Suomen Akatemian ja VTT:n rahoittaman nelivuotisen tutkimusprojektin tarkoituksena on ymmärtää, kuinka lisätty todellisuus (AR) ja virtuaalitodellisuus (VR) -teknologiat, jotka stimuloivat näkö-, kuulo-, tunto-, sekä maku-, ja hajuaisteja, voivat vaikuttaa ruoan tekstuurin ja syömisen kokemiseen.
Tausta
Hankkeessa luodaan ja sovelletaan uusia teknologioita lisättyyn syömiskokemukseen sekä arvioidaan niiden vaikutusta syömisen kokemiseen sekä terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen.
Keinotodellisuudessa syömisen todellisuusvaikutelma saadaan aikaan esimerkiksi näköaistiin ja ääneen liittyvillä ärsykkeillä. Immersioon vaikuttaa kokemus interaktiosta ympäristön kanssa. Vaikutuskanavia voivat olla mm. päähän ripustettavat headset-näytöt, virtuaaliset huonetilat, eleisiin vastaavat datahansikkaat sekä muut ohjaimet.
Rahoituslähde
Suomen Akatemia
Koordinoiva organisaatio
TAUCHI, VTT Technical Research Centre of Finland
Yhteyshenkilöt
Roope Raisamo
Professori
roope.raisamo [at] tuni.fi
+358 50 570 2007
Jussi Rantala
Tutkijatohtori
jussi.e.rantala [at] tuni.fi
+358 50 318 5833