Hyppää pääsisältöön

Tampereen yliopiston tutkimusalustat

Yliopiston tutkimusalustat (platformit) ovat strategisia, merkittävästi resursoituja, määräaikaisia tutkimusohjelmia. Ne lisäävät tutkimuksen vaikuttavuutta tieteenala- ja organisaatiorajoja ylittävällä yhteistyöllä.

Tutkimusalustat ovat määräaikaisia tutkimusrakenteita, joilla vahvistetaan tieteenalojen kansallista ja kansainvälistä yhteistyötä.

Alustat tuovat yhteen yliopiston tutkijoita sekä yksityisen, julkisen ja kolmannen sektorin toimijoita. Tavoitteena on korkealaatuinen tutkimus, joka vahvistaa tutkimuksen yhteiskunnallista vaikuttavuutta ja kykyä vastata tärkeisiin yhteiskunnallisiin kysymyksiin. 

CNESS – Ilmastoneutraalit energiajärjestelmät ja yhteiskunta

CNESS-tutkimusalusta tukee uusia tieteidenvälisiä tutkimusavauksia niin vihreän sähköistymisen alueella kuin vaikeasti sähköistettävillä yhteiskunnan sektoreilla, toimii tieteidenvälisenä foorumina tutkijoille ja sidosryhmille, sekä vahvistaa tutkijoiden verkottumista kotimaassa ja kansainvälisesti.

Tutkimusalustaa koordinoi johtamisen ja talouden tiedekunta, ja sen johtajana toimii professori Pami Aalto.

Tavoite: CNESS-tutkimusalusta edistää tieteidenvälistä yhteistyötä sellaisen ilmastoneutraalin energiajärjestelmän toteuttamiseksi, jonka keskiössä on vihreä sähköistyminen ja joka huomioi yhteiskunnan moninaiset intressit.

Tieteenalat: Tutkimusalusta yhdistää insinööritieteellisen osaamisen yhteiskunnan ja liiketoiminnan tutkimukseen. Mukana ovat mm. sähkötekniikka, automaatiotekniikka, biotekniikka, aerosolifysiikka, tietotekniikka, rakennustekniikka, arkkitehtuuri, tuotantotalous, politiikan tutkimus ja sosiologia.

Kumppanit: Keskeisiä kumppaneita ovat mm. energia-, ympäristö-, turvallisuus- ja IT-alojen yritykset sekä viranomaiset, samoin kuin kotimaiset ja ulkomaiset tutkimuslaitokset ja yliopistot.

DigiSus – Kestävyys- ja digitalisaatiosiirtymät yhteiskunnassa

DigiSus-tutkimusalusta tarkastelee digitalisaatiota monialaisesti sekä mahdollisuutena että haasteena kestävälle kehitykselle ja toisaalta kestävyyttä uudenlaisena näkökulmana digitalisaatiotyöhön. Tutkimusalusta kehittää poikkitieteellistä yhteistyöverkostoa, tukee rahallisesti uusia tutkimusavauksia ja lupaavan tutkimuksen jatkuvuutta ja luo näkyvyyttä niin tutkimukselle kuin digitalisaation ja kestävyyden mahdollisuuksille ja haasteille.

Tutkimusalustaa koordinoi informaatioteknologian ja viestinnän tiedekunta, ja sen johtajana toimii professori Thomas Olsson.

Tavoite: DigiSus-tutkimusalusta rakentaa uudenlaista yhteistyötä, oivalluksia ja tietämystä liittyen digitalisaation ja kestävän kehityksen kaksoissiirtymään yhteiskunnassa.

Tieteenalat: Digitalisaation ja kestävän kehityksen ilmiöt koskettavat lähes kaikkia tieteenaloja ja elämän osa-alueita. Esimerkkeinä relevanteista aloista mainittakoon mm. tietojenkäsittelytiede, Informaatiotutkimus, teknologian filosofia ja sosiologia, politiikan tutkimus, digitaalinen kulttuuri, sosiaalipsykologia, tietojohtaminen, systeemitiede sekä lääketieteellinen teknologia.

