Hyppää pääsisältöön

Kestävä ja vastuullinen Ruokaprovinssi

Tampereen yliopisto
Projektin kesto1.9.2023–31.8.2025

Kestävä ja vastuullinen Ruokaprovinssi -hanke vahvistaa ja todentaa ruokajärjestelmän vastuullisuustyötä Etelä-Pohjanmaalla. Hankkeessa keskitytään erityisesti vähentämään alan ilmastopäästöjä ja negatiivisia ympäristövaikutuksia tarjoamalla ja kehittämällä yritysten käyttöön erilaisia työkaluja ja pilotoimalla niitä. Samanaikaisesti edistetään alueen ruokajärjestelmän ilmastonmuutokseen sopeutumista ja riskien ehkäisemistä. Hanketta toteuttaa yhteistyössä viisi kumppaniorganisaatiota, joiden tutkijat ovat perehtyneet ruoka-alan ilmasto- ja vastuullisuustyöhön eri näkökulmista.

Hankkeessa luodaan kumppaniorganisaatioiden yhteistyön pohjalta alueellinen verkosto, joka edistää ruokaketjun yritysten ilmastopäästöjen ja negatiivisten ympäristövaikutusten vähentämistä sekä vastuullisuustyötä. Verkosto seuraa Etelä-Pohjanmaan ruokasektorin ilmastotiekartan toimeenpanoa ja fasilitoi alueen ruokajärjestelmän ilmastonmuutokseen sopeutumisen strategian rakentamista. Olemassa olevien hyvien käytäntöjen pohjalta tuodaan tietoa piloteille, joiden avulla etsitään myös uusia ratkaisuja tai toimintamalleja vähähiilisyystyön edistämiseksi. Verkosto edistää tiedonkulkua ruokajärjestelmän sisällä eri toimijoiden ja toimialojen välillä. Pilottien lisäksi tuetaan yritysten vastuullisuusstrategian rakentumista esiin nousevien tarpeiden mukaan. Hanke tukee SeAMKin ja kumppaniorganisaatioiden ilmastotyötä ja kokonaiskestävyyttä edistäviä toimenpiteitä, jota tehdään opetuksessa ja tki-toiminnassa.

Hankkeen toimenpiteissä kartoitetaan kestävyys- ja vastuullisuustyön paikalliset, alueelliset, valtakunnalliset ja kansainväliset hyvät käytännöt ja välitetään näistä tietoa hankkeessa toteutettaviin pilotteihin ja sidosryhmille. Kumppaniorganisaatioiden toteuttamien pilottien avulla testataan käytännön keinoja ilmastopäästöjen vähentämiseksi, vastuullisuustyön edistämiseksi ja ilmastonmuutokseen sopeutumiseksi. Pilottien lisäksi edistetään mukana olevien organisaatioiden vastuullisuusstrategian rakentumista esiin nousevien tarpeiden mukaan.

Hanke kytkeytyy läheisesti Ruokaprovinssin strategiseen kehittämiseen ja Ruokaprovinssistrategian toimeenpanoon. Se rakentaa Etelä-Pohjanmaan Ruokaprovinssibrändin sisälle uuden ulottuvuuden, erityisesti ilmastonmuutoksen hillintään ja sopeutumiseen liittyvän vastuullisuusnäkökulman. Pitkällä aikavälillä tämä parantaa alueen ruoka-alan toimijoiden kilpailukykyä ja vähentää ilmastopäästöjä.

Hankkeessa on yhtymäpintoja kiertotaloutta edistäviin hankkeisiin sekä useisiin ruokajärjestelmän kestävyys- ja vastuullisuuskysymyksiä edistäviin hankkeisiin alkutuotannosta ruokahävikkiin saakka. Hankkeessa edistetään ruoan liittymistä osaksi kiertotalousjärjestel mää siten, että perinteinen pellolta pöytään -ajattelu syvenee ja ruoka nähdään osana talousjärjestelmää, jossa esimerkiksi energia on uusiutuvaa, ravinteet kiertävät, sivuvirtoja hyödynnetään monipuolisesti korkean jalostusasteen tuotteina ja jätteen määrä on minimoitu.

Tutkimusrahoitus

Euroopan aluekehitysrahasto EAKR

Rahoituslähde

Etelä-Pohjanmaan liitto

Koordinoiva organisaatio

Seinäjoen ammattikorkeakoulu (konsortion vetäjä)

Partnerit

Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti, Luonnonvarakeskus Luke, Vaasan yliopisto