Hankkeessa tuotetaan Kanta-Hämeen kunnille välineitä asumisympäristöjen kehittämiseen osana strategista kuntakehittämistä ja elinvoimapolitiikkaa. Näitä välineitä ovat kuntien lähtökohtiin sovitetut asumiskonseptit. Asumiskonseptilla tarkoitetaan spesifiä, asumisen laatua parantavaa arkkitehtonisen suunnitelman, asumispalveluiden, toteutustavan, rahoitusmallin ja kiinteistön ylläpidon yhdistelmää, joka on sovitettavissa moniin rakennushankkeisiin ja joka tuottaa lisäarvoa rakentamisen arvoverkossa. Eri tilanteisiin sovitettavia nykyasumisen konsepteja tukemaan ja jalkauttamaan luodaan yritysten, kolmannen sektorin ja kuntatoimijoiden alueellinen innovaatioverkosto.
Tausta
Suomessa on meneillään demografinen murros. Sen seurauksena myös eteläisessä ja läntisessä Suomessa monien kuntien väestö saattaa alkaa supistua. Kanta-Häme on tässä suhteessa mielenkiintoinen: vaikka monet sen kunnat kuuluvat Helsinki-Tampere kasvukäytävään, väestön kasvu ja elinvoiman lisääntyminen ei edes kasvukäytävän varren kaupungeissa ja voimakkaissa kehyskunnissa ole ollut itsestäänselvyys viime vuosina.
Tätä taustaa vasten hanke tarjoaa uusia houkuttelevan asumis- ja kaupunkiympäristön kehittämisen välineitä Kanta-Hämeen kunnille ja yrityksille. Kompaktit kaupungit ja luonnonläheiset maaseutukunnat voivat tarjota hyvän ja kohtuuhintaisen asumisvaihtoehdon metropolialueelle, edellyttäen että paikalliset palvelut ja kulkuyhteydet ovat laadukkaat. Hanke pureutuu siihen, mitkä asumis- ja kaupunkiympäristön laatutekijät ovat lähitulevaisuudessa olennaisia houkuttelevan asumisympäristön luomiseksi ja miten Kanta-Hämeen erilaiset kunnat ja alueet voivat hyödyntää olevia vahvuuksiaan hyvien ympäristöjen kehittämisessä.
Tavoite ja tehtävät
Hanke tuottaa nykyasumisen konsepteja ja niiden taustaa valottavan raportin toimijoiden käyttöön. Hankkeen tuloksena syntyy alueellinen asumisen innovaatioverkosto ja paikallisia tai projektikohtaisia hankeryhmiä, joiden toiminta tukee yritysten kilpailukykyä ja varmistaa kehittämistoiminnan jatkuvuuden. Hankkeen keskiössä ovat kestävä kehitys ja resurssiviisas ympäristö.
Projektin jäsenet
Panu Lehtovuori
Professori, hankepäällikkö, asiantuntija
panu.lehtovuori [at] tuni.fi
Sofie Pelsmakers
Apulaisprofessori, asiantuntija
sofie.pelsmakers [at] tuni.fi
Jyrki Tarpio
Tutkijatohtori, asiantuntija-arkkitehti
jyrki.tarpio [at] tuni.fi
Anna Koskinen
Arkkitehti, avustava arkkitehti
anna.k.koskinen [at] tuni.fi
Rahoituslähde
EU, Uudenmaan liitto