Hyppää pääsisältöön

Alumnimme Juha Alakarhu: Kamerateknologiaa maailmalle vievä tohtori toivoo Suomeen lisää hulluutta ja isoja persoonia

Julkaistu 15.8.2022
,
päivitetty 17.8.2022
Tampereen yliopisto
Alumnitarina_Juha_Alakarhu
Tekniikan tohtori ja globaalin teknologiayritys Axonin VP of Imaging Juha Alakarhu on lapualaislähtöinen tekniikkafani, jonka opinnot ja työura ovat vieneet varsin pitkälle. Silloisessa Tampereen teknillisessä korkeakoulussa tietotekniikan diplomi-insinööriksi ja myöhemmin teknillisessä yliopistossa tietokonetekniikan tohtoriksi opiskelleen Juhan työuraa ovat värittäneet vahvasti kamerateknologian huippuosaaminen ja jatkuva kehittyminen Tampereen seudulla. Alkujaan urapolku aukeni kuitenkin takaportin kautta.

Juha Alakarhun työnkuva globaalisti toimivassa Axon-teknologiayrityksessä on varsin laaja, ja se kattaa niin laite- kuin ohjelmistopuolenkin. Yrityksen päätuotteita ovat muun muassa poliisikäyttöön tarkoitetut etälamauttimet sekä rintapieleen ja autoon asennettavat kamerat.

Juhan johtama 13-henkinen tiimi visioi ja ideoi, kehittelee prototyyppejä ja suunnittelee tuotteita massatuotantoon. Hän kuvaa työtä aidoksi insinöörityöksi, joka myös vastaa aika lailla hänen opintojenaikaisia odotuksiaan – tai oikeastaan se on paljon hauskempaa.

– Olen ollut nuoresta pitäen kiinnostunut tekniikasta. Minun oli kuitenkin vaikea päättää korkeakouluopintoihin hakeutuessani, suuntautuisinko enemmän laite- vai ohjelmistopuolelle. Onneksi sain mahdollisuuden opiskella kumpaakin, ja molemmat yhdistyvät myös nykyisessä työssäni, Juha kertoo.

Osaamisen ja oppimisen positiivinen kierre

Juha Alakarhu kertoo Tampereen seudun vahvan kamerateknologiaosaamisen syntyneen osaamisen ja uuden oppimisen positiivisesta kierteestä. Tälläkin hetkellä seudulla vaikuttaa aktiivisesti toimiva Tampereen kamerateknologioiden ekosysteemi, jossa etsitään yhdessä uutta ja jaetaan osaamista. Tampereen seudun kameraosaaminen on koko maailman mittakaavassakin huipputasoa, ja yliopisto tuo kokonaisuuteen tärkeän osansa kouluttamalla uusia tekijöitä.

– Tällaisia osaamiskeskuksia ei ole monta globaalistikaan ajatellen. Vastaavaa, näin vahvasti kameroihin keskittynyttä osaamista ei löydy mistään muualta, ja sen takia monet yritykset ovatkin perustaneet kameratuotekehitysyksikön nimenomaan Tampereelle, Suomeen, Juha kertoo.  

Juhan omasta työhistoriasta löytyy monenlaisia vaiheita eri työnantajilla, mutta punaisena lankana ovat säilyneet kamerateknologia ja sen ympärille rakennetut ratkaisut. Tutkijan työn jälkeen, väitöskirjan valmistuttua, Juha työskenteli lähes vuosikymmenen Nokian palveluksessa, muun muassa asiantuntijana ja suunnitteluinsinöörinä, myöhemmin yhä isommissa rooleissa, joissa Juha veti Nokian kamerateknologian kehitystä. Juha ja kameratiimi kehittivät ratkaisuja, jotka olivat alansa ehdotonta huippua.

Nokian vaihtuessa Tampereella Microsoftiin 2010-luvun puolivälissä Juha jatkoi Microsoftilla kamerateknologiakehityksen johtajana ja jatkoi puhelinten kameroiden kehitystyötä. Työssä kehitettiin kameralaitteistoa, ohjelmistoa, algoritmeja ja käyttöliittymää sekä kokeiltiin monenlaisia uusia kameroihin liittyviä ideoita. Vuoden 2015 hän vietti työnantajansa palveluksessa Yhdysvalloissa.

Ennen siirtymistään Axonille vuonna 2018 Juha ehti työskennellä myös Nokia Technologiesilla kuuluisan VR-kamera OZOn parissa, kuvantamistiimin vetäjänä. Myös tässä tehtävässä yhdistyivät laite- ja ohjelmistopuolen kehitys.

– Olen päässyt katsomaan alaani monesta näkökulmasta. Aloittaessani Nokialla vuonna 2004 pääsin heti maailman kamerakehityksen ytimeen. Teimme massatuotteita kuluttajakäyttöön, ja myyntivolyymit olivat tuohon aikaan aivan huikeita. Myöhemmin OZO-tiimissä taas kehitimme aivan toisenlaiselle markkinalle tarkoitettua, 60 000 euron hintaista erikoistuotetta, Juha kertoo.

