Hyppää pääsisältöön

Terveydenhuollon tutkimus ja laatu

Tampereen yliopisto
KärkialueTerveys

Tavoitteenamme on parantaa terveydenhuollon laatua optimoimalla hoito- ja diagnostiikkakäytäntöjä sekä lisäämällä toiminnan tehokkuutta. Teemme tämän tunnistamalla hoidon puutteita ja tutkimalla niitä prosesseja, interventioita ja rakenteita, jotka vaikuttavat potilaiden terveyteen ja terveydenhuollon toimintaan. Ryhmämme keskittyy pääasiassa terveydenhuollon rekisteritietoihin. Vastaamme terveydenhuollon monimutkaisiin tarpeisiin ja haasteisiin monitieteisesti, hyödyntäen mm. lääketiedettä, kansanterveyttä, epidemiologiaa ja taloustieteitä.

Ryhmä koostuu joukosta kokeneita tutkijoita, tohtorikoulutettavia ja lääketieteen opiskelijoita, joilla on asiantuntemusta lastentaudeista, keuhkosairauksista, allergologiasta, infektiosairauksista epidemiologiasta, kliinisestä mikrobiologiasta, terveydenhuollon taloustieteestä, terveystiedon analytiikasta sekä tietojohtamisesta.

Keskeiset tehtävät ja tavoite

  • Tietoon perustuva päätöksenteko ja laadun parantaminen: Terveydenhuollon laadun ja potilaiden terveysvaikutusten parantaminen, tunnistamalla hoidon puutteita ja toteuttamalla strategioita data-analytiikan, terveysteknologian ja näyttöön perustuvien tiedon avulla.
  • Epidemiologinen ja kansanterveystutkimus: Sairauksien esiintyvyyden ja taustatekijöiden tutkiminen väestötasolla sekä terveydenhuollon saatavuuden, kustannusten ja hoitotulosten tarkastelu.
  • Kliininen translationaalinen tutkimus: Lääketieteellisten hoitojen, lääkkeiden ja diagnostisten menetelmien vaikuttavuuden tutkiminen.
  • Potilasturvallisuus: Riskien minimointi ja potilasturvallisuuden parantaminen terveydenhuollossa. Tähän kuuluu virheiden tunnistaminen ja vähentäminen sekä hoitoympäristöjen laadun parantaminen.
  • Tasa-arvo terveydenhuollossa: Terveydenhuollon saatavuuden, laadun ja tulosten erojen tarkastelu eri väestöryhmien välillä, jotta korkealaatuinen hoito olisi saatavilla ja saavutettavissa kaikille.
  • Käytäntöjen toimeenpanotutkimus: Tutkimusten tulosten ja näyttöön perustuvien käytäntöjen onnistunut integrointi osaksi rutiiniterveydenhuoltoa, terveydenhuollon laadun ja potilaiden terveyden parantamiseksi.