Hyppää pääsisältöön

Väkivallan ja hoivan kietoutumat: hyödykeraja-alueiden ja 'vihreän siirtymän' feministinen analyysi

Tampereen yliopisto
Projektin kesto1.9.2023–31.8.2027
KärkialueYhteiskunta
Tutkimuksemme pyrkii syventämään ymmärrystä väkivallan ja hoivan monimutkaisesta suhteesta, erityisesti liittyen ekologisina ja kestävinä vaihtoehtoina markkinoitujen hyödykkeiden tuotantoon.

 

Kuva: Violeta Gutiérrez Zamora

Tutkimusprojekti keskittyy kolmeen hyödykkeeseen: taateleihin, luonnonkuituihin ja digitaalisiin alustoihin. Taatelit ja luonnonkuidut, bambu ja sisal, ovat esimerkkejä hyödykeraja-alueista, jotka nähdään uusina keinoina vähentää muovin kulutusta, siirtymään super-ruokiin, sekä luomaan kestäviä ratkaisuja digitaalisten alustojen avulla. 

Date palm treeKuva: Marjaana Jauhola

Tosiasiassa sekä sisal että taatelit jakavat tuhansien vuosien historian ihmisten kanssa; niillä on kulttuurillisia, symbolisia ja poliittisia merkityksiä. Näiden hyödykkeiden historia on erottamattomasti liittynyt kolonialismiin, rasismiin ja rajuihin ympäristöllisiin muutoksiin trooppisilla alueilla. Samalla tavoin digitaalisten alustojen laajeneminen on muuttanut ja muuttaa globaalia työnjakoa ja resurssien ekstraktivismia.

Copilot created image on digital platforms

Nämä hyödykkeet ja niiden kontekstit nähdään kestävän kehityksen sekä ekologisen ja digitalisaatioon perustuvan kapitalismin mukaisina ratkaisuina. Siten ne tarjoavat mahdollisuuden tutkia sitä, miten vihreät valinnat ja kulutustottumukset ovat kietoutuneet ihmisten historiaan, nykyhetkeen ja tulevaisuuteen tuomalla esiin sekä yhteisölliset että yksilölliset tavat ottaa osaa näiden hyödykkeiden tuotantoon ja kulutukseen.

 

Tutkimusprojekti ammentaa ja kontribuoi feministiseen rauhan- ja konfliktintutkimukseen, poliittiseen ekologiaan ja poliittiseen taloustutkimukseen. Monilajisuutta ja intersektionaalisuutta korostava tutkimusotteemme tuo esiin väkivallan myös konteksteissa, jotka vaikuttavat väkivallattomilta.

 

 

Tutkimusrahoitus

Suomen Akatemia