Hyppää pääsisältöön

Terveystaloustiede

Terveystaloustiede analysoi ja arvioi terveys- ja hyvinvointijärjestelmien toimintaa ja suorituskykyä taloudellisesta näkökulmasta usein hyödyntäen muidenkin tieteenalojen osaamista ja tietoja.

Terveystaloudellisella tutkimuksella voi olla merkittäviä vaikutuksia esim. terveydenhuollon järjestämiseen, mukaan lukien sen rahoitus sekä resurssien ja palvelujen tehokas ja oikeudenmukainen kohdentaminen. Terveystieteiden yksikön terveystaloudellinen tutkimus keskittyy vaikuttavuuteen ja resurssien tehokkaaseen kohdentamiseen pyrkimyksenään terveyden maksimointi ja sen oikeudenmukainen jakautuminen. Tämä tapahtuu yhdistämällä terveystaloustieteellisen tutkimuksen peruselementit eli kustannukset, vaikuttavuus ja tehokkuus päätöksenteko- tai priorisointiprosesseissa tarvittavaan näyttöön, kuten alla olevassa kuvassa esitetään.

Terveystaloustieteellisen tutkimuksen peruselementit.

Keskitymme tutkimukseen ja rakennamme toimintaamme olemassa oleville verkostoille. Lisäksi laajennamme terveydenhuollon vaikuttavuuteen, kustannustehokkuuteen ja arvoon liittyviä yhteistyöhankkeitamme. Edistämme näyttöön ja reaalimaailman dataan perustuvien lähestymistapojen käyttöä parantaaksemme ymmärrystä vaikuttavuudesta ja rekisteripohjaisesta tutkimuksesta. Työhön liittyy läheisesti lääkepolitiikkaa koskeva kansallinen ja kansainvälinen yhteistyö osana MHSSP-tiimiä.

Tavoitteenamme on vahvistaa terveystaloustieteen kykyä tarjota sopivaa tietoa terveydenhuollon ja kansanterveyden päätöksentekijöille sekä vahvistaa muiden ryhmien kykyä tuottaa tällaista tietoa Tampereen yliopistossa ja sen ulkopuolella. Terveystaloustiedettä opetetaan Tampereen yliopistossa kaikilla tasoilla, ja innokkaat opiskelijat ovat tehneet terveystaloustieteestä maisterin ja tohtorin opinnäytetöitä. Esimerkkejä meneillään olevasta tutkimuksesta ovat mm.:

  • Diabeteksen kustannusten arviointi Suomessa 1993–2023 (osana FinDM-hanketta).
  • Lääkkeiden määräämisen ja siihen liittyvät sairaudet (osana PRIMUS-hanketta).
  • Metodologinen tutkimus mm. reaalimaailman näytön ja vaikuttavuuden merkityksestä sekä näytön laadun arviointi (osana sekä kansallista että kansainvälistä yhteistyötä).
  • Taloudelliset arvioinnit kahden suuren satunnaistetun eturauhassyövän seulontaa koskevan tutkimuksen rinnalla Suomessa (osana FinRSPC- ja ProScreen-tutkimuksia).
  • Tuki- ja liikuntaelinten kivun ja alaselkäkivun hoidossa käytettäviä uusia strategioita koskevat vertaiskontrolloidut kokeet (Benchmarking Controlled Trials, BCTs, osana yhteistyötä Työterveyslaitoksen ja useiden hyvinvointialueiden kanssa).