Hyppää pääsisältöön

Alumnimme José Raúl Berlanga Zárate: Missioni on valmentaa, astua sivulle ja antaa opiskelijoiden loistaa

Julkaistu 7.3.2024
,
päivitetty 25.3.2024
Tampereen yliopisto
José Raúl Berlanga Zárate seisoo portaiden yläpäässä ja katsoo kameraan. Hänellä on vaaleansininen paita ja tummat hiukset kiinni poninhännällä.
Business & Technology -koulutusohjelmasta valmistunut diplomi-insinööri José Raúl Berlanga Zárate työskentelee yrittäjyyden ja tiimioppimisen valmentajana Tampereen yliopiston HUBS-yhteisössä. HUBS tarjoaa opiskelijoille vapaavalintaisia opintoja, työkaluja, sparrausta ja mentoreita kestävään yrittäjyyteen ja työssä menestymiseen. Nykyisessä tehtävässään vuonna 2020 aloittaneelle Raúlille työ on luontevaa jatkoa aiemmalle urapolulle, jonka monista vaiheista riittää ammennettavaa opiskelijoiden valmennukseen.

Onnekkaita sattumia

Kun José Raúl Berlanga Záratea – lyhyemmin Raúlia – pyytää kuvailemaan työnsä parhaita ja haastavimpia puolia, hän kertoo molempien liittyvän samaan asiaan. HUBS-yhteisön palvelut asiakkaille, eli yliopiston opiskelijoille, pyritään muokkaamaan mahdollisimman joustavasti jokaisen omaan tarpeeseen sopivaksi.

– Tai ei se oikeastaan ole haaste, vaan ihan tehtävämme ydintä. Kaikki tarjoamamme opinnot ovat kaikille vapaasti valittavissa, joten palvelemme varsin isoa yhteisöä. Ehkä suurin haasteemme on oikeastaan se, että porukkamme on asiakasmäärään nähden pieni, tällä hetkellä kahdeksan henkilöä. Siksi on tärkeää pitää koko ajan mielessä keskeisin tehtävämme ja keskittyä siihen, Raúl toteaa.

Henkilökohtaisella tasolla Raúlia innostaa ja motivoi työssä erityisesti sen valmennuspuoli, eli konkreettinen rajapinta opiskelijoiden kanssa. Hän vastaa muun muassa HUBSin yrityshautomo-opintojaksosta, jonne voi tulla joko yksilönä tai tiiminä. Sisällöissä on tietyt, ennalta suunnitellut teemat, mutta ne toteutetaan aina joustavasti osallistujien mukaan.

– Työ on pitkälti myös kuuntelemista, ja se vaatii meiltä paljon suunnittelua ja oikeanlaisten vieraiden löytämistä. Tehtävämme on oikeastaan astua sivulle, jotta opiskelijat saavat loistaa. Me pyrimme antamaan työkaluja, tukemaan ja haastamaan sekä antamaan suuntaa, Raúl kuvailee.

Raúlin oma polku nykyiseen työhön on ollut monivaiheinen. Hän on työskennellyt aiemmin muun muassa innovointia edistävässä, voittoa tavoittelemattomassa Uusi Tehdas -yrityksessä ja asiakaspalvelukoordinaattorina paperialalla toimivassa start-up-yrityksessä. Lisäksi hän on toiminut yhteiskehitysprojektien fasilitaattorina lukuisten yritysten kanssa, kuten Nokian Renkaat, Kone Cranes, OpusCapita ja Tampereen Tenniskeskus.

Aika paljon on ollut sattumalla sijaa matkan varrella. Olen kuitenkin tyytyväinen, että olen päätynyt tämänhetkiseen työhöni. Tykkään niin työympäristöstä, kollegoista kuin myös aktiviteeteista, joiden parissa teen töitä.

José Raúl Berlanga Zárate, yrittäjyyden ja tiimioppimisen valmentaja, Tampereen yliopisto

– Aika paljon on ollut sattumalla sijaa matkan varrella. Olen kuitenkin tyytyväinen, että olen päätynyt tämänhetkiseen työhöni. Tykkään niin työympäristöstä, kollegoista kuin myös aktiviteeteista, joiden parissa teen töitä.

Tuotantotaloutta, teekkarikulttuuria ja Tampere-rakkautta

Raúl on alkujaan kotoisin Meksikon Leónista, keskellä maata sijaitsevasta 1,7 miljoonan asukkaan kaupungista. Kotimaassaan hän suoritti tuotantotalouden kanditutkinnon, jonka osana hän kävi opiskelijavaihdossa Hampurissa. Saksassa ollessaan hän tapasi nykyisen, suomalaisen vaimonsa, jonka kanssa he asuivat ensin Meksikossa muutaman vuoden ja muuttivat sitten Suomeen.

