BioBarr-hankkeen tavoitteena on kehittää uusia biopohjaisia ja biohajoavia, hyvät suojaominaisuudet omaavia, materiaaleja ruokapakkauksiin. Hankkeessa tutkitaan italialaisen Bio-on-yrityksen orgaanisesta jätteestä valmistamaa biomuovia (PHA, polyhydroksialkanoaatti) potentiaalisena perinteisten öljypohjaisten muovien korvaajana.Hankkeessa modifioidaan PHA-polymeereja ruokien pakkauksiin soveltuviksi painettaviksi kalvoiksi. Lisäksi kehitetään uusia biohajoavia musteita PHA-pohjaisten ruokapakkausten merkintöihin. Kehitetyt uudet materiaalit demonstroidaan alustavasti teollisessa mittakaavassa ja valikoiduissa ruokapakkauksissa.
Tausta
Hankkeen alussa kehitetään uusia polyhydroksialkanoaattijohdannaisia biohajoavia muoveja ruokapakkaussoveluksiin. Uusien PHA-polymeerien sulatyöstettävyyttä testataan ekstrudoimalla niistä kalvoja (filmejä). PHA-kalvoja funktionalisoidaan niiden painettavuuden parantamiseksi. Funktionalisoitujen PHA-kalvojen painettavuutta tutkitaan sekä olemassa olevilla vesipohjaisilla painoväreillä että kehitettävillä uusilla biohajoavilla musteilla. Kehitettyjä biomusteilla painettuja biohajoavia PHA-kalvoja testataan ja validoidaan erilaisissa ruokapakkauksissa.
Tavoite ja tehtävät
Modifioitujen PHA-pohjaisten biopolymeerien ja biohajoavien musteiden sekä uusien päällystysmenetelmien avulla kehitetään olemassa olevia öljypohjaisia pakkausmateriaaleja korvaavia vaihtoehtoja. Niiden avulla voidaan vähentää ruokahävikkiä ja ympäristön kuormitusta. Projektin tavoitteena on kehittää täysin biohajoava ympäristöystävällinen painettava ruokien pakkausmateriaali.
Projektissa huomioidaan pakkausmateriaalista mm. seuraavat asiat:
- Hinta/laatu -suhde erityisesti ympäristön kuormituksen kannalta
- Lopullisten ruokapakkausten hyllyikä
- Painettavuusominaisuudet
- Kaasujen sulkuominaisuudet (barrier).
Projektissa kehitetään täydellisesti biohajoava painettava pakkauskalvomateriaali mm. ruokahävikin vähentämiseen.
Rahoituslähde
EU
Koordinoiva organisaatio
Tecnoalimenti S.C.p.A, Bio-on, Icimendue, The National Centre for Food Technology and Safety (CNTA), Research group of Paper Converting and Packaging Tampere University, Technical University of Denmark