Demokratian episteeminen toimintakyky algoritmien aikakaudella (DECA) tutkii yhteiskunnan tiedollisia järjestelmiä, käytänteitä ja ongelmia yksilöiden, instituutioiden ja digitaalisten infrastruktuurien tasoilla.
Episteeminen toimintakyky viittaa kansalaisten oikeuksiin saada luotettavaa tietoa, tulla kuulluksi ja osallistua yhteiskunnallisen tiedon tuottamiseen. Yhteiskunnan tasolla käsite viittaa kykyyn tehdä kestäviä ja perusteltuja poliittisia päätöksiä.
DECA osallistuu yhteiskunnan tiedollisen ja demokraattisen toimintakyvyn ylläpitämiseen ja kehittämiseen. Tutkimme, miten yksilöt, yhteisöt ja instituutiot puolustautuvat ajallemme ominaisia episteemisiä ongelmia vastaan. DECA:n keskeisenä tavoitteena on tehdä näkyväksi ihmisten ja ihmisryhmien välisiä episteemisiä eriarvoisuuksia ja tuoda marginalisoitujen ryhmien ääni kuuluville.
Hanke tuo yhteen median, viestinnän ja journalismin tutkimuksen, sosiaalipsykologian, sosiologian, oikeustieteen, käännöstieteen ja tietotekniikan asiantuntijoita Helsingin, Itä-Suomen ja Tampereen yliopistoista sekä Aalto-yliopistosta ja Nuorisotutkimusseurasta. DECA:n yhteistyökumppanit ovat ministeriöitä, kansalaisjärjestöjä ja mediatoimijoita.
Tutkimusta rahoittaa Strategisen tutkimuksen neuvosto.
Tutkimusrahoitus
Rahoituslähde
Strategisen tutkimuksen neuvosto
Koordinoiva organisaatio
Helsingin yliopisto