Alumnimme Johannes Malkamäki: Molekyylibiologia oli filosofinen tutkimusmatka – polku johti taikuuteen ja juontotehtäviin
Solubiologiaa ja elämän suuria kysymyksiä
Johannes Malkamäki on henkilönä kiinnostava yhdistelmä syvää tieteellistä uteliaisuutta ja toisaalta heittäytymistä, vuorovaikutuksellisuutta ja suuria tunteita. Hänen yliopisto-opintonsa lähtivät liikkeelle varsin perinteiseen malliin: Johannes haki ja pääsi Tampereen yliopiston lukemaan bioteknologiaa vuonna 2012. Opintojen Johannes kertoo vaatineen melko itsenäistä otetta ja paljon omatoimista lukemista.
– Nautin itse juuri tällaisesta opiskelusta, minulle oli helpompaa opiskella asioita itsenäisesti kirjoista kuin käydä luennoilla. Materiaaleihin kuului muun muassa paljon mielenkiintoisia, kansainvälisiä kirjoja. Opintojen kannalta itselleni osoittautui ratkaisevaksi ensimmäinen solukurssi. Innostuin siitä tosi paljon, ja tein lopulta maisteriopinnotkin molekyylibiologista, Johannes sanoo.
Johannes kertoo yliopiston antaneen hänelle ennen kaikkea maailmankatsomuksen. Opinnot tarjosivat tieteellistä osaamista ja opettivat skeptisyyttä, ja myös aidon, syvän ymmärryksen luonnontieteestä.
Minua kiinnosti tieto enemmänkin itseisarvona kuin se, mitä sillä tiedolla voisi tehdä. Tutkinto oli minulle ikään kuin filosofinen matka. Halusin tietää, miten elämä pohjimmiltaan toimii.
Johannes Malkamäki, taikuri, juontaja, yrittäjä, Hämmästy Oy
– Minua kiinnosti tieto enemmänkin itseisarvona kuin se, mitä sillä tiedolla voisi tehdä. Mietin kyllä tosissani tutkijan työtä ja jokusen vuoden sitä teinkin, vaikkei se oikeastaan ollutkaan pyrkimykseni. Tutkinto oli minulle ikään kuin filosofinen matka. Halusin tietää, miten elämä pohjimmiltaan toimii, Johannes sanoo.
Matto alta
Gradussaan Johannes tutki enterovirusten esiintyvyyttä pernassa ja rakensi menetelmän, jossa kudokseen kiinnitetään fluoresoivia markkereita ja ammutaan laserilla valoa kudoksen värjäämiseksi. Hän teki työn Jutta Laihon ohjauksessa, professori Heikki Hyödyn tutkimusryhmässä, ja kehuu olleensa erittäin hyvissä käsissä.
– Heikki on ihan loistava tyyppi ja myös hyvin maanläheinen. Heikki on alansa huippu koko maailmassa, ja hän on ollut avainasemassa tutkimassa virologiassa nykyään vallitsevaa hypoteesia virusten ja ykköstyypin diabeteksen välisestä yhteydestä.
Maisteriopintojen pohjalta Johanneksen eteen avautui lupaava polku kohti tutkijan työtä – mutta mikä johdatti Johanneksen lopulta taikuuden pariin?
Innostus alkoi jo teini-ikäisenä korttitempuista, jotka tekivät Johannekseen lähtemättömän vaikutuksen.
– Oli ihmeellinen hetki, kun yläkoulussa kaveri teki korttitempun ja veti sitten multa maton alta. Se oli hauska ja erilainen tunne. Taikuus tarjosi jotain sellaista, jota ei elämässä muuten koe, Johannes toteaa.
Hämmästy!
Johanneksen matka tieteestä taikuuteen kulki muutaman välivaiheen kautta – jälkikäteen ajatellen varsin loogisten sellaisten. Tärkeä osansa siirtymässä oli tiedeviestinnällä, tieteellisten ilmiöiden ja asioiden selittämisellä, joka on aina ollut lähellä Johanneksen sydäntä. Johannes avasi vuonna 2017 tieteeseen keskittyneen YouTube-kanavan, joka oli tiettävästi maailman ensimmäinen bioteknologiaa ja mikrobiologiaa kansantajuistava kanava.
