Hyppää pääsisältöön

NADNIC – Nordic Adolescents and the New Nicotine Market

 

Projektin osana julkaistu englanninkielinen kirjallisuuskatsaus: Towards Tobacco-Free Generation: implementation of preventive tobacco policies in the Nordic countries (Kohti tupakoimatonta sukupolvea: tupakkapolitiikan toimeenpano Pohjoismaissa)

Projektin keskiössä olivat 14–17-vuotiaat nuoret, joilla on riski tulla riippuvaisiksi tupakasta ja muista nikotiinituotteista.

Nuoret kokeilevat ja omaksuvat käytöstapoja, jotka kuuluvat aikuisten maailmaan. Uudet trendit, kuten sähkösavukkeet, kiinnostavat heitä, kun taas pitkän aikavälin riskit eivät huoleta, vaikka niistä tiedettäisiinkin. Nuoret ovat potentiaalisia sähkösavukkeiden, kuumennetun tupakan ja purutupakan sekä nuuskan kuluttajia. Ne voivat sisältää paljon nikotiinia ja olla terveydelle haitallisia.

Nuorten käytöksen ymmärtäminen nykyisessä pohjoismaisessa kontekstissa on tarpeen, jotta pystytään luomaan tehokkaita toimenpiteitä ja käytäntöjä.

Projektissa käytettiin vuonna 2019 kerättyä ESPAD-dataa (European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs) selvittämään, mitä tupakka- ja nikotiinituotteita pohjoismaiset nuoret käyttävät ja onko maiden välillä eroja. Fokusryhmäkeskusteluja tehtiin 16–17-vuotiaiden keskuudessa ammattikouluissa ja lukioissa selvittämään syitä uusien tupakankaltaisten tuotteiden käyttöön, makujen ja pakkausten tärkeyttä kokeiluissa ja säännöllisessä käytössä sekä käsityksiä terveysriskeistä. Lisäksi tehtiin vertailevaa politiikka-analyysiä Pohjoismaissa lainsäädännöstä ja muista säädöksistä, virallisista ja puolivirallisista tupakoinnin vastaisista strategioista, suosituksista ja muista relevanteista lähteistä. Analyysissä tunnistettiin suurimmat eroavaisuudet ja yhtäläisyydet maiden lähestymistavoissa, mahdolliset puutteet säädöksissä ja uudet säädökselliset lähestymistavat.

Projektissa muotoiltiin suosituksia NCU:lle.

Tutkimusryhmät

Tampereen yliopisto, yhteiskuntatieteiden tiedekunta, terveystieteet: professori Arja Rimpelä, projektitutkija Jaana Kinnunen, yliopistonlehtori Pirjo Lindfors, tutkija Anu Linnansaari, tutkimusapulainen Antti Salonen

University of Copenhagen and Center for Clinical Research and Prevention, Denmark: Professori Charlotta Pisinger
Norwegian Institute of Public Health, Department of Alcohol, Drugs and Tobacco: Erikoistutkija Janne Scheffels, tutkija RikkeIren Tokle

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos: Erikoistutkija Kirsimarja Raitasalo, asiantuntija Hanna Ollila
 

Rahoituslähde

NCU (Nordic Cancer Union)