Hyppää pääsisältöön

Biokiertotalouden kestävät pakkausratkaisut - BioPak

Tampereen ammattikorkeakoulu
Projektin kesto1.4.2024–31.3.2027

Hankkeen tavoitteena on vastata näihin haasteisiin seuraavilla kehittämistoimenpiteillä:
1) puukuitupakkausten takaisinotto- ja uudelleenkäyttöratkaisujen kehittäminen samalla nostaen esiin kuluttajan roolia teollisen pakkausarvoketjun keskeisenä toimijana,
2) puukuitupakkausten valmistusprosessien resurssitehokuuden parantaminen ja uusien barrier-materiaalien testaaminen,
3) mikromuovivapaan kierrätysprosessin kehittäminen ja validointi,
4) osaamis- ja innovaatioekosysteemin kehittäminen. Hankkeen toimintatapana on yhteiskehittäminen yhdessä
teollisen pakkausarvoketjun toimijoiden ja muiden keskeisten sidosryhmien kanssa.

Hankkeessa tehtävien pilotointien ja demonstraatioiden avulla tuotetaan skaalattavissa olevia tuloksia sekä pakkausten takaisinotto- ja uudelleenkäyttökonsepteista että kiertokuitua hyödyntävistä valmistusprosesseista. Hankkeen aikana rakentuu osaamis- ja innovaatioekosysteemi yritysten tuotekehityksen hyödynnettäväksi ja yhteistyön jatkamiseksi sekä avuksi kansainvälistymisessä.

Hankkeen koordinaattorina toimii Tampereen ammattikorkeakoulu ja osatoteuttajina Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu XAMK ja Oulun Yliopisto/Mittaustekniikan yksikkö.

Tavoite ja tehtävät

Euroopan Unioni (EU) on asettanut kiertotaloutta edistävät tavoitteet teollisille pakkauksille ja kunnianhimon taso nousee entisestään ehdotetun PPWR-säädöksen myötä (PPWR= Proposal for a revision of EU legislation on Packaging and Packaging Waste). Kiertotalouteen siirtyminen vaatii sekä pakkauksissa käytettävien raaka-aineiden tehokkaampaa kierrätystä että takaisinotto- ja uudelleenkäyttökonseptien yleistymistä. Tähän puolestaan tarvitaan sekä pakkausmateriaalien resurssitehokkaampia kierrätysprosesseja että kuluttajien mukaan ottamista uusien konseptien kehittämiseen. Tällä hetkellä kierrätyskuidun käyttöä haittaavat mm. prosessiin eri syistä päätyvät mikromuovit mikä tarkoittaa tarvetta kehittää mikromuovivapaita prosesseja ja toisaalta muoviperäisten barrierien korvaamista bio- ja puukuituperäisillä materiaaleilla.

Rahoituslähde

EAKR Euroopan aluekehitysrahasto (2021-2027)

Partnerit

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Oy (Xamk), Oulun yliopisto

Yhteyshenkilöt

Eeva Heikkilä
eeva.e.heikkila [at] tuni.fi