On tärkeää, että harjoittelupaikat ovat turvallisia myös erilaisiin vähemmistöihin asemoituville opiskelijoille ja että kaikki opiskelijat ovat suojassa syrjinnältä tai häirinnältä.
Harjoittelijan kanssa keskustellen löytyvät parhaat tavat tukea harjoittelun onnistumista. Usein pienilläkin toimilla voi olla suuri merkitys. Käytännössä sopeutukset voivat liittyä esimerkiksi työaikaan, työn suoritustapoihin, käytettyyn kieleen tai työpisteeseen. Selkeät kokouskäytännöt, ohjeistukset ja ohjauksen tarjoaminen hyödyttävät kaikkia harjoittelijoita. Harjoittelijan voi myös pyytää tutustumaan harjoittelupaikkaan jo ennen harjoittelun alkamista.
Muita keinoja tavoittaa sopiva harjoittelija
Moni harjoittelupaikka sopii sekä yliopiston että ammattikorkeakoulun opiskelijoille. Voit etsiä harjoittelijaa myös TAMKin opiskelijiosta. Julkaise silloin ilmoitus myös TAMKin JobTeaser-palveluun.
Ohjeet harjoittelupaikan ilmoittamisesta TAMKin opiskelijoille
Myös opiskelijoiden killat ja ainejärjestöt välittävät rekrytointi-ilmoituksia opiskelijajäsenilleen, kukin oman käytäntönsä mukaisesti. Tiedustele yhteistyömahdollisuuksia suoraan sopivalta killalta tai ainejärjestöltä.
Tampereen yliopiston ylioppilaskunnan piirissä toimivat järjestöt
Vinkkejä onnistuneeseen harjoitteluun
- Suunnittele harjoittelun alun perehdytys ja varaa siihen riittävä aika. Varmista, että opiskelija tietää, mitä häneltä odotetaan.
- Mahdollista opiskelijalle matala kynnys yhteydenpitoon ohjaajan kanssa. Sopikaa milloin ja millä välineillä opiskelija voi olla yhteydessä ohjaajaan, jos hänelle tulee pulmia tai epätietoisuutta tehtävänannoista.
- Varmista ohjauksen toteutuminen. Työtehtävien ohessa tapahtuvan ohjauksen lisäksi kannattaa sopia ohjauskeskustelut harjoittelun alkuun, puoliväliin ja loppuun. Ohjauskeskusteluissa sekä opiskelijalla että ohjaajalla on mahdollisuus jakaa harjoitteluun liittyviä ajatuksia ja tarkentaa tavoitteita.
- Muista antaa kannustavaa palautetta. Harjoittelija voi olla tulevaisuuden kollega tai yhteistyökumppani.
Harjoittelun suunnittelun ja toteutuksen tukena voi hyödyntää myös valtakunnallisessa yhteistyössä koottua yleistä tietoa harjoittelusta, vinkkejä etäharjoittelun tueksi tai harjoittelun muistilistaa työnantajalle (pdf).
Yliopiston harjoittelutuki
Osa harjoitteluista on sellaisia, joissa työnantajan on mahdollista saada yliopistolta rahallista tukea harjoittelijan palkkaamiseen.
Harjoittelutuki jaetaan opiskelijakohtaisesti tiedekuntien kautta. Opiskelija vastaa tuen hakemisesta.
Jotta harjoittelu voi olla tuettua:
- Harjoittelun tulee sisällöltään ja pituudeltaan täyttää tutkinto-ohjelman harjoittelulle asettamat vaatimukset. Tuetun harjoittelun pituuden tulee kuitenkin aina ylittää 2 kk (= 9 viikkoa), vaikka tutkinto-ohjelman vaatimukset täyttäisi lyhyempikin harjoittelujakso.
- Harjoittelupaikka nimeää harjoittelulle ohjaajan, joka vastaa harjoittelun sisällöllisestä toteuttamisesta harjoittelupaikalla.
- Harjoittelija on määräaikaisessa työ- tai virkasuhteessa harjoittelupaikkaansa harjoittelun ajan. Työnantaja tekee harjoittelun ajalle opiskelijan kanssa kirjallisen työsopimuksen tai antaa tälle virkasuhteesta nimittämiskirjan. Työsopimus tehdään harjoittelusopimuksen lisäksi. Harjoittelupaikka vastaa opiskelijasta työsopimuslain ja muiden työnantajan velvollisuuksien mukaisesti.
- Harjoittelijan palkan tulee olla vähintään työehtosopimuksen mukainen, tai jos alalla ei ole työehtosopimusta, kokoaikatyön palkan tulee olla vähintään Kelan määrittämän työssäoloehdon täyttävän palkan mukainen. Harjoittelutukea ei myönnetä palkattomaan harjoitteluun.
Harjoittelutukea myönnetään enintään 1800 euroa / harjoittelu ja työnantaja laskuttaa tuen harjoittelun päätyttyä. Harjoittelutuki ei ole sama kuin harjoittelijalle maksettava palkka eikä tukisumma ei ole riippuvainen harjoittelijalle maksettavasta todellisesta palkasta.
Harjoittelusopimus
Jokaiselle harjoittelijalle tehdään kirjallinen harjoittelusopimus ennen harjoittelujakson alkua. Harjoittelusopimus tehdään kahtena kappaleena työnantajan ja tiedekunnan välillä.
Sopimukseen kirjataan harjoittelupaikalle maksettava tuki, harjoittelun kesto, sovitut työtehtävät ja harjoitteluun nimetty ohjaaja.
Mahdolliset muutokset harjoitteluaikaan on aina tehtävä kirjallisesti. Opiskelijalla ei ole valtuuksia itsenäisesti sopia harjoittelupaikan kanssa muutoksista harjoitteluaikaan tai harjoittelutukeen.
Ota yhteyttä ja kysy lisää
Jos sinulla on kysyttävää harjoittelijan löytämisestä tai harjoittelukäytännöistä, ota yhteyttä yliopiston urapalveluihin osoitteella urapalvelut.tau [at] tuni.fi (urapalvelut[dot]tau[at]tuni[dot]fi).