Kumppanit: Keskeisiä kumppaneita ovat Tampereen alueen IT-yritykset, kaupunkitoimijat, kestävää digitalisaatiota edistävät verkostot ja yhdistykset sekä digikansalaiset.
 

TRANSFORM – Kohti vaikuttavia ja oikeudenmukaisia hyvinvointipalveluja

TRANSFORM-tutkimusalustan päätehtävä on tukea sosiaali- ja terveysalaa tarkastelevaa korkealaatuista tutkimusta.

TRANSFORM tukee yliopiston tutkijoita koordinoimalla monitieteistä tutkijayhteistyötä. Se toimii julkisivuna ja kontaktitahona hyvinvointia tarkastelevalle tutkimukselle ja sen vaikuttavuutta käsitteleville tutkimusteemoille. 

Tutkimusalustaa koordinoi yhteiskuntatieteiden tiedekunta, ja sen johtajana toimii professori Katja Kuusisto.

Tavoite: Tehtävänämme on kartuttaa ymmärrystä hyvinvointijärjestelmän kehitystarpeista ja luoda tutkimusta tukemalla edellytyksiä paremmalle päätöksenteolle.

Tieteenalat: TRANSFORM on laaja-alainen kolmen tiedekunnan (yhteiskuntatieteiden tiedekunta SOC, johtamisen ja talouden tiedekunta MAB, lääketieteen ja terveysteknologian tiedekunta MET) yhteinen tutkimusohjelma, jonka tutkimusteemat ulottuvat yksilöstä yhteiskuntaan ja teknologiasta talouteen.

Kumppanit: TRANSFORM edistää tutkimuksen yhteiskunnallista vaikuttavuutta sosiaali- ja terveyspalveluita koskevilla tieteenaloilla toimimalla yhteistyössä julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin toimijoiden sekä muiden sidosryhmien kanssa. TRANSFORM edistää kansallista ja kansainvälistä eri tieteenalarajat ylittävää yhteistyötä erilaisten partnereiden kanssa.
 

TURNS – Kestävän kaupunkitutkimuksen verkosto

TURNS-tutkimusalusta jakaa siemenrahoitusta uusiin tieteellisiin avauksiin sekä liikkuvuusrahoitusta kansainvälisiin tutkijavierailuihin Tampereen yliopistoyhteisön tutkijoille ja valikoidusti Tampereelle tuleville kansainvälisille osaajille. Alusta järjestää monipuolisesti tutkimusta ja sen vaikuttavuutta edistäviä tapahtumia, muun muassa kirjoitusretriittejä, tohtorikouluja ja konferensseja. 

Tutkimusalustaa koordinoi rakennetun ympäristön tiedekunta, ja sitä johtaa professori Panu Lehtovuori.

Tavoite: TURNS edistää kaupunkeihin kohdistuvaa laadukasta, luovaa ja monialaista tutkimusta tuomalla yhteen kriittisen kaupunkitutkimuksen, yhteiskunnallisten murrosten tutkimuksen ja kestävyystutkimuksen tekijöitä ja menetelmiä.

Tieteenalat: Kestävä ja kriittinen kaupunkitutkimus on lähtökohtaisesti poikki- ja monitieteellistä. TURNSin toiminnassa on mukana tutkijoita useilta eri tieteenaloilta, kuten aluetiede, arkkitehtuuri, hallintotieteet, kasvatustieteet, kauppatieteet, kaupunkifysiikka, kaupunkihistoria, tietotekniikka, yhdyskuntasuunnittelu, yhteiskuntatieteet ja ympäristöterveys.

Kumppanit: TURNS rakentaa verkostoja niin paikallisesti kuin kansainvälisesti. Kumppaneitamme ovat muun muassa Tampereen kaupungin yksiköt, muut kunnat ja erilaiset kestävyysmurrosta edistävät organisaatiot. Teemme yhteistyötä vihreän siirtymän yritysten, kansalaisjärjestöjen, kaupunkiaktivistien ja kaupunkilaisten kanssa.