Työpajat tiedeluokassa yläkouluille ja toiselle asteelle
Työpajat on suunniteltu yläkouluille ja toiselle asteelle, maksimissaan 25 opiskelijan ryhmille. Mikäli ryhmäsi on tätä suurempi, otathan meihin yhteyttä juniversity [at] tuni.fi (juniversity[at]tuni[dot]fi) ennen varauksen tekemistä. Pääsääntöisesti työpajojen kielenä on suomi, mutta osa pajoista voidaan pyynnöstä ohjata myös englanniksi.
Tiedetyöpajat varataan suoraan varauskalenteristamme. Huomioithan, että emme tarjoa kaikkia työpajoja samanaikaisesti, eli joitain alla lueteltuja työpajoja et välttämättä löydä etsimänäsi ajankohtana varauskalenteristamme.
Syyslukukauden 2024 kaikki työpaja-ajat ovat varattavissa. Alkuvuoden 2025 ajat tulevat varattaviksi joulukuun alussa. Loppukevään 2025 työpajat avautuvat talvilomaviikkoon (vko 9) mennessä.
Työpajasisällöt
Ohjelmointia ja elektroniikkaa
Herätä kiinnostuksesi ohjelmointia ja elektroniikkaa kohtaan tässä monialaisessa työpajassa!
Aluksi keskustelemme tuulivoimasta ja uusiutuvasta energiasta, jonka jälkeen rakennamme itse pienen tuulivoimaa mittaavan laitteiston hyödyntäen taskutietokone Micro:bitia ja Inventor’s kit -elektroniikkasarjaa. Koodaaminen tapahtuu ensisijaisesti lohko-ohjelmoimalla. Pyynnöstä työpajan voi toteuttaa myös lausekielisellä ohjelmoinnilla.
Työpajan kesto: 60 min
Kommunikointia valon avulla
Lähde mukaan tutustumaan fotoniikkaan eli valotieteeseen!
Perehdymme toiminnallisia haasteita ratkaisemalla muun muassa valon ominaisuuksiin, taittumislakiin ja kokonaisheijastuksen ilmiöön. Ryhmät pääsevät myös kisailemaan kommunikointihaasteessa valokuituja hyödyntäen.
Työpajan kesto: 75 min
Mitattu minä
Millaisia asioita ihmisestä voi mitata ja mitä tulokset kertovat terveydestämme?
Mittaamme muun muassa puristusvoimaa, hyppykorkeutta sekä kehon lämpötilaa ja tarkastelemme saatuja tuloksia. Pohdimme myös, miten perimä, ympäristö sekä oma toimintamme vaikuttavat tuloksiin.
Työpajan kesto: 75 min
Vesimittaukset
Työpaja ei ole varattavissa lukuvuonna 2024–2025.
Millaista on ominaisuuksiltaan hyvä uimavesi? Entä miten ihmisen toiminta vaikuttaa veden laatuun? Tutkimme ja analysoimme vesinäytteitä mittaamalla niiden happamuuden, sameuden, happipitoisuuden, sähkönjohtavuuden sekä nitraattipitoisuuden.
Toivomme, että tuotte mukananne omat vesinäytteet lähivesistöistä pienryhmittäin, noin 0,5 litran muovipullollinen ryhmää kohden riittää. Vesinäytteet järjestyvät pyydettäessä myös Juniversityn puolesta.
Työpajan kesto: 60 min
Juniversity järjestää työpajoja aina varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle. Pääset alta tutustumaan varhaiskasvatuksen ja alakoulujen työpajoihin sekä tiedeluokan ohjeisiin. Tiedeluokan lisäksi meillä on erilaisia vierailukohteita, joihin voit tulla tutustumaan oppilasryhmäsi kanssa.