Hyppää pääsisältöön

Ei-toivottujen hajua ja makua aiheuttavien yhdisteiden analysointi, tuottomekanismien ymmärtäminen ja hallintamenetelmien kehittäminen kalojen kiertovesikasvatuksessa - FLAVOUR (loppunut projekti)

Tampereen yliopisto
Projektin kesto1.1.2021–31.12.2023
KärkialueTekniikka

FLAVOUR projektin päätavoitteena on analysoida hajua ja makua aiheuttavia yhdisteitä kalojen kiertovesikasvatuksessa sekä estää niiden syntyminen tai poistaa niitä prosessista. Mikro-organismit tuottavat hajua ja makua aiheuttavia yhdisteitä, kuten geosmiinia, jotka aiheuttava kaloihin epämiellyttävän maun hyvin pienissä pitoisuuksissa. Nykyään näistä yhdisteistä päästään eroon puhdistamalla kaloja suurissa määrissä puhdasta vettä, minkä aikana kalojen paino tippuu, mikä vaikuttaa tuottotehokkuuksiin ja aiheuttaa ympäristövaikutuksia suuren käytetyn vesimäärän takia.

FLAVOUR projektissa tutkitaan, miksi hajua ja makua tuottavia yhdisteitä tuotetaan kalan kiertovesikasvatuksessa. Lisäksi kehitetään uusia teknologioita näiden yhdisteiden analysoimiseksi ja poistamiseksi. Projektilla on kolme tavoitetta:

  • Selvittää, mitkä mikro-organismit tuottavat hajua ja makua tuottavia yhdisteitä ja miten ympäristötekijät vaikuttavat näiden yhdisteiden tuottamiseen.
  • Kehittää uusi teknologia geosmiinin analysoimiseksi vesifaasista.
  • Kehittää bioelektrokemiallisia systeemejä, joilla voidaan joko minimoida hajua ja makua tuottavien yhdisteiden syntyminen, joka on usein linkitetty hapellisiin olosuhteisiin, tai poistaa näitä yhdisteitä vesikierrosta.

Koordinoiva organisaatio

Chalmers University of Technology - Water Environment Technology

Projektiin kuuluvat henkilöt

Yhteistyötahot

  • Chalmers University of Technology - Water Environment Technology
  • Danish Technological Institute
  • Recirkfisk PO
  • CPH Nano
  • Oxyguard