Hyppää pääsisältöön

GePoCo - Gender, Power and Reconfigured Corporatism in Finland

Suomen Akatemian (20162020) ja aiemmin Helsingin yliopiston tutkimusmäärärahojen (20152017) rahoittama GePoCo-projekti analysoi sukupuolen, vallan ja korporatismin kytköksiä Suomessa. Sukupuolten tasa-arvo on usein sivuutettu korporatistisessa hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen päätöksenteossa, ja sen legitiimiys jäänyt kyseenalaiseksi. Samalla korporatistinen järjestelmä on muuttumassa, joskaan ei katoamassa, minkä vuoksi käytämme käsitettä uudelleen järjestäytyvä korporatismi kuvaamaan aiheen ajankohtaisuutta ja sen yhteiskunnallista ja tieteellistä merkitystä.

Tausta

Hankkeen tarkoituksena on tuottaa pääosin laadullista tutkimusta tasa-arvosta ja korporatismista. Tutkimusta on tehty niin haastatteluina, etnografiana kuin julkisten dokumenttien analyysina. Hanke on jo tuottanut julkaisuja ja sen tuloksia on esitelty kotimaisissa ja kansainvälisissä konferensseissa.

Tavoite ja tehtävät

Sukupuolten tasa-arvon roolia korporatistisessa järjestelmässä on tutkittu Suomessa vain vähän. Vaikka tasa-arvosta ei täysin vaieta, useimmiten pääoman ja työn välinen ristiriita pysyy kaikkein keskeisimmässä roolissa ja peittää tasa-arvokysymykset alleen. GePoCo tarjoaa välineitä korporatismiin tarkasteluun sukupuolinäkökulmasta empiirisen tutkimuksen muodossa. Moniulotteisen tutkimuksen kautta on mahdollista luoda katsaus sukupuolen asemaan korporatismissa.  Projektissa analysoidaan korporatismia paikallisella tasolla ammattiyhdistysliikkeiden toiminnassa, kansallisella tasolla korporatistisissa neuvotteluprosesseissa ja ylikansallisessa eurooppalaisessa kontekstissa. Kysymykset työtaisteluiden sukupuolittuneisuudesta, luottamusmiesten toiminnasta ja mahdollisuuksista matalapalkkaisilla naisvaltaisilla aloilla sekä työmarkkinajärjestöjen valta vaikuttaa tasa-arvon edistämiseen EU:ssa ovat tutkimuksen kohteena. Projekti tuottaa siis tietoa monipuolisesti eri aiheista.

Rahoituslähde

Suomen Akatemia