Juha korostaa myös yhdessä tekemistä ja ystävyyssuhteita.

– Meillä on ollut kameratiimissä aina aivan loistava yhteishenki. Se on ollut niin kuin kaveriporukka leikkikentällä. Vaikka kameroiden kehitys on jo itsessäänkin aivan supermielenkiintoista, oikeastaan parasta töissä on ollut aina se porukka ja ystävyys, Juha miettii.

Vastuu on kasvanut urapolun varrella pikkuhiljaa, ja Juha kertoo olleensa halukas sitä myös ottamaan. Pitkäkin matka alkaa kuitenkin ensi askeleista. Ensimmäisen työpaikkansa Nokialta Juha sai nähtyään työpaikkailmoituksen, jossa mainittiin sana kamera. Juha kertoo, ettei ollut suorittanut varsinaisesti kameroihin liittyviä opintoja yliopistossa, mutta aihe kiinnosti harrastuksen kautta. Juha lähetti hakemuksen ja kävi haastattelussa, muttei lopulta saanut paikkaa. Jonkin ajan kuluttua hän sai kuitenkin yhteydenoton Nokialta, ja hänelle tarjottiin toista paikkaa nimenomaan siitä ryhmästä, joka vastasi kameroiden tuotekehityksestä. Hän kuvaa päässeensä mukaan kameratiimiin ikään kuin takaportista.

– Ensimmäisen työpaikan saaminen on aina se hankalin juttu, kun ei vielä ole aiempaa kokemusta. Hyvä tavoite on mielestäni se, että opettelee erityisen hyväksi jossain tietyssä asiassa, ja samalla pyrkii hankkimaan laajan ymmärryksen isommasta kuvasta. Se, että on tosi hyvä jossain, vaatii aitoa mielenkiintoa, joka usein tarkoittaa sitä, että on aiheeseen liittyviä harrastuksia ja omia projekteja. Toisekseen kannattaa aina hankkiutua tilanteisiin, joissa sattumalla on mahdollisuus osua kohdalle – hyvä sattuma harvoin osuu kohdalle, jos sitä odottaa yksin omassa huoneessa, Juha toteaa.

Älä sano ensimmäisenä ei

Kun Juha mietti aikanaan lukion jälkeen, minkä alan opintoihin hakisi, päätös oli lopulta aika fiilispohjainen. Tekniikka oli lähellä sydäntä, ja ajatus silloisella TTKK:lla opiskelemisesta tuntui hauskalta. Lisäksi moni kaverikin oli hakenut Tampereelle, ja matka kotikaupungista Lapualta oli pituudeltaan kohtuullinen. Juha haki opiskelemaan sähkötekniikkaa, ja tuli valituksi.

– Tykkäsin tuohon aikaan kovasti muun muassa koodausprojekteista ja elektroniikasta. Opiskelin TTKK:lla sekä ohjelmisto- että laitepuolta, Juha kertoo.

Opiskeluaikansa hän kuvaa olleen todella hauskaa. Juha asui tuolloin opiskelijasolussa, ja hän suosittelee lämpimästi samaa kokemusta myös muille. Yhteisessä kämpässä Juha tutustui muun muassa yhteen nykyisistä parhaista ystävistään, jonka kanssa hän on edelleen tekemisissä monta kertaa viikossa.

– Olin opiskelijana aika kunnianhimoinen, ja opiskelin tosi tiukasti. Uuden oppiminen oli tosi hienoa. Harkkatyöt olivat sopivan haastavia ja jokainen sai käyttää omaa, luovaa ratkaisutapaansa. Opintojen ohessa ehdin kuitenkin myös tutustua mukaviin tyyppeihin ja bilettääkin oman osuuteni verran, Juha sanoo hymyillen.

Rennon asenteen ja kunnianhimon yhdistelmä on kulkenut Juhan mukana myös myöhempinä aikoina. Hänen kokemuksensa on ollut, että isojakin asioita voi tapahtua aika sattumalta, kunhan mieli on avoin.

– Olen huomannut, että hyviä tilaisuuksia tulee, kun vaan antaa niille mahdollisuuden. Monet isot innovaatiotkin ovat syntyneet niin: kovan työn pohjalta mutta oikea-aikaisen sattuman avulla. Siksi ei mielestäni koskaan kannata sanoa ensimmäisenä ”ei” – vaikkei idea alkuun kuulostaisikaan yhtään järkevältä. Sano mieluummin kyllä, ja anna asialle sitten tarkempaa ajatusta, Juha toteaa.

 

INFOLAATIKKO

Kuka: Juha Alakarhu

Työ: VP of Imaging, Axon

Tutkinto: Tekniikan tohtori (2004), diplomi-insinööri (2000)

Sitaatti: ”Suomalainen insinöörityö on taitavaa, pragmaattista ja eteenpäin katsovaa. Tämän lisäksi meillä olisi enemmän tilaa myös positiiviselle hulluudelle ja isoillekin persoonille.”

 

Teksti: Tiina Leivo
Kuva: Jonne Renvall

Tutustu muihin alumnitarinoihin