Hyppää pääsisältöön

Yksinäisyys ja katse

Tampereen yliopisto
Projektin kesto1.9.2021–30.11.2025

Yksinäisyys ja katse

Ulkopuolisuuden tuntemukset ovat yleisiä ja on arvioitu, että ajoittaista yksinäisyyttä kokee jopa viidennes suomalaisista.   Yksinäisyydellä tarkoitetaan kokemusta siitä, että sosiaaliset suhteet eivät vastaa omia toiveita. Ihmissuhteet voivat tuntua pinnallisilta tai sitten on kokemus, ettei saa yhteyttä muihin ihmisiin. Voit halutessasi arvioida omia yksinäisyyden tuntemuksiasi kyselyssä

Yksinäisyys ja katse -projekti selvittää yksinäisyyden vaikutusta sosiaaliseen havaitsemiseen kasvokkaisen vuorovaikutuksen aikana. Tutkimuskäynnit tapahtuvat Jyväskylässä. Tutkimukseen voi osallistua riippumatta siitä kokeeko yksinäisyyden tuntemuksia. Jos haluat osallistua tutkimukseen lue alta osallistumiskriteerit ja tarkemmat tiedot tutkimuksesta. Mukaan voi ilmoittautua lähettämällä viestiä osoitteeseen: katsetutkimus [at] jyu.fi

Tausta

Yksinäisyyteen tiedetään liittyvän muutoksia sosiaalisessa tiedonkäsittelyssä, mm. lisääntynyttä huomion suuntautumista sosiaalisiin vihjeisiin. Aiempi tutkimus on kuitenkin keskittynyt pitkälti tutkimaan reaktioita videoihin tai kuviin.  Toistaiseksi tiedetään vielä vähän siitä, miten yksinäisyys vaikuttaa vuorovaikutuksen kokemiseen aidossa kasvokkaisessa tilanteessa. Yksinäisyys ja katse -tutkimus pyrkii lisäämään tietoa tästä.

Tutkimuksen toteutus

Tutkimuksen aineistonkeruu on käynnissä syksyn 2024 ja kevään 2025 aikana. Tutkimus toteutetaan yhteistyössä Jyväskylän yliopiston Aktiivinen mieli- ryhmän kanssa. Tutkimuskäynnit tapahtuvat Jyväskylän yliopiston psykologian laitoksella Mattilanniemessä. 

Tutkimuksessa mitataan erilaisia fysiologisia vasteita kuten sykettä ja aivosähkökäyrää (EEG) tutkittavan ollessa toisen henkilön kanssa lyhyissä kasvokkaisissa tilanteissa. Tutkimus sisältää kaksi n. 2–3 tunnin mittaista tutkimuskäyntiä Jyväskylän yliopiston psykologian laitoksen laboratoriossa Mattilanniemessä. Lisäksi tutkittavia pyydetään täyttämään kyselylomakkeita, joilla selvitetään mm. taustatietoja sekä yksinäisyyteen ja mielialaan liittyviä tuntemuksia. Osallistumisesta saa korvauksena elokuvalipun kunkin käynnin päätteeksi. 

 

OSALLISTU TUTKIMUKSEEN

Tutkimukseen etsitään 18–50 -vuotiaita osallistujia. Tutkimukseen voi osallistua riippumatta siitä tunteeko yksinäisyyden tuntemuksia vai ei.

Muut osallistumiskriteerit:

Tutkimukseen soveltuvat henkilöt, joilla EI ole :

  • tällä hetkellä psykiatrisia diagnooseja (aiempi masennus- tai ahdistuneisuushäiriö ei kuitenkaan ole esteenä osallistumiselle jos oireista on yli vuosi)
  • skitsofrenia- tai kaksisuuntaisen mielialahäiriön diagnoosia tai psykoottisen häiriön diagnoosia (myös aiempi diagnoosi estää osallistumisen)
  • neurologisia diagnooseja (migreeni, tarkkaavuuden häiriöt tai oppimisvaikeuksien diagnoosit eivät kuitenkaan estä osallistumista). 
  • käytössä sellaista keskushermostoon vaikuttavaa lääkitystä, jota ei voi jättää ottamatta tutkimusta edeltävästi (24 h ennen).
  • merkittäviä aistipuutoksia (silmälasein korjattavat näöntarkkuuden puutteet eivät kuitenkaan estä osallistumista)
  • alkoholin tai päihteiden väärinkäyttöä
  • Tutkimukseen ei oteta raskaana olevia tai imettäviä henkilöitä

Mikäli olet kiinnostunut osallistumaan tutkimukseen, voit ilmoittautua mukaan lähettämällä sähköpostia osoitteeseen: katsetutkimus [at] jyu.fi

Ethän kuitenkaan lähetä arkaluontoisia tietoja meille sähköpostitse.

Lue lisää tietoa tutkimuksesta:

Voit lukea lisää yksinäisyyteen liittyvästä tutkimuksesta myös Human Information Processing laboratorion blogista.

 

 

Rahoituslähde

Suomen Akatemia

Projektiin kuuluvat henkilöt

Yhteistyötahot

Piia Astikainen

Apulaisprofessori

Jyväskylän yliopisto /Psykologian laitos

Yhteyshenkilöt

Elisa Vuoriainen

Tutkijatohtori, PsT

elisa.vuoriainen [at] tuni.fi

+35850 475 8650