Löydä harjoittelija TAMKista
Mikä harjoittelu on?
Harjoittelu muistuttaa monin paikoin määräaikaista työsuhdetta. Erityisesti palkallisissa harjoitteluissa työsuhdetta koskevat samat työnantajan ja työntekijän oikeudet ja velvollisuudet kuin muitakin työsuhteita. Myös työpaikkaan ja tiimiin tutustuminen sekä työtehtäviin ja työtapoihin perehdyttäminen tehdään tavanomaiseen tapaan harjoittelun alussa.
Harjoittelulla on kuitenkin joitain erityispiirteitä, jotka on hyvä ottaa huomioon:
- Kesto. Harjoitteluilla on määrätty kestoaika, joka vaihtelee 4 viikosta 5 kuukauteen.
- Oppiminen. Harjoittelijan on tarkoitus saada työkokemusta omalta alalta ja soveltuvista työtehtävistä. Hänen tulee päästä hyödyntämään opinnoissa saatuja tietoja ja taitoja sekä saada mahdollisuus oppia uutta.
- Ohjaus ja palaute. Harjoittelijalla tulee olla yksi tai useampi työnantajaa edustava nimetty ohjaaja, joka tukee tarvittaessa tehtävien tekemistä ja antaa palautetta harjoittelun aikana. Palautteen saaminen on keskiössä harjoittelussa.
- Rajatut tehtävät. Tehtävät suunnitellaan niin, että harjoittelija pystyy tekemään ne ohjatusti harjoittelun keston aikana. Itse tehtävät voivat olla monenlaisia alasta ja työnantajan tarpeista riippuen. Sopivia tehtäviä voi miettiä myös yhdessä palkattavan harjoittelijan kanssa.
Mieti ennen harjoittelupaikan julkaisua
- Harjoittelijan työtehtävä(t)
- Harjoittelijan tiimi ja ohjaaja
- Harjoittelijalta edellytetty ja toivottu osaaminen ennen harjoittelun aloittamista
- Harjoittelun alustava ajankohta ja kesto. Harjoittelupaikkoja voi tarjota ympäri lukuvuoden. Hakijoita on liikkeellä syyskuusta toukokuun loppuun, ja monet etsivät harjoittelupaikkaa myös kesän ajalle. Aktiivisin harjoittelupaikkojen hakukausi on kuitenkin keväisin.
- Harjoittelussa ja harjoittelupaikan ilmoituksessa käytetty kieli. TAMKista löytyy niin suomea äidinkielenään tai erinomaisella tasolla puhuvia, suomea harjoittelevia kuin täysin muunkielisiä opiskelijoita. Harkitse, millaista kielitaitoa harjoittelija tarvitsee, ja kirjoita ilmoitus sen pohjalta joko suomeksi tai englanniksi. Kerro mahdollisista kielivaatimuksista ilmoituksessa selkeästi, niin et saa turhia hakemuksia.
- Harjoittelun palkallisuus. Yleisesti ottaen suosittelemme vahvasti tarjoamaan harjoittelusta palkkaa, etenkin, kun harjoittelija suorittaa tehtäviään perehdytyksen jälkeen itsenäisesti. Avoimet harjoittelupaikat saavat huomattavasti enemmän hakijoita, kun palkasta on kerrottu ilmoituksessa. Mahdollinen palkattomuus tulee
- Joustavuus ja saavutettavuus. Tuo jouston mahdollisuudet esille harjoitteluilmoituksessa (esim. etätyö, osa-aikaisuus, joustava työaika, tilojen esteettömyys yms.)
Näit jätät ilmoituksen harjoittelupaikasta
Harjoittelupaikan tarjoaminen JobTeaserissa
Käytämme TAMKin JobTeaser -palvelua pääasiallisena harjoittelu- ja työpaikkojen välitysalustana muissa kuin sote-alan harjoitteluissa. Työnantajat pääsevät julkaisemaan avoimet paikkansa tätä kautta suoraan opiskelijoiden löydettäväksi ja haettavaksi. Tilin rekisteröinti TAMKin JobTeaser -alustalle ja JobTeaserin käyttö työnantajana on täysin ilmaista.
Harjoittelupaikan julkaisu etenee seuraavasti:
Kirjaudu TAMKin JobTeaseriin tai luo tili. Työnantajana voi valita kahdesta eri tilivaihtoehdosta sopivamman. Rekrytoijan tili sopii puhtaasti avointen paikkojen julkaisuun. Yritystilille voit viedä avointen paikkojen lisäksi työnantajan esittelyn ja käyttää sitä myös tapahtumien julkaisuun.
