DiagNOSE on kahden Tampereen yliopiston (ESC ja Lääketiede) tutkimusryhmän, Tampereen Teknillisen Korkeakoulun ja kolmen teollisuuden alan yhteistyökumppanin (Environics, Bionavis ja Jolla) yhteistutkimus.
Projektin tavoitteena on kehittää keinotekoinen nenäteknologia, joka osaa analysoida syöpään ja ihmisen tunnejärjestelmiin liittyviä kemiallisia yhdisteitä. ESC-ryhmän tarkoitus on tutkia, onko mahdollista havaita ihmisen tunneprosesseja keinotekoisen nenäteknologian avulla.
Tavoite ja tehtävät
On havaittu, että kemosensoriset signaalit, joita tuotetaan tunnereaktioissa, voivat vaikuttaa ihmisten käyttäytymiseen ja psykologiseen olotilaan, mutta tunteita ei ole aikaisemmin tutkittu keinonenän avulla.
Koneiden ja laitteiden kyky tehdä havaintoja ympärillämme olevista asioista, esineistä ja ilmiöistä ylittää yksittäisissä asioissa selkeästi ihmisen aistien tarjoamat kyvyt. Laitteiden tuottamaa 'yliaistillista' tietoa on mahdollista muokata ihmisaisteilla havaittavaan muotoon päätöksenteon tueksi, turvallisuuden lisäämiseen ja paremman käyttökokemuksen tuottamiseen.
Projektissa toteutuva uusi ja laaja-alainen tutkimusalueen tarkastelu luo uutta tietoa ja osaamista aiheeseen, jolla odotetaan olevan suuri merkitys elinkeinoelämän uusiutumiselle pitkällä aikavälillä. Keino- tai elektronisella nenällä on erittäin laajoja sovellusmahdollisuuksia.
Rahoituslähde
Business Finland
Koordinoiva organisaatio
Environics USA Inc., BioNavis Oy
Yhteyshenkilöt
Niku Oksala
Dosentti / Vastuullinen johtaja
Niku.Oksala [at] uta.fi
+358 400 591 911
Veikko Surakka
Professori
veikko.surakka [at] uta.fi
+358 40 557 3265