– Kuulun tosiaan siihen ryhmään, jotka ovat muuttaneet Suomeen puolison perässä, Raúl nauraa.

– Suomeen muuttaessamme totesimme yhdessä, että nyt olisi sopiva hetki opiskella lisää, ja Tampere herätti minussa paljon mielenkiintoa. Hain silloisen Tampereen teknillisen yliopiston englanninkieliseen Business & Technology -ohjelmaan.

Jälkikäteen Raúl pitää onnekkaana sattumana, että teknisen yksityiskohdan takia hän ei päässyt sisään vielä ensimmäisellä hakukerralla, vaan vasta toisella. Välissä hän ehti opiskella täysiaikaisesti suomen kieltä, jota hän puhuu nyt täysin sujuvasti.

Vuonna 2012 alkaneet Business & Technology -ohjelman opinnot jatkoivat sujuvasti Raúlin Meksikossa suorittamaa tuotantotalouden kanditutkintoa, mutta painopiste oli nyt enemmän B2B-myynnissä ja asiakasrajapinnassa. Opiskeluaikaansa Raúl kuvailee todella hienoksi ajanjaksoksi.

– Kulttuuriset erot tulivat opintojen aikana hyvin esiin, Suomessa esimerkiksi luotetaan paljon enemmän ihmisiin. Se oli oikeastaan aika iso shokki, sillä Meksikossa muistutellaan ja vähän vahditaankin opiskelijoita enemmän. Professoreista jäi mieleen erityisesti Jouni Lyly-Yrjänäinen, joka opetti meille monta kurssia ja otti työkseen myös sen, että opimme ymmärtämään Suomen työkulttuuria, Raúl kehuu.

Kulttuuriset erot tulivat opintojen aikana hyvin esiin, Suomessa esimerkiksi luotetaan paljon enemmän ihmisiin. Se oli oikeastaan aika iso shokki, sillä Meksikossa muistutellaan ja vähän vahditaankin opiskelijoita enemmän.

José Raúl Berlanga Zárate, yrittäjyyden ja tiimioppimisen valmentaja, Tampereen yliopisto

Positiivisena yllätyksenä Raúlille tuli myös vahva ja omintakeinen teekkarikulttuuri sekä se, että aktiviteetteja oli tarjolla runsaasti myös opintojen ulkopuolella.

– Paljon oli tarjolla happeningia ja meininkiä. Oli kiva, että sai myös olla paljon rennosti ja tehdä muita juttuja opiskelukaverien kanssa. Siinäkin opeteltiin työn ja muun elämän tasapainoa. Minulle on kaikkiaan merkittävää, että olen saanut Suomessa huippulaatuista, ilmaista koulutusta.

Vuosien mittaan Tampereesta on tullut myös kaupunkina Raúlille hyvin merkittävä.

– Täällä on ison kaupungin vire, mutta pienen kaupungin rauha. Voin ylpeästi kertoa, ettei ajatuksena ole muuttaa täältä minnekään, Raúl toteaa.

 

INFOLAATIKKO

Kuka: José Raúl Berlanga Zárate

Tutkinto: Diplomi-insinööri (Business & Technology), TTY, 2012–2016

Työ: Yrittäjyyden ja tiimioppimisen valmentaja Tampereen yliopiston HUBS-yhteisössä

Sitaatti: ”Pääsin vuonna 2015 Opetus- ja kulttuuriministeriöön 3 kuukauden harjoitteluun. Jälkikäteen ajatellen se oli suurin ammatillinen epäonnistumiseni. Asiaan vaikuttivat monet tekijät, kuten se, että se oli ensimmäinen kokonaan suomenkielinen työympäristöni sekä se, että matkustin Helsinkiin päivittäin Hervannasta. Kolme kuukautta oli lyhyt aika oppia, miten ministeriössä toimitaan, joten en koe saaneeni paljoakaan aikaiseksi. Tästä huolimatta tuo aika oli minulle erittäin opettavainen. Myös nykyisessä työssäni kannustan opiskelijoita ylittämään epäonnistumisen pelkonsa. Kaikkien meidän olisi hyvä osata kohdata epäonnistumisia ja oppia niistä.”

 

Tutustu muihin alumnitarinoihin

Teksti: Tiina Leivo