Hyppää pääsisältöön

Potilaiden ja kansalaisten osallisuus terveyspalveluissa

Tampereen yliopisto
Projektin kesto1.1.2016–18.6.2021

Potilaiden ja kansalaisten osallisuus on noussut terveyspoliittiselle agendalle useassa maassa, Suomi mukaan lukien. Terveydenhuollon markkinoituminen on vahvistanut ajatusta palvelujen käyttäjistä asiakkaina, joilla on oikeus tehdä valintoja ja esittää näkemyksiään terveyspalveluista.
 

Osallisuutta kuvataan myös tapana demokratisoida yhteiskunnallista päätöksentekoa sekä parantaa palvelujen laatua ja saatavuutta. Vaarana on kuitenkin se, että käytännön tasolla osallistuminen jää pinnalliseksi ja merkityksettömäksi. Osallisuudesta puhuttaessa viitataan potilaiden ja kansalaisten – eli maallikoiden – mahdollisuuksiin vaikuttaa terveyspalvelujen suunnitteluun, kehittämiseen, tuottamiseen ja niitä koskevaan tutkimukseen. Osallisuutta voidaan toteuttaa suorien ja epäsuorien menetelmien kautta sekä yhteiskunnallisella/poliittisella, palvelujärjestelmän että hoitosuhteen tasoilla.
 

Tutkimuksessa sivutaan politiikan ja hoitosuhteen tasoilla tapahtuvaa osallisuutta, mutta pääpaino on suomalaisessa terveyspolitiikassa ja terveydenhuoltojärjestelmässä tapahtuneissa muutoksissa, joiden myötä maallikkoasiantuntijoista ja heidän kokemusperäisestä tiedostaan on tullut osa palvelujen kehittämistä ja tuotantoa.
 

Tutkimusprojektin päätulokset löytyvät vuonna 2021 julkaistusta väitöskirjasta: Patient and public involvement in healthcare: Potentials and challenges of lay expertise and experiential knowledge

Rahoituslähde

Tampereen kaupungin tiederahasto, Kansan sivistysrahasto, Suomen Kulttuurirahasto