Aikuisen kantasoluorganoidit
In vitro -kolmiulotteiset soluviljelmät eli organoidit ovat yksi tämän vuosikymmenen suurimmista teknologisista läpimurroista ja Nature-ryhmän nimittämä vuoden 2017 menetelmä. Organoideista on tullut itsensä uudistamisen ja erilaistumisen harmonisen ja järjestäytyneen tasapainon ansiosta loistava työkalu kudosten kehityksen, organogeneesin ja kantasolujen käyttäytymisen parempaan ymmärtämiseen. Organoidit jäljittelevät tarkasti in vivo -vastineitaan, mikä on perinteisten 2D-viljelmien rajoite..
Organoideja voidaan tuottaa alkion kantasoluista, indusoiduista pluripotenteista kantasoluista (iPSC:t) tai kudoksessa olevista aikuisten kantasoluista (AdSC) käyttämällä sopivaa kolmiulotteista soluväliainetta ja kasvutekijöillä täydennettyä kasvatusliuosta. Vaikka näillä erityyppisillä organoideilla on yhteisiä piirteitä, eli klonogeenisuus, organotyyppinen itsensä uudistaminen, solujakautuminen ja erilaistuminen sekä muut fysiologiset kudoksen ominaispiirteet, niiden välillä on myös merkittäviä eroja. Käyttämällä uudelleenohjelmointiin ns. Yamanaka-tekijöitä, iPSC:t voivat mahdollisesti tuottaa organoideja mistä tahansa kudoksesta. Tämä mahdollistaa sairauksien tutkimisen useissa kehitysvaiheissa. iPSC:stä johdetut organoidit voivat kuitenkin, monimutkaisen protokollan lisäksi, olla vähemmän toimivia tai epäkypsiä, mikä vaatii ylimääräistä ja pidempää viljelyä kypsymiseen. AdSC:istä tuotettujen organoidien protokolla on päinvastoin vakaa ja yksinkertaisempi pitkäaikaisten biopsiakudosten viljelyyn. Nämä organoidit myös toistavat kudosfenotyyppejä yhdenmukaisemmin ja ovat huomattavasti stabiilimpia geneettisesti. Lisäksi voidaan viljellä pahanlaatuisia organoideja (tuumoroideja), mikä mahdollistaa tarkat toksikologiset tutkimukset ja potilaskohtaisten olosuhteiden ymmärtämisen. Useiden kudosten ja elinten itseuusiutumiskyky yhdistettynä huomattavaan määrään aikuisten kantasoluista kasvatettujen organoidien viljelymenetelmiä on tehnyt organoideista hyväksytyn tehokkaan työkalun täyttämään aukko perinteisen yksikerroksisen in vitro – tutkimuksen ja in vivo -tutkimuksen välillä.
Tampereen yliopiston Aikuisen kantasoluorganoidit -laboratorio sijaitsee Arvo-rakennuksessa. Tarjoamme erilaisia ihmisen ja hiiren AdSC-peräisiin epiteelin organoidiviljelmiin liittyviä palveluita sekä akateemisille että ei-akateemisille asiakkaille.
Kiitokset
Kaikkien Aikuisen kantasoluorganoidit -laboratorion palveluita käyttäneiden tulee antaa tunnustus palvelun käytöstä julkaisuissaan:
"Kirjoittavat kiittävät Tampereen yliopiston Aikuisen kantasoluorganoidit -laboratoriota palvelustaan" .