Hyppää pääsisältöön

Seinäjoki Multidisciplinary Open IoT Hub (MOI)

Tampereen yliopisto
Projektin kesto1.3.2024–1.9.2025
KärkialueTekniikka
Kuva: DALL-E

Seinäjoki Multidisciplinary Open IoT Hub (MOI) on hanke, jonka tavoitteena on digitalisaation edistäminen Seinäjoen alueella keskittyen esineiden internetin (IoT) mahdollisuuksiin.

Vaikka digitalisaation edut ovat hyvin tiedossa, monet yritykset ja teollisuudenalat eivät hyödynnä tarpeeksi uusien teknologioiden tuomia etuja. Etenkin rajallisin resurssein toimivilla pk-yrityksillä on vaikeuksia tunnistaa ja omaksua niitä hyödyttäviä teknologioita. Tämä hanke pyrkii parantamaan tilannetta luomalla konkreettisen MOI Hubin, jonka keskiössä ovat edulliset ja avoimet työkalut uusien IoT-sovellusten kehittämiseen ja testaamiseen. Näiden työkalujen vaikuttavuutta ja mahdollisuuksia on tehokkaammin tuotava alueen yritysten tietoisuuteen ja lisättävä niihin liittyvää osaamista ja täten madallettava kynnystä uusien teknologioiden hyödyntämiseen.

Tiivistettynä MOI Hubin osaamista levitetään alueelle järjestämällä työpajoja, käytännön pilotteja, ja toimimalla linkkinä yliopistotutkimuksen ja yritysten välillä. Konkreettisesti Hubi muodostaa kohtauspaikan, joka tarjoaa käytännönläheisen oppimis- ja kokeiluympäristön paikallisille yrityksille.

Käytännön tasolla Hubissa voidaan testata uusia IoT:hen liittyviä ideoita ja rakentaa prototyyppejä. Työpajat ja tiedonjakotustilaisuudet edistävät tiedonvaihtoa ja osaamisen lisäämistä. Hankkeen puitteissa järjestetyt opiskelijavierailut Seinäjoelle ja paikallisiin yrityksiin Vaasan ja Tampereen yliopistoista tarjoavat mahdollisuuden houkutella osaamista alueelle. Lisäksi hanke mahdollistaa tutkimusapulaisten palkkaamisen ja antaa heille mahdollisuuden osallistua digitalisaation kehittämiseen ja hankkeen keskiössä olevaan yritysyhteistyöhön saaden arvokasta käytännön kokemusta. Hankkeen ytimessä olevat pilotit toimivat ekosysteemin olennaisina komponentteina ja sen potentiaalin indikaattoreina.

Pilotti 1 pyrkii edullisten ja avoimien työkalujen hyödyntämiseen varastohyllyjen seurannassa, ja toimii monikäyttöisenä esimerkkinä niiden mahdollisuuksista, mutta myös johtaa konkreettisella tasolla uuden teknologian kehittämiseen.

Pilotti 2:sen tavoitteena on pystyttää avoin LoRaWAN-verkko tukemaan erilaisten langattomien sensorien kehittämistä ja testaamista Framin ja mahdollisesti myös Seinäjoen keskustassa tai muilla alueilla. Tämä verkko toimii alustana, joka madaltaa kynnystä innovointiin pienin kustannuksin hyödyntämällä edullisia ja avoimia työkaluja.

MOI Hub pohjautuu aikaisempien hankkeiden kokemuksiin ja tuloksiin, kuten Kiertodigi-hankkeessa kehitettyyn edullisiin ja avoimiin työkaluihin perustuvaan tekstiilien keräysastioiden pinnanseurantaan. Kyseessä on siis aloite, joka konkreettisesti tuo aikaisempia tutkimustuloksia käytäntöön ja pyrkii lisäämään samankaltaista toimintaa ja jatkuvuutta myös meneillään olevan tutkimuksen osalta.

