Tiimin tavoitteena on kehittää uusia toiminnallisia materiaaleja ja laitearkkitehtuureja kiihdyttämään uusien aurinkokennoteknologioiden laajamittaista käyttöönottoa kestävän kehityksen mukaiseen energiantuotantoon. Monialainen tutkimuksemme yhdistää kemian, fotoniikan, materiaalitekniikan ja laitesuunnittelun.
Keskeiset tehtävät ja tavoite
Aurinkokennotiimi perustettiin vuonna 2018. Tiimin taustalla on yli 10 vuoden kokemus aurinkokennotutkimuksesta sekä vielä pidemmät perinteet valokemian tutkimuksesta.
Aurinkokennotiimin päätavoite on uusien ja edullisten materiaalien kehittäminen, joista on mahdollista valmistaa ympäristöystävällisiä ja tehokkaita aurinkokennoja tulostettavan elektroniikan menetelmin. Tutkimme perovskiitti-, väriaine- sekä seosliitoskennoja (esim. P3HT:PCBM).
Tämänhetkinen tutkimuksemme keskittyy valoaktiivisten materiaalien ja aukonkuljetusmateriaalien suunnitteluun, synteesiin ja niiden testaamiseen. Hyötysuhteen parannukset saavutetaan vahvalla teoriaosaamisella yhdistettynä mittauksiin ja materiaalien karakterisointiin.
Käytössämme on huipputason laboratoriot, joihin kuuluvat muun muassa puhdastilat, typpikaapit, ja standardisoitu AAA-luokan aurinkosimulaattori.
Ryhmän johtaja
Paola Vivo
professori, Material Chemistry, specifically Solar-Driven ChemistryRyhmän muut jäsenet
Tiimiiin kuuluu vanhempi tutkija, 2 tutkijatohtoria ja 4 väitöskirjatyöntekijää.
Ryhmän jäsenet: Paola Vivo, Maning Liu, Arto Hiltunen, Murthy Grandhi, Anastasiia Matiukihna, Hannu Pasanen, Lauri Judin.
Suomessa tiimi tekee yhteistyötä Åbo Akademin ja Aalto-yliopiston, sekä teollisuuspartnerien kanssa. Kansainvälisesti yhteistyökumppaneihin lukeutuvat Helmholtz-Zentrum Berlin, University of Cologne, Italian National Research Council, ja Queensland University of Technology.