Hyppää pääsisältöön

GIANT: Global trends in IAQ: Novel technologies, Competence and Business

Tampereen yliopisto
Projektin kesto1.1.2024–31.12.2026
KärkialueTerveys, Yhteiskunta, Tekniikka
GIANT konsortion avainsanoja ja projektiosapuolet.

Mikä on GIANT?

Kolmivuotinen GIANT-projekti pyrkii tieteen keinoin kehittämään tapoja sisäilman laadun seurantaan ja altistuksen vähentämiseen. Projektin monialainen konsortio koostuu tutkimusorganisaatioista, kunnista ja yrityksistä. Lisäksi tutkimusta tehdään yhteistyössä kansainvälisten tutkimusorganisaatioiden kanssa. Konsortion asiantuntijoiden ja infran avulla voidaan mitata ja ymmärtää ultrapieniä hiukkasia (kooltaan alle 100 nm), haihtuvia orgaanisia yhdisteitä, mustaa hiiltä ja sekundäärisiä aerosoleja, solutoksisuutta sekä yhteiskunnallisia terveysvaikutuksia. Tavoitteena on myös kehittää uusia mittausmenetelmiä, IoT-teknologioita, ilmanlaadun malleja ja visualisiointia sekä talojen energiatehokkuutta, ilmanvaihtoa ja ilmansuodatusta.

Projektin viimeisimmät kuulumiset löydät nettisivuiltamme: https://www.giant-iaq.fi/ 

Tausta

Ilmansaasteilla on useita tunnettuja haittavaikutuksia ihmisten terveydelle. Maailmanpankki arvioi vuonna 2013 että ilmakehän ja kotitalouksien ilmansaasteet aiheuttavat $5.11 biljoonan kustannukset  (The World Bank & Institute for Health Metrics and Evaluation, 2016). Uusimmat tutkimukset osoittavat, että sääntelyn ulkopuolelle jääneet ilmansaasteet aiheuttavat merkittävää terveyshaittaa ja siksi Maailman terveysjärjestö WHO onkin laajentanut ilmanlaadun valvonnan suosituksensa koskemaan mm. ultrapieniä hiukkasia ja mustaa hiiltä, niin ulkona kuin sisällä.

Tutkimusrahoitus

Business Finland

Partnerit

Yritykset: Dekati, Airmodus, Gasera, HSY, Air0, ISEC, Lamit, Halton, Genano, Entos, Realin, Smartwatcher, Pegasor, Cervi, LIFAair, Terveysilma, Tamlink

Kunnat: Vantaan kaupunki, Helsingin kaupunki, Tampereen kaupunki

Tutkimuslaitokset: Tampereen yliopisto, Ilmatieteen laitos, VTT, Helsingin yliopisto, Itä-Suomen yliopisto