MOI Hub on osa laajempaa visiota, joka liittyy yliopistotutkimuksen ja sen tulosten tuomiseen lähemmäs yrityksiä esimerkiksi myös digitaalisen valmistuksen osalta. MOI Hub toimiikin läheisessä yhteydessä digitaalisen valmistuksen ja tuotantotalouden/logististen järjestelmien professuureihin, ja sitä tukevat Seinäjoen yliopistokeskus, ja Tampereen ja Vaasan yliopistot. Hankkeessa syntyy keskus, joka jatkaa yhteistyön ja innovaation perinnettä ja toimii samalla fyysisenä tilana Seinäjoen yliopistokeskuksessa, joka edistää Seinäjoen yritysten siirtymää kohti digitalisaatiota. Hubilla on myös virtuaalinen ulottuvuus projektisivuilla ja eri alustoilla(GitHub, sosiaaliset mediat, ym.).

InnokaupungitEtelä-Pohjanmaan liittoSeinäjoki

Tavoite ja tehtävät

1. Edistää edullisten ja avoimen lähdekoodin digitalisointityökalujen tunnettavuutta ja käyttöä: Merkittävä puute yritysten osalta on heikko tietoisuus ja ymmärrys edullisten ja avoimen lähdekoodin digitalisointityökalujen mahdollisuuksista. Siksi tämän hankkeen keskeinen tavoite on lisätä tietämystä ja kannustaa tällaisten työkalujen käyttöä yrityksissä, ja täten edistää innovointia ja kehitystä.

2. Multidisciplinary IoT Hub (MOI) perustaminen: Yhteistyön ja tiedonvaihdon edistämiseksi hankkeen tavoitteena on perustaa Multidisciplinary IoT Hub (MOI). Tämä keskus toimii alustana, jossa yritykset, tutkijat ja innovaattorit voivat kokoontua tutkimaan, kokeilemaan ja luomaan uusia ratkaisuja digitaaliseen aikakauteen. Toisin sanoen, perustetaan aiheeseen keskittynyt tutkimusryhmä, vahvistetaan alueellista yhteistyöverkostoa ja vakiinnutetaan sen säännölliset kokoontumiset, luodaan verkkosivu, joka kokoaa aiheeseen liittyvät uutiset ja toimijat yhteen paikkaan.

3. Kehittää ja toteuttaa edullisten työkalujen ja avoimen lähdekoodin IoT-pilotteja: Edullisten ja avoimen lähdekoodin digitalisointityökalujen käytännön soveltamisen ja tehokkuuden esittelemiseksi projektissa kehitetään ja toteutetaan kaksi IoT-pilottia. Ensimmäinen pilotti keskittyy työkalun luomiseen varastohyllyjen seurantaan, ja toinen avoimen LoRaWAN -verkoston luomiseen innovaatioiden edistämiseksi Framin alueella ja mahdollisesti myös kaupungin keskustassa ja muilla alueilla.

4. Tehostaa innovaatiota ja liiketoiminnan kehitystä: Viime kädessä tavoitteena on hyödyntää MOI Hubia ja siihen liittyviä aloitteita liiketoiminnan kehityksen edistämiseksi. Tarjoamalla digitaaliseen transformaatioon tarvittavat työkalut, alustan ja tiedon hankkeen tavoitteena on edistää paikallisten yritysten innovaatioita, kilpailukykyä ja kestävää kasvua.

5. Tarjota tietoa ja tutkimusmahdollisuuksia: MOI Hubin perustamisen myötä toinen tärkeä tavoite on tarjota käytännön tiedonjakamis- ja tutkimusympäristö. Keskus helpottaa opiskelijoiden ja tutkijoiden mahdollisuuksia hyödyntää IoT:n käytännön mahdollisuuksia, mikä edistää jatkuvan oppimisen ja innovaation kulttuuria. Konkreettisin askelin odotamme, että hanke tarjoaa TKI-yhteistyötä vähintään kahdelle nuorelle osaajalle.

6. Yhdistää opiskelijoita ja yrityksiä: Hankkeen aikana järjestetyt opiskelijoiden yritysvierailut kaventavat kuilua opiskelijoiden ja uusia osaajia etsivien yritysten välillä.