Hyppää pääsisältöön

Ilmastonmuutokseen sopeutuminen ja hillintä hoitotyössä (Isohoito)

Euroopan unionin rahoittama
Tampereen yliopisto
Projektin kesto1.3.2024–31.12.2026
KärkialueTerveys, Yhteiskunta

Isohoito-hanke kokoaa ja levittää ilmastonmuutokseen sopeutumiseen ja sen hillintään liittyviä hyviä käytäntöjä ja ratkaisuja sosiaali- ja terveydenhuollossa (sote) sekä selvittää näihin liittyviä tietotarpeita. Näiden avulla voidaan vahvistaa toimialan varautumista sää- ja ilmastoriskeihin, sopeutumista niihin, sekä lisätä ekologista kestävyyttä.

Hanketta koordinoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

Euroopan unionin osarahoittama -logoElinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen logoTerveyden ja hyvinvoinnin laitoksen logoTampereen yliopiston logo

Tausta

Ilmastonmuutos ja soten toiminta vaikuttavat toinen toisiinsa. Ilmastonmuutos aiheuttaa erilaisia riskejä sekä terveydelle että soten toiminnalle. Sotessa tulisi varautua ja sopeutua ilmastonmuutoksen vaikutuksiin, jotta asiakkaiden terveysturvallisuus, palvelujen saatavuus ja toimivuus säilyvät myös sään ääriolosuhteissa. STM:n hallinnonalan ilmastonmuutokseen sopeutumisen suunnitelmassa (2021-2031)) esitetään että hyvinvointialueilla tulisi laatia omat ilmastonmuutokseen sopeutumisen suunnitelmat, joissa kuvataan ilmastonmuutokseen sopeutuminen alueen toiminnassa, alueen mahdolliset erityispiirteet huomioiden. Tämä kuitenkin vaatii tiedon lisäämistä ilmastonmuutoksen riskeistä ja hyvistä sopeutumistoimista sote-organisaatioissa. Isohoito-hanke lisää tietoa hoito- ja hoivatyön osalta ja erityisesti kuumuuteen sopeutumiseen liittyen.

Soten hiilijalanjälki oli noin 6,5% Suomen kokonaishiilijalanjäljestä vuonna 2019. Tämä laskettiin Ekologisesti kestävä sosiaali- ja terveydenhuolto (EKO-SOTE) –hankkeessa. EKO-SOTE-hankkeessa muotoiltiin myös ehdotus soten kansalliseksi ekologisen kestävyyden tavoitteeksi: “Hiilineutraali ja ympäristökuormaa minimoiva sosiaali- ja terveydenhuolto vuoteen 2035 mennessä”. Hankkeessa ehdotettiin lisäksi että hyvinvointialueilla laadittaisiin toimintasuunnitelmat kansallisen tavoitteen saavuttamiseksi. EKO-SOTE-hankkeen taustaselvityksen mukaan hyvinvointialueet ovat kiinnostuneita ja halukkaita ilmastotyöhön, mutta ovat käytännössä hyvin eri vaiheissa. Hyvinvointialueiden edustajat toivoivat tietoa hyvistä käytännöistä sekä tukea oman ilmastotyön edistämiseksi. Isohoito -hanke vastaa hoito- ja hoivatyön osalta tähän toiveeseen.

Tavoite ja tehtävät

Isohoito-hankkeen tavoitteena on:  

  • lisätä tietoisuutta ilmastonmuutokseen sopeutumisesta ja sen hillinnästä sotessa,  
  • edistää ilmastoresilienssiä ja ilmastonmuutoksen hillintää sotessa,  
  • ehkäistä kuumuusriskeistä johtuvia terveyshaittoja ja kuolleisuutta erityisesti haavoittuvissa ihmisryhmissä ja  
  • kehittää kansallisten ilmastonmuutokseen sopeutumisen suunnitelmien seurantaa

Tavoitteisiin pyritään seuraavilla toimenpiteillä:

  1. Kootaan olemassa olevat ilmastonmuutokseen sopeutumiseen ja sen hillintään tähtäävät strategiat ja toimeenpanosuunnitelmat hyvinvointialueilta. Tiivistetään näistä keskeiset teemat hyödynnettäväksi alueilla, joista strategiat ja suunnitelmat puuttuvat.
  2. Kootaan kuumuusriskeihin varautumiseen ja sopeutumiseen sekä ilmastonmuutoksen hillintään liittyviä hyviä käytäntöjä sekä niiden toteutumisen esteitä ja myötävaikuttavia tekijöitä hoitoalalla.
  3. Kerätään tietoa ohjeistusten ja koulutuksen lisätarpeista kuumuusriskeihin varautumiseen ja sopeutumiseen sekä ilmastonmuutoksen hillintään liittyen hoitoalalla.
  4. Tuotetaan mitattua tietoa kuumuusriskejä ehkäisevien toimintamallien pohjaksi sekä asumisterveysasetuksen kesäajan huonelämpötilojen toimenpiderajojen päivittämiseksi.
  5. Kehitetään Kansallisen ilmastonmuutokseen sopeutumissuunnitelman (KISS2030) sekä STM:n hallinnonalan ilmastonmuutokseen sopeutumisen suunnitelman seurantamallia.

Hankkeessa jaetaan hyviä ilmastonmuutokseen sopeutumis- ja hillintäkäytäntöjä hyvinvointialueiden johdossa ja hoitotyössä hyödynnettäväksi.

Vaikuttavuus

Hankkeen avulla lisätään sote-organisaatioiden johdon ja hoitoalan ammattilaisten tietoisuutta ilmastonmuutokseen sopeutumis- ja hillintätoimista, sekä edistetään ilmastokestävien ratkaisujen edistämistä hoitotyössä. Tätä kautta hoitotyössä voidaan paremmin sopeutua ilmastonmuutokseen ja samalla hillitä sitä pienentämällä soten hiilijalanjälkeä. Hankkeen tuotokset auttavat muun muassa parantamaan potilasturvallisuutta (vähentämällä esimerkiksi hellekuolemia) sekä hoitoalan työturvallisuutta hellejaksojen aikana.

Tutkimusrahoitus

Euroopan aluekehitysrahasto EAKR

Koordinoiva organisaatio