Hyppää pääsisältöön

Terveydenhuollon ammattilaisten ja potilaiden institutionaalinen toimijuus autoritaarisessa hallintojärjestelmässä

Tampereen yliopisto
Projektin kesto1.8.2022–30.11.2024
KärkialueTerveys, Yhteiskunta

Lääketieteellinen ammattietiikka, joka pohjautuu ammattilaisten päätöksenteon autonomiaan, sekä potilaiden julkinen osallistuminen terveydenhuollon hallinnossa ovat olennaisia edellytyksiä tehokkaalle terveydenhuollon tarjoamiselle. 

Epädemokraattisissa yhteiskunnissa ei rohkaista terveydenhuollon työntekijöiden ja asiakkaiden toimijuutta, vaan heidän käsityksensä pätevän biolääketieteellisen tiedon ja hyvän hoidon muodostumisesta alistetaan byrokraattiselle näkemykselle, ja heidän osallistumisensa terveydenhuollon hallintoon on muodollisesti rajoitettua. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että terveydenhuollon toimijoiden toimijuus lakkaisi olemasta tällaisissa yhteiskunnallis-poliittisissa olosuhteissa. 

Tässä tutkimusprojektissa jäljitän venäläisten terveydenhuollon ammattilaisten ja potilaiden ruohonjuuritason ponnisteluja, ja jotka selviytyvät institutionaalisista tehottomuuksista ja tuovat organisatorisia innovaatioita maan terveydenhuoltopalveluihin. Tutkimus edistää akateemista keskustelua terveyteen liittyvästä institutionaalisesta toimijuudesta tutkimalla tällaisen toimijuuden edellytyksiä ja strategioita autoritaarisessa hallintojärjestelmässä. Projekti edistää myös kirjallisuutta postsosialistisesta hyvinvoinnista tutkimalla, kuinka ruohonjuuritason toimijoiden merkityksenantotoiminta ja institutionaalinen työ rakentuvat ja edistävät institutionaalisia muutoksia postsosialistisessa terveydenhuollossa.

Rahoituslähde

TRANSFORM-tutkimusalusta (Tampereen yliopisto)