Raskaiden liikkuvien työkoneiden etäohjauksella saavutetaan monia etuja, kuten parannuksia turvallisuudessa, ergonomiassa, käytön joustavuudessa, tehokkuudessa ja koneiden rakenteessa.
Tämänhetkisen etäoperointiin suunnatun teknologian taso ei kuitenkaan mahdollista tarvittavaa suorituskykyä eivätkä ratkaisut nykyisellään tarjoa etäoperoijalle aitoa tuntemusta koneen ohjaamisesta.
RemoteFeel-tutkimusprojektin tavoitteena on kehittää seuraavan sukupolven etäohjaustyökaluja. Tutkimus jakautuu kolmeen pääalueeseen: 1. Käyttökokemus, 2. Visuaalinen palaute, 3. Multimodaalinen vuorovaikutus.
Tavoite ja tehtävät
Nykyään näkymät koneesta ja sen ympäristöstä välitetään yksinkertaisilla 2D-näytöillä ja operaattorin tulee joko seurata samanaikaisesti eri näkymiä tai jopa vaihdella huomiotaan useiden kamerasyötteiden välillä tehtävästä riippuen.
Tämä johtaa suureen kognitiiviseen kuormaan ja rajoittaa esillä olevan tiedon määrää lisäten edelleen stressiä jo muutenkin vaativaan, turvallisuuskriittiseen työhön. Lisäksi, viiveettömyys ja työntarkkuus ovat välttämättömiä raskaiden työkoneiden tehokkaalle operoinnille.
RemoteFeel-projektin tavoite on rakentaa etäoperointialusta, jonka pohjalta yritysten on mahdollista räätälöidä etäohjausratkaisuja tarpeisiinsa sopivaksi ja saavuttaa työolosuhteet, joissa ohjaus onnistuu perinteistä manuaalista hyttiohjausta tehokkaammin, turvallisemmin ja mielekkäämmin.
Rahoituslähde
Business Finland
Koordinoiva organisaatio
TAUCHI research center, Forum for Intelligent Machines (FIMA ry), Centre for Immersive Visual Technologies (CIVIT)