Tutkijaluonne näkyy edelleen työssäni, tykkään hyödyntää sitäkin puolta rakennellessani esityksiä.
Johannes Malkamäki, taikuri, juontaja, yrittäjä, Hämmästy! Oy
– Pyöritin tuohon aikaan 2,5 vuoden ajan omaa tuotantofirmaa, ja tein suoraan sanoen ihan liikaa töitä. Rahoitin YouTube-videot tekemällä taikuutta, joka oli ollut siihen asti enemmän harrastus. Luovuin lopulta tiedeviestinnästä ja keskityin tarjoamaan taikuusesityksiä ja juontopalveluja oman Hämmästy!-yritykseni kautta. Tutkijaluonne näkyy edelleen työssäni, tykkään hyödyntää sitäkin puolta rakennellessani esityksiä, Johannes kertoo.
Iso osa Johanneksen jokapäiväisestä työnteosta liittyy tällä hetkellä oman Hämmästy!-yrityksen pyörittämiseen ja esitysten käytännön järjestelyihin. Päiviin on myös mahdutettava riittävästi harjoittelua: vaikutelma helppoudesta ja spontaaniudesta saadaan aikaan vain tarkalla suunnittelulla ja kovalla harjoittelulla. Sitten kun kaikki käytännön asiat on hoidettu, äänet ja muut järjestelyt tarkistettu, täyden keskittymisen pääsee siirtämään itse tekemiseen, ainutlaatuisten kokemusten luomiseen – ja ennen kaikkea ihmisiin.
Tunnelman luomista, heittäytymistä ja parin sekunnin vapaapudotus
Tyypillisiä ohjelmapalvelujen tilaajia ovat yritykset, jotka järjestävät erilaisia asiakastilaisuuksia ja henkilöstötapahtumia. Tällöin yleisössä voi olla joskus kymmeniä, toisinaan taas useita satoja ihmisiä. Usein ohjelmaan sisältyy yhteinen show ja lähitaikuutta, jossa Johannes kiertelee yleisössä tekemässä sorminäppäriä temppuja.
Syvä tahtotilani on se, että saan luotua yleisölle hauskoja yhteisiä hetkiä, joissa olemme yhdessä hetken aikaa osa jotain suurempaa. Iso osa taikuudesta välittyy ainoastaan livenä, eli on oltava läsnä juuri siinä hetkessä. Se on siten aika rajattu ja eksklusiivinen juttu, jossa looginen, lokeroitu maailma hetkeksi pyyhkiytyy sivuun.
Johannes Malkamäki, taikuri, juontaja, yrittäjä, Hämmästy! Oy
– Syvä tahtotilani on se, että saan luotua yleisölle hauskoja yhteisiä hetkiä, joissa olemme yhdessä hetken aikaa osa jotain suurempaa. Iso osa taikuudesta välittyy ainoastaan livenä, eli on oltava läsnä juuri siinä hetkessä. Se on siten aika rajattu ja eksklusiivinen juttu, jossa looginen, lokeroitu maailma hetkeksi pyyhkiytyy sivuun, Johannes kuvailee.
Toisinaan Johannes huomaa miettivänsä, olisiko hyvä tehdä työkseen jotain, josta jää pysyvämpi jälki tai tuote. Taikuus kun on hetkessä ohi, muutaman sekunnin vapaapudotuksen jälkeen.
– Mitä pidempään olen tätä tehnyt, sitä enemmän tykkään kuitenkin juuri siitä ohikiitävyydestä. Tykkään rakennella yleisölle hyviä, vahvoja hetkiä, joissa isossa osassa ovat myös huumori ja vuorovaikutus yleisön kanssa. Silloin meillä ei ole muuta kuin juuri se käsillä oleva hetki.
Kuka: Johannes Malkamäki
Tutkinto ja pääaine: Filosofian maisteri, molekyylibiologia
Valmistumisvuosi: 2019
Nykyinen työ: taikuri, juontaja, yrittäjä
Teksti: Tiina Leivo
Kuva: Jonne Renvall, Tampereen yliopisto