Hyppää pääsisältöön

Kertomuksen vaarat: Kokemuspuhe, eksemplumin paluu ja aikalaiskriittinen narratologia

Tampereen yliopisto
Projektin kesto1.1.2017–31.5.2020
KärkialueYhteiskunta

Kertomuksen vaarat: Kokemuspuhe, eksemplumin paluu ja aikalaiskriittinen narratologia -projekti on vuoden 2017 alusta alkanut Koneen säätiön rahoittama nelivuotinen projekti, jossa kertomuksentutkijoista koostuva työryhmä yhdistää voimansa kansainvälisten tutkimuslaitosten, muiden tieteenalojen ja mediatoimijoiden kanssa. Tavoitteenamme on työskennellä tiiviisti yhdessä ja selvittää, miksi ja miten kertomuksesta on tullut hyvinvointia ja yhteiskunnallista osallistumista määrittävä muoto, mitä riskejä tähän liittyy ja miten tutkijat voivat lisätä kriittistä ymmärrystä kertomusmuodon voimasta ja vaaroista.

Tausta

Projekti keskittyy erityisesti kokemuksellisen puheen, sosiaalisessa mediassa tapahtuvan itsestä kertomisen, tunteita herättävien ja elämäntyyliä rakentavien mallikertomusten (eksemplumien) jakamisen sekä narratiivisuuden yhteiskunnallisen ja poliittisen hyötykäytön kysymyksiin. Aikamme tarinabuumilla on myös varjopuolensa. Kertomuskriittinen näkökulma voi johtaa parempiin tarinoihin ja valistuneempaan käsitykseen siitä, mihin kertomus sopii ja mihin ei.

Hankkeemme Facebook-sivulla vastaanotamme ja analysoimme ilmiantoja kyseenalaisista, huvittavista tai muuten mielenkiintoisista tavoista, joilla kertomusmuotoa käytetään hyväksi eri elämänalueilla.  

Tutkimusryhmä: Maria Mäkelä, Laura Karttunen, Juha Raipola, Tytti Rantanen, Samuli Björninen ja Matias Nurminen. Tutkimusavustaja Ville Hämäläinen. Kirjallisuustiede, Tampereen yliopisto.

Rahoituslähde

Koneen säätiö

Yhteyshenkilöt

Maria Mäkelä

FT, dosentti, yliopistonlehtori

maria.makela [at] tuni.fi

+358 40 832 5635