Elektroninen impedanssispektroskopia (EIS)
Johdanto
Elektronisen impedanssispektroskopian (EIS) palvelu sijaitsee Tampereen yliopiston ARVO-rakennuksessa Laskennallisen biofysiikan ja kuvantamisen ryhmässä (CBIG). Palvelulla on impedanssimittauksiin kaksi laitetta sekä asiantuntemusta impedanssitietojen käsittelystä ja analysoinnista.
EIS on menetelmä näytteen sähköisen impedanssin mittaamiseksi käytetyn sähkövirran tai jännitteen taajuuden funktiona. Impedanssi on vaihtovirran tai jännitteen vastuksen mitta. Biologisessa kudoksessa on sähköinen impedanssi, joka vaihtelee taajuuden mukaan tavalla, joka liittyy kudoksen ominaisuuksiin. Kudos sisältää sekä resistiivisiä että kapasitiivisia ominaisuuksia, mikä johtaa monimutkaiseen sähköimpedanssiin. EIS-mittaukset synnyttävät spektrin, joka on ominainen biologiselle kudokselle. Impedanssispektrin muutokset voivat siten olla suoraan yhteydessä muutoksiin kudoksessa.
EIS on tehokas tekniikka, jolla on monia etuja muihin tekniikoihin verrattuna:
- Noninvasiivinen
- Ei aiheuta tuhoa kohteessa
- Toistettavissa
Laitteillamme voidaan mitata biologisia kohteita, kuten ihmisiä tai soluviljelmiä, mutta myös mitata materiaaleja, esimerkiksi niiden huokoisuutta.
Kiitokset
Kaikki Eletronisen impedanssispektroskopian (EIS) palvelun käyttäjät ovat velvollisia antamaan tunnustusta palvelulle julkaisuissaan:
"Kirjoittajat kiittävät Tampereen Elektronisen impedanssispektroskopian (EIS) palvelua."