Julkaise avoin paikka. Hakemus ohjataan toiveenne mukaisesti joko annettuun sähköpostiosoitteeseen tai ulkoiselle hakusivustolle. Ilmoitus arkistoituu automaattisesti valitsemananne ajankohtana.
Sosiaali- ja terveysalan harjoittelupaikkojen tarjoaminen
Muiden ammattikorkeakoulujen tapaan myös TAMKilla on käytössä sosiaali- ja terveysalojen harjoittelupaikoille oma alustansa Jobiili, jonka kautta harjoittelupaikat pääasiallisesti välitetään. Jobiilin nettisivuilla voit tehdä käyttäjätunnuksen, jonka kautta voit jättää harjoitteluilmoituksen nimenomaan sosiaali- ja terveysalojen opiskelijoille.
Jos tarjoamasi paikka ei ole yksiselitteisesti harjoittelupaikka, vaan soveltuu myös esimerkiksi kesätyöksi tai määräaikaiseksi työksi, oikea julkaisuväylä on TAMKin JobTeaser -palvelu.
Kansainväliset harjoittelijat
Harjoittelu voi myös antaa yrityksellesi tai organisaatiollesi erinomaisen mahdollisuuden kokeilla kansainvälisen osaajan kanssa työskentelyä. Osana työyhteisöä kansainväliset osaajat auttavat kehittämään yrityksesi kielitaitoa ja monikulttuurisuusosaamista.
Löydä harjoittelija yliopistosta
Moni harjoittelupaikka sopii sekä yliopiston että ammattikorkeakoulun opiskelijoille. Voit etsiä harjoittelijaa myös yliopiston opiskelijoista. Julkaise silloin ilmoitus erikseen myös yliopiston JobTeaser-palveluun.
Ohjeet harjoittelupaikan ilmoittamisesta yliopiston opiskelijoille
Harjoittelun eteneminen
Alla kuvattu prosessi koskee muita paitsi sosiaali- ja terveysalan harjoitteluja.
- 1
- 2
Allekirjoita opiskelijan lähettämä harjoittelusopimus.
Sopimus vaatii työnantajalta seuraavat tiedot:
- organisaation nimi
- yhteyshenkilö/harjoitteluohjaaja ja tämän puhelinnumero
- harjoittelun alkamis- ja loppumisajankohta
- viikoittaiset työtunnit
- harjoittelun palkattomuus ja palkallisuus
- harjoittelijan työtehtävät
Sopimus allekirjoitetaan lähtökohtaisesti sähköisesti.
- 3
Laadi työsopimus.
Jos harjoittelu on palkallinen, laatikaa harjoittelusopimuksen lisäksi myös erillinen työsopimus harjoittelijan ja työnantajan välille.
- 4
Opiskelija on harjoittelussa.
Harjoittelu alkaa opiskelijan perehdytyksellä työpaikkaan ja tehtäviin. Palautteen antaminen opiskelijalle on tärkeää harjoittelun joka vaiheessa.
- 5
Harjoittelun päättyminen.
Täytä työnantajapalaute harjoittelusta. Opiskelija voi myös pyytää työtodistusta.
Vinkkejä onnistuneeseen harjoitteluun
- Panosta jo harjoittelupaikkailmoitukseen. Esimerkiksi tehtävien avaaminen auttaa myös opiskelijoita kertomaan osaamisestaan osuvammin ja arvioimaan tavoitteitaan suhteessa harjoittelun sisältöön.
- Suunnittele harjoittelun alun perehdytys ja varaa siihen riittävä aika. Varmista, että opiskelija tietää, mitä häneltä odotetaan.
- Jäsennä ohjausta esimerkiksi etukäteen sovituilla ohjauskeskusteluilla (esim. harjoittelun alussa, harjoittelun puolessavälissä ja harjoittelun lopussa).
- Mahdollista opiskelijalle matala kynnys yhteydenpitoon ohjaajan kanssa. Opiskelijan kanssa voi jo alussa sopia, milloin ja millä välineillä hän voi olla yhteydessä ohjaajaan, jos hänelle tulee pulmia tai epätietoisuutta tehtävänannoista.
- Muista antaa kannustavaa palautetta. Harjoittelija voi olla tulevaisuuden kollega tai yhteistyökumppani.
Ota yhteyttä ja kysy lisää
Lisätietoja harjoittelupaikan ilmoittamisesta ja harjoittelukäytännöistä saat TAMKin urapalveluista, urapalvelut.tamk [at] tuni.fi (urapalvelut[dot]tamk[at]tuni[dot]fi).
Jos sinulla on jo harjoittelija, voit olla tarvittaessa yhteydessä opiskelijan ohjaavaan opettajaan. Ohjaavan opettajan yhteystiedot saat suoraan harjoittelijalta.