Tutkimusryhmän keskeinen tehtävä on analysoida taloudellisen rationalismin muotoja nykymuotoisessa julkishallinnossa sekä muuttuvassa julkisen ja yksityisen sektorin rajapinnassa.
Keskeiset tehtävät ja tavoite
Ryhmä tutkii ja kehittää julkisen toiminnan taloudellisen arvioinnin malleja, järjestelmiä ja mittareita sekä julkisen toiminnan rahoitukseen, talouden ohjaukseen ja raportointiin liittyviä toimintapolitiikkoja, julkisorganisaatioiden toimintatapoja ja johtamista. Ryhmä tarkastelee julkisen talouden instituutioita ja toimintaa niin julkisorganisaatioiden tasolla kuin toimintapolitiikkojen ja yhteiskunnallisten järjestelmien tasolla.
Tutkimusryhmän tavoitteena on yhdistää taloutta koskeva laaja-alainen ymmärrys julkisten palvelujen kehittämiseen ja yleisemmin julkisen hallinnon toimintaan sekä tarjota tutkittua tietoa ja välineitä julkisen johtamisen tueksi. Ryhmä toteuttaa omalla toiminnallaan johtamiskorkeakoulun strategiaa tekemällä sekä korkeatasoista kansainvälistä tutkimusta että soveltavaa suomalaisiin organisaatioihin ja instituutioihin kohdistuvaa tutkimusta. Lisäksi tutkimusryhmä osallistuu aktiivisesti yhteiskunnalliseen keskusteluun.
Tutkimusryhmä on haluttu yhteistyökumppani myös kotimaisten sidosryhmien keskuudessa.
Esimerkkejä tutkimusryhmän painopistealueista ovat:
- Tuottavuuden ja tuloksellisuuden mittaaminen ja johtaminen
- Kestävä kehitys julkisen talousjohtamisen näkökulmasta
- Hybridiorganisaatioiden hallinta ja talous
- Julkisyhteisöjen laskentatoimi, tarkastus ja valvonta
Tutkimusryhmän jäsenet johtavat ja/tai ovat kumppaneina useissa erilaissa painopistealueisiin liittyvissä tutkimushankkeissa. Nämä ovat sekä perustutkimuksen (esim. Suomen Akatemia) että soveltavan tutkimuksen hankkeita. Hankkeita rahoitetaan sekä suomalaisista että kansainvälisistä rahoituslähteistä.
Ryhmän muut jäsenet
Jarmo Vakkuri, Eija Vinnari, Lasse Oulasvirta, Lotta-Maria Sinervo, Anniina Autero, Harri Laihonen, Tomi Rajala, Anna Kork, Jaakko Rönkkö, Mikko Lilja, Petra Kokko, Peeter Peda.
Lisäksi tutkimusryhmän koordinoimiin verkostoihin ja hankkeisiin liittyy suuri määrä muita partnereita ja kumppaneita.